В категории:Анализи / Близкият изток / Свят

Честита годишнина на войната в Йемен – срамният фарс на Америка

След две години и хиляди цивилни жертви, новата президентска администрация трябва да осъзнае, че не може да спечели война, която няма цел

Жителите на столицата Сана отбелязаха втората годишнина от саудитската интервенция с поредния многохиляден протест. Снимка: Twitter

Мика Зенко, Foreign policy

Тази седмица се навършиха две години от най-вредното и незащитимо външнополитическо решение на президента Барак Обама. Вечерта на 25 март 2015 г. на сайта на Белия дом бе публикувано съобщение от говорителя на Националния съвет по сигурност. В него се заявява: „Президентът Обама е разрешил предоставянето на логистична и разузнавателна подкрепа за водената от Съвета за сътрудничество в Персийския залив военна операция. Макар военните сили на САЩ да не участват директно във военните действия в Йемен, в подкрепа на тези усилия, ние създаваме Звено за съвместно планиране със Саудитска Арабия, което да координира щатската военна и разузнавателна помощ”.

Два дни по-късно Обама се обади на саудитския крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, за да „потвърди силното приятелство между Съединените щати и Саудитска Арабия и да подчертае подкрепата на САЩ” за действията на Саудитска Арабия и съюзниците ѝ.

С тези декларации, на които бе обърнато малко внимание, САЩ предложи политическата и военната си подкрепа за бомбената кампания на Саудитска Арабия в Йемен, ставайки по този начин съюзник в още една война в Близкия Изток. Тази война бе прехвърлена и в президентстовото на Доналд Тръмп. Резултатът засега е катастрофален по всеки възможен показател.

Преди две години саудитските власти представиха редица оправдания за интервенцията, най-вече възстановяването на властта на прогонения президент Абед Рабо Насур Хади, както и защита на саудитската територия от силите на хутите, които завладяваха нови територии в Южен Йемен. Тогава висши представители на президентската администрация заявиха пред медиите, че „една от позитивните страни на саудитската интервенция е това, че не искаме „Ал Кайда на Арабския полуостров” да се опита да се наложи като авангард на сунитската съпротива срещу хутите”.

По-рядко признаваната причина администрацията на Обама толкова силно да одобрява и подкрепя саудитската бомбена кампания бе желанието саудитските власти поне мълчаливо да одобрят ядрената сделка с Иран. Както отбелязва конгресмен Адам Шиф, оглавяващ комисията по разузнаване в Камарата на представителите, подкрепата на САЩ „е индикатор на нашето желание да противодействаме на усилията на Иран да засили хегемонията си в региона. Това също така може да повлияе на това доколко комфортно се чувстват те с ядрената сделка. Много е важно САЩ да пазят гърба на Саудитска Арабия, що се отнася до Йемен”. Анонимен източник от Пентагона коментира хладно: „Ако питате защо подкрепяме това.. отговорът, който ще получите от повечето хора – ако са честни – ще е, че така или иначе нямаше да можем да го спрем”.

Днес Хади още е в изгнание, силите на хутите остават окопани в градските центрове в Южен Йемен, „зловредното влияние” на Иран в Близкия Изток само се увеличило (според всеки представител на Пентагона, свидетелствал пред Конгреса). В добавка към това, „Ал Кайда на Арабския полуостров” също нараства – от „приблизително 1000 бойци” през 2014 г. до 4000 през миналата година според Държавния департамент. Съединените щати освен това са положили твърде малко дипломатически усилия за да посредничат за договаряне на примирие и цялостно разрешение на тази интернационализирана гражданска война, в която са директен участник.


Още по-важно е че ръководените от саудитците бомбардировки се извършват по неморален и безразборен начин от самото начало, включително с използването на доставени от САЩ касетъчни боеприпаси, което е осъждано в международен план. Според отличен доклад на експерти от ООН, публикуван през януари, водената от Риад коалиция е нарушила международното хуманитарно право и човешките права при използването на военна сила поне десет пъти през 2016 г. Описаните в доклада бомбардировки са довели до „292 смъртни случая на цивилни, включително на поне 100 жени и деца”.

Най-ужасяващият случай е от 8 октомври 2016 г., когато серия от бомбардировки се стовариха върху общинска зала в йеменската столица Сана, в резултат на което най-малкото 827 цивилни бяха убити и ранени. При удара, чиято цел бе погребална церемония, са използвани доставени от САЩ авиационни бомби и средства за насочване. В доклада на ООН се изтъква, че „въздушната кампания на водената от Саудитска Арабия коалиция, макар да е опустошителна за инфраструктурата и цивилните в Йемен, не е успяла да пречупи политическата воля на съюза между хутите и бившия президент Салех да продължи конфликта”.

Според най-новите оценки на ООН, 5000 йеменски цивилни са загинали и над 8000 са били ранени през последните две години. В добавка към това 21 млн. йеменци, или 82% от населението на страната, има спешна нужда от хуманитарна помощ. „Само през последния месец 106 цивилни са били убити, най-вече от въздушни бомбардировки и обстрел от коалиционните военни кораби”, изтъква върховният комисар по правата на човека Зейд Раад Ал Хюсеин.

По време на всички тези удари Съединените щати продължаваха да осигуряват разузнаване, насочване към цели, презареждане във въздуха, оръжия и подкрепа чрез подизпълнители. Към август 2016 г. продадените под ръководството на Обама оръжия и свързани с тях услуги на Саудитска Арабия достигнаха стойност от общо 115.3 млрд. долара. В средата на декември, след като Тръмп вече бе избран, тогавашният държавен секретар Джон Кери дори порица темпа на оръжейните продажби на среща със саудитския външен министър. Тогава той изтъкна, че понякога те „отнемат повече време, отколкото ми харесва, и със сигурност повече, отколкото се харесва на страната купувач, и се надявам да намерим начин реално да ги ускорим. Аз работех усилено за да се опитам да ги ускоря и придвижа напред… една от препоръките ми към следващата администрация ще е да намерят в нашите закони начин да направят това”. Съветите на Кери са били чути, тъй като администрацията на Тръмп одобри спорни оръжейни доставки на стойност 1.5 млрд. долара, които бяха забавени по времето на Обама.

Сутринта след публикуването на съобщението от Националния съвет за сигурност преди две години, оглавяващият централното командване ген. Лойд Остин бе попитан какви ще са целите на подкрепата на САЩ. Неговият зашеметяваш отговор остава най-точната характеристика от страна на официален представител на САЩ: „В момента не съм запознат със специфичните цели на саудитската кампания, а трябва да съм наясно с това, за да мога да преценя вероятността за успех”.

Освен пускането на бомби с безсъвестна липса на разграничение и пропорционалност, изглежда до ден днешен кампанията няма ясно очертани цели и задачи. От лична гледна точка, след близо 20 години работа със служители по националната сигурност на САЩ, никога не съм виждал подобен въпрос, който на практика никой не може да оправдае или защити.

Военни офицери, които са наблюдавали или са имали роля в саудитската бомбена кампания са особено отвратени от бруталността и стратегическото безсмислие на въздушните удари. С навлизането на гражданската война в Йемен в третата ѝ година обаче не може да се очаква намаляване на бомбардировките или подкрепата на САЩ за тях. Тази срамна война вече се прехвърля към втора президентска администрация и нов Конгрес, които изглеждат още по-ентусиазирани да я водят.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар