В категории:Азия / Мнения и коментари / Свят

Остри протести в Южна Корея срещу американския противоракетен „щит” THAAD

„Не на THAAD, НЕ на войната” и „Хей, САЩ, вие приятели ли сте или окупатори?” Това скандират възмутени жители на планинската община Сонджу, където започна ударно разполагане на американската противоракетна система. Хората се притесняват, че така стават мишена на ответен удар от Северна Корея, която предупреди, че ще реагира незабавно, ако сметне сигурността си за застрашена

Демонстранти в Сонджу, обградени от полиция, протестират срещу разполагането на THAAD. Снимка: Prensa Latina
Демонстранти в Сонджу, обградени от полиция, протестират срещу разполагането на THAAD. Снимка: Prensa Latina

Градусът на напрежението на Корейския полуостров скочи отново, след като в южнокорейската планинска община Сонджу започна ударно разполагане на спорната американска система за противоракетна отбрана, известна като THAAD (Terminal High Altitude Area Defence, или противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за височинно надатмосферно прихващане на ракети със среден обсег на действие).

Между 4.40 и 7 ч. местно време на 26 април шест камиона с противоракетни установки, радари, ракети и друго оборудване навлязоха и се разположиха на територията на бившо голф-игрище в Сонджу. Теренът е бил договорен от американски военни представители с досегашния собственик на 20 април.

Камионите с инсталациите за THAAD бяха строго охранявани от полицията. Снимка: afitimes
Камионите с инсталациите за THAAD бяха строго охранявани от полицията. Снимка: afitimes

Южнокорейски активисти на силното местно движение анти-THAAD изразиха възмущение пред медиите, че докарването на инсталациите е било извършено много спешно и тайно от обществеността, под прикритието на нощта, а освен това цялата операция е била форсирана, за да се изпреварят насрочените в страната президентски избори на 9 май. Така, който и да бъде избран за държавен глава, той ще бъде поставен пред свършен факт.

Въпреки предприетите от властите драконовски мерки за сигурност и струпаните в зоната 8000 полицаи, на протест излязоха над 400 души. Те скандираха „НЕ на THAAD, НЕ на войната” и „Хей, САЩ, вие приятели ли сте или окупатори?”

Хората са ядосани, че разполагането на THAAD се извършва от американците по време на служебно южнокорейско правителство,

без допитване до гражданите на Южна Корея

и в период на междувластие – когато отстранената за злоупотреби президентка Пак Гън Хе е в затвора, а нов легитимен държавен глава още не е избран.

Община Сонджу в южнокорейската провинция Кьонсан-Пукто, е отбелязана в червено. Там вече са закарани инсталациите за THAAD. Снимка: Уикипедия
Община Сонджу в южнокорейската провинция Кьонсан-Пукто, е отбелязана в червено. Там вече са закарани инсталациите за THAAD. Снимка: Уикипедия

Същевременно много южнокорейци и особено жителите на Сонджу се чувстват като мишена на ответен удар от Северна Корея, която предупреди, че ще реагира с атаки по американски военни обекти в Южна Корея, ако сметне сигурността си за застрашена.

Демонстрантите в Сонджу порицават и сегашните управляващи в Сеул. Англоезичният в. Korean Times цитира следното мнение от редиците на протестиращите: „Правителството е мобилизирало силите си, за да постигне едностранното си решение, срещу което имаме пълно право да протестираме. Явно това правителство няма абсолютно никакво отношение към жителите, чийто живот е поставен на карта от едно политическо решение.”

Протестни становища и изявления дойдоха и от граждански групи от различни други градове на Южна Корея. Още на 6 април 2550 души, включително жители на Сонджу, са внесли в Конституционния съд жалба срещу разполагането на THAAD, което според тях е нарушение на правото им да водят здравословен, мирен и безопасен за околната среда живот.

При сегашните сблъсъци между протестиращите в Сонджу и полицията има ранени, като 12 души са потърсили болнична помощ.

За 29 април, събота, е насрочен и голям национален протест срещу THAAD

в центъра Сеул.

Възмущение заради форсираното разполагане на THAAD изразиха и някои от водещите кандидати в президентската надпревара в Южна Корея. Смятаният за фаворит Мун Джае Ин (на него му се приписва близост с Китай и желание за по-умерен диалог със Северна Корея) отново повтори принципната си позиция, че въпросът за разполагането на американския противоракетен „щит”, макар договорен от предишното правителство, трябва да се реши окончателно от бъдещото ръководство на страната, което предстои да се избере на 9 май. При това според Мун Джае Ин такова решение може да се вземе само след широка публична дискусия и след постигане на национален консенсус по темата. „Всякакво разполагане на елементи на THAAD, което пренебрегва необходимите процедури, трябва незабавно да бъде спряно и окончателното решение да се вземе след консултации между Южна Корея и САЩ,” заяви Пак Куанг Он, говорител на Мун Джае Ин.

Мун Джае Ин, кандидат на Демократическата партия в президентските избори в Южна Корея. Снимка: scmp
Мун Джае Ин, кандидат на Демократическата партия в президентските избори в Южна Корея. Снимка: scmp

„В Сеул има усещане, че разгръщането на THAAD гони повече графика на изборите в Южна Корея, а не толкова заплахите от Северна Корея,” коментира пред сайта www.rokdrop.net Джон Делури, професор по международни отношения от университета „Йонси” в Сеул. Той допълва: „До известна степен ускоряването в разгръщането на THAAD има своята логика, защото така ограничава възможностите на следващия южнокорейски лидер да маневрира по темата. Но това носи и риск обществото в Южна Корея да кипне, усещайки се като пешка в играта America First”.

Системата за противоракетна отбрана

„ще започне да функционира до дни”,

като целта е „да защити Южна Корея по-добре срещу нарастващата заплаха от Северна Корея”, предупреди на 26 април шефът на Тихоокеанското военно командване на САЩ Хари Харис.

Министерството на отбраната на Южна Корея също потвърди, че инсталацията ще се активизира всеки момент и в първите дни на май ще бъде тествана.

Китай, който и досега многократно и категорично се е противопоставял на разполагането на THAAD на южнокорейска територия, тъй като я смята за заплаха и за своята сигурност, реагира твърдо на новината за пристигането на шестте камиона в Сонджу. „Разгръщането на тази система е в противоречие с усилията на всички страни да разрешат проблемите чрез преговори и сериозно застрашава сигурността и стратегическите интереси на Китай,” подчерта в Пекин говорителят на китайското външно министерство Дженг Шуан. Той настоя Южна Корея и САЩ да изтеглят докараното оборудване.

Негативна реакция дойде и от Русия, която има обща граница със Северна Корея. Говорейки пред Шестата международна конференция по сигурността в Москва, руският външен министър Сергей Лавров изрази сериозна загриженост от развитието на събитията на Корейския полуостров и заяви: „Крайно

дестабилизиращ фактор

остава разполагането в южната част на полуострова на американския комплекс THAAD, който е част от глобалната противоракетна отбрана на САЩ”.

Лавров подчерта, че силовите варианти за решаване на корейската криза, „които започват да се споменават публично, са заредени с катастрофични последствия за Корейския полуостров и за цяла Североизточна Азия”.

Русия смята за неприемливи и нагнетяващи напрежението военноморските маневри на САЩ, протичащи в момента на Корейския полуостров, заяви на свой ред руският зам.-външен министър Генадий Гатилов. Москва смята, че за решаване на проблема е необходимо да се засили дипломатическият натиск над Пхенян и „да се понижи военната активност на САЩ и на партньорите им в този регион”.

За 28 април е предвидено заседания на Съвета за сигурност на ООН по проблема с ядрената и ракетната програма на Северна Корея. Заседанието ще се председателства от държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън.

Междувременно, непосредствено след разполагането в Сонджу на 26 април на инсталациите на THAAD,

в Белия дом се състоя безпрецедентна среща.

100-те членове на Сената бяха поканени там, за да чуят становищата по корейската криза на държавния секретар Рекс Тилерсън, на секретаря по отбраната Джим Матис и на директора на разузнаването Дан Котс. За първи път се случва, не членовете на правителството да отидат в Сената по важен въпрос, а сенаторите да бъдат закарани в Белия дом.

След това бе проведена подобна среща и с 435-те членове на Камарата на представителите, за която все пак Тилерсън, Матис и Котс отидоха до Конгреса.

На сенаторите и на конгресмените бе обяснено, че стратегията на президента Доналд Тръмп е да „притиска” Северна Корея, за да се откаже тя от ядрената си програма. Бяха отправени уверения, че методите ще са чрез санкции и чрез дипломация. „САЩ търсят стабилност и мирно освобождаване на полуострова от ядрено оръжие. Отворени сме за преговори за постигането на тази цел. Но несъмнено сме подготвени и да защитим себе си и съюзниците си.” Тази теза са изложили пред сенаторите и конгресмените Тилерсън, Матис и Котс.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар