В категории:Европа / Свят

Кметицата на Барселона разказа за любовта си с жена преди 22 години

Броени дни преди насрочените за 21 декември решаващи избори в Каталуня Ада Колау изненада масовата публика с откровен разказ по време на телевизионно ток-шоу. Социалните мрежи я аплодираха

Ада Колау по време на телевизионното интервю
Ада Колау по време на телевизионното интервю

„Първо имах годеник, а после и годеница. Имах и двете неща”. С тези свои думи популярната кметица на Барселона Ада Колау взриви публиката на много гледано ток-шоу по испанския телевизионен канал „Телесинко”.

Сред шокираните бе и водещият Хорхе Хавиер Васкес, който я бе поканил да си говорят за лични неща, далеч от политиката. Но очевидно дори и той не бе очаквал чак такава откровеност от 43-годишната си гостенка, която има две деца от мъжа, с когото живее в момента.

„А! Имала си и годеница?” – объркано реши да уточни Васкес.

„Да, господине, да. В продължение на доста време,” спокойно потвърди Колау, докато съвземащата се публика започна неистово да аплодира.

След това се разбра, че става дума за отношения, поддържани в продължение на две години едновременно с мъж и с жена, като и тримата били близки приятели. Всичко това станало в Италия още преди 22 години, когато 21-годишната тогава Ада била там със стипендия по линия на програмата „Еразъм”. Любимата ѝ се казвала Елена. А годеникът бил Паоло.

Стъписаният Васкес продължи да уточнява: „Твоите съветници няма ли да се ядосат?”

„Не вярвам. Те дори не знаеха за това” все така спокойно и усмихнато отговори Колау. Тя допълни, че не е разказвала специално тази история, защото за нея и нейното обкръжение е нещо съвсем естествено всеки да е свободен да обича всекиго. Ето защо според нея такива отношения, базирани на любов, няма защо да се представят за нещо особено и да предизвикват удивление. „Реших да споделя това тук, просто защото ми дойде отвътре, съвсем спонтанно”, добави Ада.

Тя разказа още, че нейното семейство също съвсем естествено приело тогавашната ѝ годеница.

Водещият не се стърпя да я попита дали е имала и други връзки с жени, на което Колау отговори: „Имаше и други отношения, но голямото чувство беше само онова.”

На въпрос дали признанието няма да навреди на политическата ѝ кариера, кметицата заяви, че няма такива притеснения, защото „живеем в модерно общество, където всеки може да обича всекиго, уважавайки останалите”. Тя додаде: „Да живее любовта!”

Незабавната реакция на интервюто в социалните мрежи бе изцяло положителна, като в коментарите доминираха адмирации за естествеността, с която Ада Колау разказва историята си. „Ада Колау придаде естественост на любовта. Защото за това става дума,” бе един от коментарите в Туитър. А ето и друг: „Ада Колау току-що разби на парченца мухлясалата Испания”.

Ада Колау е родена в Барселона на 3 март 1974 г. Следва философия в Университета на Барселона (и именно като студентка прекарва известно време в Милано по програмата „Еразъм”), но така и не се дипломира, защото се ангажира активно с антиглобалистки, граждански, социални и антивоенни движения. Най-голяма популярност придобива покрай дейността си в Платформата за защита на пострадалите от ипотеки (РАН) в Барселона, защото с нейните усилия организацията успява да помогне на много хора, изхвърляни от жилищата им под натиска на банки.

През 2015 г. е избрана за кметица на Барселона, след като е издигната от гражданската платформа, превърнала се после в партия, Barcelona en Comú. Получава подкрепата и на други граждански обединения и алтернативни партии, сред които и „Подемос”.

Сегашните ѝ лични откровения е по-вероятно да ѝ донесат още плюсове, отколкото негативи в разбунената от настроения срещу статуквото днешна Барселона, допускат наблюдатели на предизборната обстановка в Каталуня. Колау е включена в листата на Barcelona en Comú за вота на 21 декември.

Нейната разкрита сега бисексуалност обаче не е никакъв прецедент сред каталунския политически елит. Далеч я изпреварва например лидерът на автономната Каталунска социалистическа партия (PSC) Мигел Исета, който още през 1999 г. направи публичен факта на своята хомосексуалност. Той също е кандидат в сегашните избори.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар