В категории:Общество

Covid-19 покоси проф. Венко Кънев и съпругата му Нури в Париж

Директорът на българската версия на авторитетното аналитично издание „Монд Дипломатик”, който бе автор и на „Барикада”, беше професор в Университета в Руан, Франция, но редовно организираше международни научни конференции и с родния си Софийски университет. Той неколкократно доведе у нас и големия публицист Игнасио Рамоне. Издаде на български и книгата му „Сто часа с Фидел”

Проф. Венко Кънев беше изключителен познавач на Латинска Америка

Напусна ни проф. Венко Кънев. На 17 април т. г. той бе покосен от Covid-19 в Париж, а ден по-рано със същата диагноза си отиде и съпругата му – индонезийката Нури.

Проф. Кънев бе директор на българското издание на „Монд дипломатик”. Заслужил професор от Руанския университет във Франция, доктор хонорис кауза на Софийски университет, член на ръководството на Изследователския център на културните полета на Латинска Америка към Сорбоната, Париж. Специалист по латиноамериканска цивилизация и литература. Преподавал 14 години в Сорбоната, дълги години в Университета в Руан, столица на Нормандия, обединяващ три университета в Кан, Хавър и Руан. Автор на стотици публикации за Латинска Америка.

Чест за „Барикада” е, че проф. Венко Кънев бе и наш автор.

За мен лично това е и загуба на скъп приятел и съмишленик, харизматичен, винаги пълен с идеи и с неизчерпаемата енергия да ги осъществява.

Венко Кънев среща съпругата си – индонезийката Нури – в Хавана през 60-те и оттогава са неразделни. Имат син Илен

Не искам да повярвам, че сме го изгубили… Все очаквам да ми звънне спонтанно по никое време, било от Париж, било от София, за да изкоментира развълнувала го статия или новина от „нашата” Латинска Америка… Не само учен, интелектуалец, преподавател, публицист, но човек с голямо сърце…

А личната им история с индонезийката Нури, с която се намират един друг в Хавана през 60-те, е за роман или сериал… Прекрасни, чисти, светли, умни и всеотдайни хора, продължили се в своя любим син Илен…

Благодарение на проф. Венко Кънев България получи невероятен подарък – успелия да оцелее доста време като хартиено издание авторитетен месечник „Монд дипломатик” в българска версия, по-късно принуден да премине само в дигитален вариант. Венко намери тук чудесни съмишленици за това апостолско дело – Юрий Борисов и Дора Чичкова, заедно с които вдигна високо интелектуалния праг в българската медийна среда.

„Монд дипломатик“ вдигна интелектуалния праг на българската медийна среда
Българското издание на книгата-интервю на Игнасио Рамоне „Сто часа с Фидел“

Професорът доведе няколко пъти в България и Игнасио Рамоне – „бащата” на оригиналното френско издание на „Монд дипломатик”. Издаде на български и книгата-интервю на Рамоне с Фидел Кастро „Сто часа с Фидел”.

Неуморно организираше международни научни конференции и колоквиуми между родния си Софийски университет и университета в Руан, в който преподаваше в последните години. Водеше у нас ярки имена на френската и латиноамериканската научна мисъл, завладяващи интелектуалци.

Будеше критично мислене у българските си студенти, канеше лектори експерти да говорят пред студентския клуб „Политолог”, в който с наслада разпалваше оживени дискусии.

През 2014 г. ръководеният от Венко „Монд Дипломатик”-България спечели наградата „Самуел Франсес” за професионална и гражданска етика на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България. Наградата му беше връчена от посланичката на Венесуела у нас Н. Пр. Ориета Капони, която е и професор по философия. Двамата с Венко много се тачеха. Той поддържаше приятелски отношения и посланичката на Куба – Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан.

Изключително много хора и у нас, и по света сега тъгуват и отдават дълбоката си почит към проф. Венко Кънев, който оставя огромна празнина…

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на проф. Венко Кънев. Синът на професора и съпругата му – Илен Кънев, е благодарил за изразените съболезнования.

Ето текст на адреса, изпратен от Илияна Йотова:

 

ДО

СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ

НА ПРОФ. ВЕНКО КЪНЕВ

Уважаеми опечалени близки,

С дълбоко прискърбие научих за кончината на проф. Венко Кънев.

Сякаш беше вчера, когато заедно с проф. Кънев обсъждахме идеята да предоставим уроци по български език на българската общност в Аржентина. Той е автор на оригинална методика за изучаване на български език от испаноговорящи и на испански език от българи. Благодарение на отзивчивостта, щедростта и голямото му сърце уроците ще достигнат до нашите сънародници на 12 хиляди км далеч от родината им България. Паметта за проф. Кънев ще е жива чрез уроците по български език в поколения българи зад граница.

Макар през последните десетилетия да живееше във Франция, проф. Кънев беше в непрестанна връзка с България. „За мен космополит е онзи човек, който умее да уважава собствената си страна, за да може да оцени и останалите. България винаги си остава България“, казваше професорът. По негова инициатива и ентусиазъм четяхме и българското издание на в. „Монд дипломатик”.

Като заслужил професор от Руанския университет във Франция и преподавател в Сорбоната, доктор хонорис кауза на Софийския университет, като автор на стотици публикации за Латинска Америка, проф. Кънев оставя светла диря в испанистиката и в света на знанието.

Сбогом, професоре! Гордост бе да Ви познавам. Гордост е за всички, докоснали се до Вашия професионализъм.

Уважаеми близки,

Моля, приемете най-искрените ми съболезнования за загубата на проф. Венко Кънев и неговата съпруга. Светла им памет!

ИЛИЯНА ЙОТОВА

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Проф. Венко Кънев имаше завладяващ дар слово и влагаше сърцето си във всичко, което казваше и правеше. Поклон!
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар