В категории:Мнения и коментари / Свят

Жаждата на Тръмп за война в Близкия Изток ще доведе до хаос

След изненадващото предупреждение за химически атаки в Сирия, изглежда Белият дом си търси причина да започне още една война

Снимка: https://www.facebook.com/pg/DonaldTrump

Тревор Тим, Guardian

Насред потока от истории за руското разследване и опитите на републиканците в Конгреса да отнемат здравеопазването от милиони граждани на САЩ, администрацията на Тръмп почти незабелязано поставя основите за нова катастрофална прокси война в Близкия Изток – срещу Иран и Сирия, а може би има намерение да премине и отвъд това.

Наскоро Foreign Policy съобщи, че официални лица в администрацията на Тръмп „натискат за разширяване на войната в Сирия, която виждат като възможност за конфронтация с Иран и неговите прокси сили на терен”. Тази стратегия е лансирана въпреки възраженията на Пентагона, но това изглежда не действа възпиращо на Белия дом.

Вече има директни сблъсъци между сили на Иран и САЩ в региона, а официални лица в президентската администрация са се заели да планират „следващия етап” на войната в Сирия, след като ИДИЛ бъдат победени. Този план е фокусиран върху директно атакуване на иранците.

В края на миналия месец Белият дом изглежда положи първия жалон за това. В изненадващо съобщение, което изглежда свари неподготвен дори Пентагона, пресаташето на президента Шон Спенсър предупреди, че Сирия планира друга атака с химически оръжия и ще плати „тежка цена”, ако я осъществи. Посланикът на САЩ в ООН Никки Хейли побърза да се отрече в Twitter, където заяви, че вината за всяка следваща атака „ще бъде хвърляна върху Асад, но и върху Русия и Иран, които го подкрепят, докато убива собствения си народ”.

Белият дом едва ли не си търси причина да започне още една потенциално катастрофална война в Близкия Изток, и то насред най-сложната гражданска война, на която сме били свидетели от десетилетия. Не може да се опише какъв хаос и разрушение ще предизвика такъв ход – но въпреки това вече може да се види как войнолюбците се приравняват с кръгове от администрацията на Тръмп, докато се подготвят да тръгнат в тази посока.

Преди седмица Politico цитира ключовия републикански сенатор Том Котън, според когото „политиката на САЩ трябва да е смяна на режима в Иран”. ЦРУ вече са разширили тайните си операции спрямо Иран, докато основната връзка на Белия дом с разузнавателните служби Езра Коен-Уатник е казал на други представители на администрацията, че „иска да използва американски шпиони, за да свали иранското правителство”. В коментари пред Конгреса, на които бе обърнато малко внимание, щатският държавен секретар Рекс Тилерсон също призова за „смяна на режима” в Иран (макар и „мирна”, каквото и да означава това).

Посещението на Тръмп в Саудитска Арабия също бе показателно за желанието за конфронтация с Иран. Снимка: https://www.facebook.com/pg/DonaldTrump

Кръвожадността на Тръмп за война срещу Иран се разпалва още от началото на управлението му. Дрънкането на оръжия започна по-малко от две седмици след началото на мандата, когато впоследствие опозорилият се съветник по националната сигурност Майкъл Флин се появи без предупреждение в пресцентъра на Белия дом, за да размаха пръст на Иран.

През февруари New York Times съобщи, че Пентагонът е съставил безпрецедентен план за абордаж на ирански кораби в международни води – явен акт на война. Този план не е бил приложен само заради изтичането му в медиите. Освен това е само въпрос на време те да намерят начин да се откажат от ядрената сделка с Техеран, подписана от администрацията на Обама.

Плановете на администрацията на Тръмп може да се ограничат само до Сирия. Има информации, че някои официални лица настояват Пентагонът да увеличи подкрепата си за ужасяващата война на Саудитска Арабия в Йемен, заради която 20 млн. души са на прага на гладна смърт – само и само за да се противопоставят на подкрепяните от Иран сили и в този регион.

Всичко това идва на фона на ескалацията на военните действия на САЩ в целия Близък Изток. Ударите с дронове са се увеличили почти четворно спрямо времето на Обама, броят на цивилните убити от силите на САЩ в Сирия расте главоломно, а Пентагонът праща още хиляди войници в региона, включително в Афганистан.

Преди шест месеца беше трудно да си представим по-дестабилизиран Близък Изток, но администрацията на Тръмп някак си успя да влоши ситуацията. Ако те изпълнят заявеното си намерение да започнат война с Иран, това ще е смъртоносна глупост с исторически пропорции.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар