В категории:Свят

Пентагонът отрича бомбардировката на джамия в Сирия, но собствените му снимки я доказват

Ударът с безпилотни самолети доведе до десетки жертви в регион, където оперират и въоръжавани от САЩ групировки

Пентагонът сам разпространи кадри, на които се виждат последствията от удара. Снимка: US Navy

Пентагонът настоява, че извършената от САЩ бомбардировка на селището Ал-Джина в сирийската провинция Идлиб през миналата седмица не е ударила джамия, пълна с цивилни, каквато информация се разпространи след нападението. „Районът бе щателно проучен преди удара с цел да бъдат минимизирани цивилните жертви. Ние съзнателно не сме се целили в джамията”, завява говорителят на институцията капитан Джеф Дейвис, цитиран от Intercept.

Пентагонът дори разсекрети и разпространи разузнавателна снимка на последствията от удара. Говорителят посочва, че на изображението се вижда, че сградата на малката джамия, намираща се в ляво от епицентъра на взрива, все още е цяла.

Хората, намиращи се в засегнатото селище, разказват различна история. Според информация на активисти и местни жители разрушената сграда е била част от комплекса на джамията и в нея са се намирали 300 души, когато бомбите са започнали да падат.

Според информацията в медиите най-малко 42 души са загинали и още десетки са ранени в резултат на бомбардировката. Някои източници твърдят, че жертвите надминават 100.  Според официални лица цитирани от Washington post, в удара са участвали два дрона Reaper, които са изстреляли целия си полезен товар от ракети Hellfire по целта.

Според Пентагона в сградата се е провеждала среща на членове на „Ал Кайда”. Представители на армията са заявили пред Intercept, че според тях „десетки активни терористи” от „Ал Кайда са убити при акцията”. По-рано тази година действащите в провинция Идлиб въоръжени групировки се разделиха на две основни ислямистки фракции – „Тахрир аш-Шам“, която е доминирана от свързания с „Ал Кайда” „Фронт ан Нусра”,  и „Ахрар аш Шам”. И в двете коалиции се включват групировки, които са получавали финансиране и въоръжение от САЩ.


Според групата за мониторинг Airwars и местни източници, ударената от безпилотните самолети сграда е била построена преди няколко години като разширение на съществуващите джамия и религиозно училище. Местният активист Мохамед ал Шагел заявява пред New York Times, че намиращите се в сградата хора не са имали връзки с военни или политически групировки.  В социалните мрежи се появиха многобройни кадри, показващи разрушенията и фрагменти от използваните боеприпаси.

Базираната във Великобритания „Сирийска обсерватория за човешките права” заявява, че бомбардировката е представлявала „клане”. В сряда организацията заяви, че според нейна информация още 33 души са загинали след бомбардировка на училищна сграда, използвана за скривалище в близост до град Рака, който се води столица на ИДИЛ в Сирия.  Според „обсерваторията” ударът е бил извършен от самолети на водената от САЩ коалиция. Тези твърдения бяха потвърдени и от други активистки организации. Говорителят на Пентагона заяви, че екипът, занимаващ се с цивилните жертви на операцията срещу ИДИЛ, ще направи разследване по случая.

В миналото Пентагонът първоначално е отричал участието си в някои от най-големите престъпления, извършени от военни на САЩ. Подобен е случаят с бомбардировката на болница в афганистанския град Кундуз през 2015 г. Първоначално армията на САЩ твърдеше, че не бомбардирала болницата. В последствие говорител на Пентагона зави, че бомбардировката, продължила над 30 мин. и убила десетки цивилни и лекари, е „странична щета”. Официалната версия се промени няколко пъти, докато в крайна сметка Пентагонът призна вината си.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар