Испания ще приеме кораба с мигранти, който Италия прогони

Първо местните ръководства в Барселона и Валенсия предложиха своето гостоприемство на „Акуарис”, а след това се разбра, че и централната власт в Мадрид гарантира пред ООН сигурността на валенсианското пристанище за хуманитарната операция

Мигранти на борда на кораба "Акуарис". Снимка: El Pais
Мигранти на борда на кораба „Акуарис“. Снимка: El Pais

El Pais

Председателят на местното правителство във Валенсия Чимо Пуч обяви, че правителството на Испания е дало пред ООН гаранции за град Валенсия като „сигурно пристанище” за кораба „Акуарис”, който плава в Средиземно море с над 600 имигранти и бежанци, спасени от организациите „Лекари без граници” и „SOS Средиземноморие”. Влизането на кораба в Италия бе забранено от новия вътрешен министър на „Ботуша” Матео Салвини.

Пуч обяви, че е получил уверенията на вицепремиерката на Испания Кармен Калво. „Тя ми съобщи, че правителството ще позиционира пристанището Валенсия като сигурно за тази хуманитарна операция. Правителството на Испания ще я предприеме под егидата на ООН,” каза Пуч, добавяйки, че това е добра новина за Испания и Валенсия, които така потвърждават славата си на открити и гостоприемни държава и град.

Преди това кметицата на Барселона Ада Колау и кметът на Валенсия Хоан Рибо вече бяха предложили да приемат в градовете си (и двата са и пристанища) 629-те имигранти от кораба „Акуарис” на френската хуманитарна организация „SOS Средиземноморие”, на който бе забранено влизането в други портове. Мотивите на кметовете на Барселона и Валенсия бе, че „преди всичко трябва да се спасява живота на хората” – цел, за която бяха подкрепени и от централното испанско правителство.

Колау отправи своята покана в отговор на въпрос, който ѝ бе зададен на работна закуска на Новия икономически форум. На същия форум тя преди това вече беше изразила съжалението си от положението на имигрантите на този кораб, който вече получи отказ да бъде приет от Малта и Италия. Колау потвърди убеждението си, че „не може да се гледа на другата страна” и че трябва да се поемат ангажименти по хуманитарните въпроси.

„Нашите градове искат да изпълнят своя дълг спрямо човешките права. Барселона и Мадрид вече посрещат мигранти със свои собствени средства и искаме да го правим добре, искаме да се координираме и с други градове, и с правителството на Испания,” заяви барселонската кметица, след като потвърди, че „разбира се” ще предложи каталунската столица за приемане на кораба.

Кметицата поиска и подобаваща организация по феномена на миграцията от страна на Европейския съюз, отбелязвайки, че „хората идват също”, защото „бягат от отчаянието и ужаса”. „Вместо да ги посрещаме добре, се харчат огромни пари за гранични политики, които се провалят,” изрази съжаление Колау. В изказването си тя също така коментира „ужасната” ситуация на мигрантите на борда на въпросния кораб. Тя разкритикува правителствата, „които гледат на другата страна” и взимат „дълбоко расистки и неморални” решения, докато бежанците се борят за живота си.

„Ако вярваме в Европа, сега е моментът да го покажем,” подчерта Колау. По-нататък тя натякна, че испанската държава не изпълнява всичките си ангажименти по предоставянето на убежище и е оставила градовете „сами”  да се справят с проблема със собствени ресурси, отбелязвайки, че и Мадрид, както и Барселона, поемат издръжката на тези хора. „Барселона иска да помогне,” повтори Колау, посочвайки, че за целта е необходимо правителството на Испания „да поеме отговорността си и да спазва ангажиментите си”.

От своя страна кметът на Валенсия Хоан Рибо припомни, че неговият град е „на бежанците”, подчертавайки, че смята за „напълно нехуманно да се остави един кораб на произвола на съдбата”. Затова той обеща, че столицата на валенсианската община „ще направи всичко необходимо, за да акостира там този кораб, щом няма друга възможност”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар