В категории:България

ДСБ бойкотира Кънев в листите на „Нова република”

Лидери на регионални структури не пожелаха да се кандидатират за парламента, подозира се дългата ръка на Костов

Трайчо Трайков остана сред малкото верни приятели на Кънев. Снимка: профил на Радан Кънев във „Фейсбук“

Знакови лица на ДСБ от страната не влязоха в листите на коалиция „Нова република”, учредена от Радан Кънев. Според източници на „Барикада” става дума за умишлен бойкот спрямо сегашния партиен лидер, зад който прозира дългата ръка на стария – Иван Костов. Регионални координатори просто не са пожелали да бъдат кандидат-депутати.

Бойкотът личи най-много във Варна, където Кънев води листата и целият партиен актив трябваше да му помага. От нея отсъстват местният председател Васил Василев, общинският съветник Ивайло Митковски, както и третата силна фигура в региона – бившият депутат Димитър Камбуров. Втори след Кънев е сложен баскетболистът Калоян Иванов, варненец, който играе в Турция, следват по-неизвестни лица от местната „дясна периферия”. В листата е дори репортерът на „Господари на ефира” Борис Касиков, но не и силните имена на ДСБ.

В Пловдив липсва общинският лидер Йордан Иванов. И двете местни листи (град и област)

са дадени на „концесия” на Дани Каназирева,

която лично ги оглавява (изключително рядък случай един човек да повежда и двете). Плътно с нея на избираеми места (второ и трето) е съпартиецът ѝ от „Съюз за Пловдив” Владимир Кисьов. Още при оповестяването на „Нова република” пловдивските десебари бяха шокирани, че Каназирева влиза в коалицията като равноправен партньор. Тя е известна с близостта си с Георги Гергов (БСП), по тази причина бе изключена от ГЕРБ през 2010 г. Заради всичко това дистанцирането на ДСБ-Пловдив от изборите е обяснимо, още повече, че възмущение от Каназирева проявиха не само пловдивски партийни членове.

В русенската листа я няма дългогодишният лидер Теодора Константинова. Бургаският ѝ колега Георги Митев също не е в списъка, след като публично се изпокара с Кънев преди месец.
По-голяма част от бойкотиращите са стари активисти на ДСБ, които при вътрешно-партийните дискусии не са крили критики към Кънев. Той е обвиняван, че коалицията „Нова република” е негово лично начинание, стартирано без обсъждане в партията, а и

чрез лансирането на т.нар. граждански лица подменя партийните кадри.

„Никой от нас не приема, че например Трайчо Трайков и Мартин Димитров са някакви граждански фигури. Първият е личен приятел на Кънев, с втория се сдушиха доста напоследък. С т.нар. граждански съвети и квоти, които непрекъснато измисля, прокарва свои хора за сметка на нас. Имахме големи разговори в партията с какво гражданските съвети са по-добри от партийните, защо на тях трябва да се дава приоритет, а не на хората от партията. Радан така и не даде обяснение”, сподели пловдивски активист на ДСБ, пожелал анонимност.

Подобни драми имаше и при учредяването на Реформаторския блок, но тогава местните структури бяха плътно зад лидера си. Според нашия източник в дъното на недоволството е Иван Костов, който от доста време е в разрив с Кънев и е дал знак, че наследникът, когото лично посочи през 2013 г., трябва да бъде свален. Няма по-пряк път към тази цел от

провал на коалицията,

стъкмена от Кънев. Неучастието в листите на лидерите на големите местни структури означава практически бойкот и от самите структури.

Засега Кънев успешно прикрива тези процеси от широката публика. От ден на ден измисля все по-цветисти бисери, медиите се вторачват не в живота на ДСБ, а в умотворенията му. Последното бе: „БСП и ГЕРБ гладят чаршафите за общото си коалиционно легло”. Някой обаче остри ножа в неговото.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар