Как светата медийна троица Ал Джазира, CNN и BBC прикрива военните престъпления на сирийската опозиция

Доминиращите информационното пространство корпоративни медии се превръщат в емблематични примери за манипулация заради селективното отразяване, умишленото подминаване на факти и съмнителните източници на информация. Въпросът е дали този телевизионен триумвират го прави по инерция, или целенасочено се търси рамка за оправдаване на явни военни престъпления, извършвани от „сирийската опозиция“.

Източник: Философърс Стоун, Philosphers’ stone, https://goo.gl/ITmJzF

На 15 април Сирия преживя едно от най-смъртоносните терористични нападения срещу цивилни граждани от началото на войната. Целта на нападението бяха жители на шиитските селища Ал-Фуа и Кефрая, които бяха последните контролирани от правителството анклави в провинция Идлиб. Там доминираща сила е Фронтът ан-Нусра, който е основната сирийска издънка на Ал Кайда. След като години наред шиитските селища бяха обсадени от сунитски екстремистки групировки, жителите им бяха евакуриани в резултат на сделка между правителството и бунтовниците. Конвоят с цивилни бе атакуван от атентатор самоубиец, при което загинаха 126 души, включително много жени и деца.

Странно, но фактът, че жертвите-цели на взрива са мюсюлмани шиити беше или изцяло игнориран от медиите, или тълкуван като доказателство, че те са били „про-Асад“ – определение, което в повечето от ключовите медии влагат негативно значение. Бунтовниците в Идлиб, където избухнаха взривовете, са доказано свързани изцяло с фронта ан-Нусра и производните му структурно-организционни мутации. Тази група и нейните сътрудници имат специфичен интерес към извършване на нападения срещу мюсюлмани шиити, които те считат за еретици, заедно с християнско малцинство в Сирия и другите. Това на свой ред означава, че групировката се ръководи от идеология на геноцид, което никой не бърза да отбележи. Също така не се и изтъква стремежа на тези бунтовници да създадат фашистко-теократичен режим, по качество сходен с този на Саудитска Арабия, само че много по-беден. Да добавим, че този ексклузивен социален модел би включвал само уахабити и сунити-екстремисти и е точно обратното на сегашното светското правителство на Сирия, което позволи на множество вероизповедания да процъфтяват без страх от преследване или фундаменталистко насилие.

Телевизията Ал Джазира, финансирана от катарското правителство, подкрепящо бунтовниците, отказа дори да спомене, че жертвите са мюсюлмани шиити, както и пропусна факта, че нападението се случи на територията контролирана от Ал-Кайда – и дори стигна още по-далеч, като допусна, че атаката е извършена от сирийското правителство. От Ал Джазира изобщо не бяха сами в извъртането на фактите. Би Би Си, британската държавна медия, е нескрито настроена в подкрепа на сирийската опозиция. Там също се намекна, че силите на Асад са виновни за нападението. дори твърдеше, че атаката „не би била в интерес на бунтовниците“, независимо от факта, че екстремистки сирийски бунтовници призовават за избиването на всички мюсюлмани шиити в Сирия вече в продължение на години, и че дори и правителството на САЩ призна, че анти-Асад групи, и особено Ислямска държава, са извършили актове на геноцид срещу хора от различни вероизповедания.

В добавка към това в редица основни медии – от Си Ен Ен та дори до Хъфингтон Пост – се правят заключения, че „няма доказателства“, че бунтовниците са участвали в нападението или че никой не би могъл да бъде обвинен, тъй като „нито една групировка не е поела отговорност“. Си Ен Ен дехуманизира сирийските жертви, които бягат от Ал-Кайда, като ги сочи за „поддръжници на Асад“, само защото те са мюсюлмани шиити, и описва нападението като „грешка“.

Един от кореспондентите на Би Би Си напълно отхвърли версията за Ал-Кайда и описа атаката на автобуси като провокация извършена от сили свързани с правителството на Асад. Тези новинарски канали пропуснаха да споменат, че бунтовниците от фронта Ан-Нусра са били заловени преди да запалят автобусите, евакуиращи цивилни, като същевременно поставят под съмнение източниците на сирийското правителство, които обвиняват един атентатор самоубиец с кола за последната атака. Същевременно, същите тези канали нямаха проблем да осъдят Асад за нападението с химически оръжия в началото на април, което се случи в същата провинция, въпреки факта, че правителството на Асад никога не е поемало отговорност за тази атака, а се появиха и експертни мнения, които поставят под въпрос подробностите за нападението.

Също така съмнително е и непрекъснатото позоваване на основните медии предимно само на два източника на информация от Сирия – Белите каски и Сирийската обсерватория за правата на човека (СОПЧ). Не един път вече е било доказано, че Белите каски са основанa от наемници и финансиранa от западни правителства група, която си сътрудничи с фронта Ан-Нусра редовно и дори е улеснявала улични екзекуции на цивилни граждани, въпреки своя хуманитарен имидж. СОЧП пък е един човек, яростният анти-Асад Рами Абдул Рахман, който живее в Обединеното кралство. Източниците на Абдул Рахман в Сирия, от които той получава своята информация по отношение на войната, са почти винаги или анонимни, или неопределени.

Откакто преди шест години започна конфликтът в Сирия, като цяло медийното отразяване на войната – особено това в новинарските организации от западни страни и такива, настроени за смяна на режима – беше значително в полза на бунтовническите групи, финансирани и въоръжени от държави с интерес за свалянето на правителството на Асад. Чрез избирателно отразяване, пропускане на основни факти и позоваване на съмнителни източници на информация, включително на западни неправителствени организации и бунтовнически групировки, които действат заедно с ан-Нусра, тези медии са се опитвали да изкривят фактите и да оправдаят престъпленията, извършени от бунтовниците, докато игнорират дневния им ред за етническо и религиозно прочистване на Сирия и елиминиране на всеки, който отказва да следва екстремистката политическа идеология на уахабитите. В този процес медиите представят сирийската криза чрез фалшив разказ за оцеляването на сунити срещу освирепялото за власт сирийско правителство на алауити и засилващия се шиитски Иран.

Медиите работят, за да изкривят историята, да възпеят бунтовниците и да представят всякакви зверства, извършени от тях, като актове на правителството на Сирия. Би Би Си, Си Ен Ен и Ал Джазира са най-характерните примери. Тези различия са често срещано явление през последните няколко години. Последният месец е особено показателен за отказа на основните медии да ценят живота на невинните цивилни граждани в еднаква степен, вместо само да отразяват смъртта на цивилни граждани в Сирия, когато е в подкрепа на дългогодишната програма за смяна на режим на Асад.

Може да се каже, че най-драматичното геополитическо събитие на годината се случи по-рано този месец, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп избра да бомбардира сирийските правителствени сили като акт на възмездие за все още непотвърдената атака с химическо оръжие в държаната от Ал Кайда провинция Идлиб. Атаката уби приблизително 80 цивилни, включително почти дузина деца. Газовата атака получи нон-стоп медийно отразяване – до голяма степен защото тя послужи като удобен претекст за по-нататъшно демонизиране на Асад и за оправдаване на водените от САЩ едностранни военни действия срещу Сирия. Въпреки това, причинените от въздушни атаки на САЩ цивилни смъртни случаи, които са много повече, останаха до голяма степен без медийно покритие и не успяха да генерират същото ниво на възмущение сред същите тези медии, макар че се случиха само няколко седмици по-рано.

Като се има предвид това, няма нищо чудно, че зрителската маса и популярност на основните медии достигнаха историческо дъно.

Боян Станиславски

Роден в София, постоянно живущ в Полша; публицист, преводач и издател. Автор е на коментари и анализи в различни полски и български вестници и списания. Работи като зам. главен редактор на ляв полски сайт Strajk.eu. От 2008 година е кореспондент в Полша на Българското национално радио.

Оставете коментар