Дилма Русеф: „Загубихме една битка, но не можeм да загубим демокрацията”

Отстранената от властта бивша ръководителка на Бразилия предрече президентска победа на Лула да Силва и увери, че обвиненията срещу него са безпочвени. Тя е в испанския град Севиля за участие в конференцията „Неолибералният капитализъм, излишната демокрация”

Дилма Русеф отговаря на въпроси в Севиля
Дилма Русеф отговаря на въпроси в Севиля

Свалената от власт бивша президентка на Бразилия Дилма Русеф заяви, че „вярва и се надява” нейният съратник и предшественик на президентския пост Инасио Лула да Силва да издигне кандидатурата си в предстоящите през 2018 г. избори за нов бразилски държавен глава. „Много е важно за Бразилия Лула да се кандидатира. Ако го възпрепятстват, това ще е един втори преврат след моя импийчмънт. Сондажите показват, че той ще излезе начело и ще спечели изборите,” подчерта Дилма Русеф пред медиите в испанския град Севиля. Тя се намира там, за да участва в провеждащата се в града днес и утре конференция на тема „Неолибералният капитализъм, излишната демокрация”.

Сред участниците във форума са също нашумелият испански съдия (лишен от съдийски права в родината си заради „неудобните” си разследвания) Балтасар Гарсон и бившият бразилски министър на правосъдието Жозе Едуарду Кардозу.

Дилма Русеф изтъкна, че Лула, срещу когото тече разследване по обвинения в злоупотреби в рамките на големия корупционен скандал около държавната компания „Петробраз”, е бил обвинен несправедливо, предубедено и без доказателства. Тя настоя, че фактите около него са много изопачени.

Бившата президентка не пропусна да повтори обвиненията си срещу наследилия я на поста ѝ неин бивш вицепрезидент Мишел Темер, когото нарече „превратаджия”, а правителството му – „нелегитимно”. „Загубихме една битка, но не можем да загубим демокрацията”, наблегна Дилма.

Тя бе помолена да коментира неотдавнашната смърт при самолетна катастрофа на съдията Теори Заваски, който води във Върховния съд делото за скандала в „Петробраз”. На 20 януари бе съобщено, че самолетът, с който той пътувал над морето по време на отпуската си в Рио де Жанейро, е паднал във водата и няма оцелели. В социалните мрежи веднага се завъртя версия за атентат. Лансира се слухът, че съдията носел със себе си на борда важни документи по случая, които така били безвъзвратно загубени. Няма никакви официални данни за това, но подозренията се множат като лавина. А версията за заговор се подхранва от факта, че на 3 януари в един сайт за самолети са отбелязани 1885 влизания в раздела за онзи модел, с който е сега катастрофирал Заваски. В социалните мрежи непрекъснато се припомня, че съдията бил изключително дистанциран от политиците от всички цветове и не позволявал никой да му влияе. Същевременно в скандала „Петробраз” са замесени именно политици от целия партиен спектър.

Има спекулации, че Заваски може да е разполагал с някакви данни срещу Лула, но сериозната бразилска преса изобщо не подхваща подобни хипотези, като напомня, че следствието срещу Лула все още тече, поради което случаят му изобщо не е стигнал до Върховния съд, където е работел Заваски.

Именно заради цялата тази мистерия беше зададен и въпросът към Дилма. Тя заяви, че на фона на всички натрупани подозрения за атентат „случаят трябва да бъде разследван много стриктно”. Експрезидентката нарече Заваски „великолепен юрист с голям опит”, който „не допускаше никакво влияние”, и „пълноценна личност с твърд характер”.

Относно скандала с „Петробраз” и ефекта му върху нейната Работническа партия Русеф подчерта, че „едно разследване за корупция не бива да се употребява като оръжие в политическата и идеологическата борба”, защото „това накърнява демокрацията”. Тя изтъкна още: „Не може да правораздаването да се превръща в наказание за врага, при което доказателствата не се прецизират и за обвинението или осъждането е достатъчно само предубеждението”.

Запитана дали свързва ниския резултат на своята Работническа партия на последните местни избори с корупционния скандал, Дилма отговори: „Всички партии преминават през критични моменти. Работническата партия трябва да си направи равносметка. Но както и компаниите, така и партиите не могат да се сриват, само защото една или друга личност е уличена като корумпирана. По-големият проблем на партията ни е, че сме длъжни да проумеем по-добре новата ситуация, в която се намираме”.

Дилма Русеф също така изказа съжаление, че мултинационалната бразилска компания „Одебрехт” със 160 000 служители и с филиали в 28 държави, която се подозира като ключов играч в корупционната схема около „Петробраз”, е принудена да страда превантивно, още преди да е доказано кои именно от служителите ѝ евентуално са извършили злоупотреби. Съвсем наскоро в САЩ „Одебрехт” и местният ѝ партньор бяха осъдени на глоба от 3,5 млрд. долара само заради наличието на подозрение, че може да са сключвали неизрядни договори.

„Съжалявам, че се съсипва една компания, само защото е бразилска голяма компания,” каза Русеф. Тя припомни, че когато новото правителство е обявило търг за „Одебрехт”, всички явили се кандидати за приватизирането ѝ също имали в „актива” си обвинения в корупция. Според Дилма този подход е дискриминационен спрямо бразилския бизнес, от което „страдат не ръководителите, а хилядите бразилски работници”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар