В категории:България

Кумецът Радан блесна в нова роля – опозиционер, адвокат на властта

Топлите юридически и кадрови връзки на лидера на ДСБ с Министерството на отбраната превърнаха уж най-върлия опозиционер в съдебен защитник на Николай Ненчев

В българската политика непрекъснато се случват чудеса. Този път едно огромно – най-върлият опозиционер, който от година активно събаря премиера Бойко Борисов, стана адвокат на цял министър. Иде реч за Радан Кънев и Николай Ненчев. След като десетократно обяви, че е опозиция, след като се отдели от Реформаторския блок, а и през ден искаше оставката на „бай Х.й” и заставаше в поза „Не съм с властта“, Кънев пое съдебната защита на Ненчев. В сряда министърът на отбраната бе взет на мушка от прокуратурата заради ремонта на старите руски изтребители „МиГ 29”.

Никой не бива да има илюзии, че юридическите ангажименти на Кънев ще попречат на политическата му дейност.

Колкото повече защитава в съда Ненчев, толкова повече извън него ще е опозиция –

основно пред медиите. Ще му се наложи да брани и половината правителство, тъй като кашата със самолетите е дълбока. „Сигурно ще ме викат и за МиГ-овете”, заяви Борисов в понеделник, след като бе разпитан по обвинението срещу здравния министър Москов. В края на правителствения мандат прокуратурата действа на едро – привиква по цял автобус министри.

nen1
Кънев пази гърба на Ненчев.

Никой не бива да има илюзии и за още един факт – юридическият ангажимент на Кънев нито е поради слабост към съратника реформатор (бивш официално), нито от грижа към земеделските права и свободи (Ненчев е лидер на БЗНС). Ще ви припомним една история. Случи се през пролетта. ДСБ обявиха гръмко „напускане на управлението”, след което ГЕРБ ги призоваха да си разкарат кадрите от властта. Един от тях бе Стоил Яков, председател на изборния щаб на ДСБ. От партията на Борисов обявиха, че Яков е назначение лично на Кънев – като шеф на борда на директорите в „Терем” АД, чийто принципал е Министерството на отбраната. От ГЕРБ тогава пуснаха и още една муха – „Терем” бил сключил договор за правни услуги с кантората на Кънев. Оказа се, че договор няма, обаче има такъв с… Васил Танков, кум на лидера на ДСБ. „Кумовете на разни хора имат ли право да работят? Аз не съм толкова близък на Радан Кънев, че да знам кой му е кум и кой му е сват!“, възмути се шумно Яков на специална пресконференция. Всъщност „Терем” си има цял правен отдел. Според обясненията на Яков обаче,

едната юристка била в майчинство, другата скоро щяла да излезе….

и се стигнало до Танков. Така този „добър юрист” получи договор за над 2000 лв. на месец при случайната подробност, че не само е кум, ами и съпартиец на Кънев. Както стана ясно, Яков, който е шеф на изборния щаб на ДСБ, не знаел кой кого венчава из партията.

nen4
Стоил Яков „не знае“ кой на кого е кум в партията му и из държавата.

„Пречи ли на различни хора да работят щом са кумове на някой?“ – попита в края на скандала патетично Яков. Не – добавяме ние. В крайна сметка нищо не попречи цялата драма, в която са замесени кум, кумец, две бременни жени и трима съпартийци, да се увенчае на финала с Кънев в нова роля – топопозиционер, адвокат на министър. Да припомним – „Терем” е под контрола на военното министерство, шефът там е Ненчев. Някак случайно и спонтанно семейно-битовият статус на Радан Кънев юридически е преплетен с отбранителния сектор.

За всичко това българите имат една дума – шуробаджанащина. По-умните от тях ползват „олигархия”. Срещаме я навред – Кънев и Ненчев, Татяна Дончева в качеството си на адвокат на един ловешки бизнесмен, едно правешко семейство с БСП и ГЕРБ… Иронията е, че в случая е замесен най-

големият стожер на морала, идолът на дясната църква – Радан Кънев.

А защо евроантлатикът Кънев нагазва толкова дълбоко и рисково в отбраната, където се сблъскват интересите на САЩ и Русия, и в чий интерес играе, е домашно за любознателните читатели.

nen5
„МиГ 29“ от години е повод за скандали в България.

Другите събития с днешна дата са проза. Според Софийска градска прокуратурата Ненчев е извършил престъпление по служба с настъпили значителни вредни последици за армията. Той не изпълнил договори, сключени с руската компания „РСК МиГ” – за удължаване на ресурса на два самолетни двигателя и ремонт на други два. „Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своята заместничка Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството. Действията му са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing. Както и до невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29”, декларира прокуратурата. „Обвинението на мен ми е малко странно, дори да не кажа смешно – че съм накърнил интересите на РСК МиГ“, отвърна Ненчев в компанията на адвоката си Кънев.

„Съдят министър, че нарушил руските интереси!”,

метна се на амбразурата целият роден евроантлантически сектор, ползвайки формалната причина, че договорът е сключен с руска фирма. А ако беше американска?

Както стана ясно, съдебният казус е най-безинтересният факт в цялата история. Майки раждат, хора се женят, кумове се уважават взаимно – да живеят демократите за силна България!

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар