В категории:Свят

САЩ са предлагали подкуп на капитана на иранския танкер

Вашингтон е готов да раздава милиони долари на хора, помагащи за нарушаване на петролен износ на Техеран

Танкерът напусна Гибралтар въпреки всички усилия на САЩ да го задържат. Снимка: Ройтерс

Държавният департамент на САЩ е потвърдил, че е предложил милиони долари на капитана на иранския петролен танкер, оказал се в центъра на дипломатическия сблъсък между Вашингтон и Техеран, съобщава BBC.

Брайън Хук, ръководител на специалната група за действия срещу Иран в щатското външно министерство, е изпратил на капитана на Adrian Darya 1 имейл с предложение да закара кораба някъде, където САЩ биха могли да го конфискуват.

Танкерът бе временно задържан от британските власти в Гибралтар през юли с аргумента, че превозва петрол за Сирия, което е в нарушение на наложените от ЕС санкции. Корабът бе освободен миналия месец. Щатското министерство на правосъдието неуспешно се опита да блокира освобождаването, след което издаде заповед за конфискация на кораба.

Съобщенията, че на капитана на танкера са били предложени пари в брой, първо се появиха във вестник Financial Times, след което бяха потвърдени от Държавния департамент. „Направихме големи усилия да достигнем до няколко морски капитана и компании за превоз“, заяви говорителят на институцията пред агенция AFP.

САЩ вкараха иранския танкер в черен списък миналия петък. Според финансовото министерство на САЩ корабът транспортира 2.1 млн. барела суров петрол от името на Иранската революционна гвардия – част от въоръжените сили на страната, която САЩ започнаха да определят като „терористична организация“ като част от ескалацията на натиска срещу Техеран.

Според Financial Times, Брайън Хук е изпратил електронно писмо на индийския капитан на Adrian Darya 1, Акхилеш Кумар, преди САЩ да наложат санкции върху кораба. Имейлът е започвал с „Пиша ви с добри новини“. Администрацията на Тръмп е била готова да плати на капитана няколко милиона долара, за да отведе кораба във води, където САЩ имат юрисдикция да го овладеят. Според медийните публикации имейлите са включвали и телефон на Държавния департамент, за да може капитанът да се увери, че съобщенията не са фалшиви.

Хук коментира пред Financial Times, че Държавният департамент „работи в много тясно сътрудничество с морската общност да прекъсне и възпира незаконния износ на нефт“. Капитан Кумар, който пое управлението на кораба след задържането му в Гибралтар, е игнорирал писмата. В резултат на това САЩ наложиха санкции не само върху кораба, но и лично върху него.

В профила си в Twitter иранският външен министър Джавад Зариф обвини САЩ в „откровено подкупничество“

Тази сряда администрацията на Тръмп обяви нови санкции срещу иранската мрежа за морски превози, използвана за транспортиране на петрол, и предложи 15 млб. долара награда за всеки, които може да помогне за възпрепятстване на доставките.

Танкерът Adrian Darya 1, преди това наречен Grace 1, бе задържан от британските власти в Гибралтар на 4 юли. Корабът бе освободен на 15 август, след като Иран даде уверения, че няма да разтовари петрола в Сирия. Според сайтовете за проследяване на морския транспорт танкерът се намира в Източното Средиземноморие, и според някои съобщения е изключил своето GPS устройство.

Действията на британските власти предизвикаха дипломатическа криза между Лондон и Техеран, като Иран отговори със задържане на петролен танкер, плаващ под британски флаг. В сряда Ислямската република обяви, че ще освободи седем от 23-мата членове на задържания танкер по хуманитарни причини.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар