В категории:България

ГЕРБ оттегли промени в Закона за съдебната власт под натиск от магистрати и “Америка за България”

Предложените поправки предвиждаха забрана за финансирането на магистратски организации от чуждестранни донори, освен от източници в рамките на ЕС. Законът бе определен като “антиамерикански”, тъй като повечето външни средства в съдебната система идват от САЩ

Цветан Цветанов и Данаил Кирилов обявиха, че след „задълбочен анализ“ са променили мнението си.

Ден след като вносителите на предложенията за промени в Закона за съдебната власт смекчиха ограниченията за финансиране на магистратските организации от чуждестранни донори, целият законопроект „изненадващо“ бе оттеглен от страна на ГЕРБ. Във вторник те обявиха, че ще бъде допуснато финансиране само в рамките на програмите на Европейската комисия и от страни, които са част от Европейското икономическо пространство.

По този начин обаче отново оставаше ограничението за средства, идващи от САЩ, където са основните външни донори на организациите в съдебната власт. Отказът от тези промени бе обявен от Цветан Цветанов на специален брифинг на ГЕРБ без участието на „Обединени патриоти“, които са част от управляващата коалиция и бяха съвносители на поправките. Други по-малко оспорвани поправки все пак ще бъдат гласувани в пленарна зала, например възможността магистрати да бъдат отстранявани от длъжност за извършени от тях престъпления от общ характер.

Пресилена реакция?

Цветан Цветанов вади „задълбочен анализ“ от джоба.

Още при внасянето на промените в началото на месеца срещу тях се обяви фондация “Америка за България” с аргумента, че те са отстъпление от “евроатлантическите ценности”. Логично, срещу ограничаването на източниците си на финансиране се обявиха и от организациите на юристите и съдиите, призовавайки президента Румен Радев да наложи вето. За вето се застъпиха в обща декларация и партиите “Да, България”, “Нова република”, БЗНС и “Зелените”. Техни представители, заедно с няколко граждани от инициативата “Правосъдие за всеки” протестираха в сряда сутрин пред Народното събрание.

Според “Медиапул”, промените представляват “първият антиамерикански закон в историята на прехода”. Медията е финансирана от “Америка за България”, но според официалното съобщение твърденията на сайта “отразяват редакционната позиция и не непременно възгледите на фондация “Америка за България”.

Заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Хойт Брайън Ий също определи проектозакона като “антиамерикански” пред “Клуб Z”: “Изглежда, че единствената страна, която ще пострада от такъв закон, е Америка. Единствените неправителствени организации, които ще бъдат засегнати, ще бъдат от Америка. Така че е трудно да се избяга от извода, че това е антиамерикански закон.”

В сряда Хойт Ий се срещна с Бойко Борисов, но от официалното съобщение не става ясно дали са обсъждали “антиамериканския” закон. В сряда сутрин премиерът прие и посланика на САЩ Ерик Рубин, който изрично заяви, че не са обсъждали планираните промени в съдебната система. Все пак, часове по-късно „антиамериканската“ им част бе оттеглена. 

Много задълбочен анализ и никаква чужда намеса

Цветан Цветанов и Данаил Кирилов по време на брифинга, при който бе обявен катарзиса в ГЕРБ. Скрийншот от видео на novini.bg

„Нито е имало, нито ще позволим намеса на каквато и да е била държава в начина, по който се управлява страната и законодателната ни програма“ – обясни Цветан Цветанов след въпрос на “Дневник” дали е имало дипломатическа реакция от страна на САЩ във връзка с предлаганите промени в Закона за съдебната власт.

ГЕРБ внесе поправките, свързани с ограниченията на финансирането, с аргумента, че ще осигурят повече независимост на магистратите и ще премахнат предпоставките за упражняване на външно влияние върху органите на съдебната власт. След преживения в последните часове микрокатарзис партията вече има по-различна позиция: “Заявяваме, че сме „за“ прозрачност в начина на финансиране, но не и „за“ ограничаване на всички тези донори, които допринасят, както за образование, така и за култура, гражданско общество и всички останали съсловни организации, които могат да бъдат подпомагани за реализирането на техните проекти”.

Обратът в ГЕРБ по думите на Цветанов се е случил след “много задълбочен анализ и разговори с неправителствения сектор”. “Не е удачно законодателната промяна, за начина, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС и от Фондация „Америка за България“, да бъде приета в правната комисия и да бъде подложена на гласуване в пленарна зала” – допълни той и даде за пример инвестициите на фондацията в образование, както и актуален проект за 3 млн.лв. за реконструкция на Малката базилика в Пловдив.

Социологическо проучване на агенция „Медиана“, огласено ден преди оттеглянето на промените, показа, че те се радват на подкрепата на 90% от населението, но това очевидно не е повлияло на задълбочения анализ в ГЕРБ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар