В категории:България

Взе ли Прокопиев на ръчно управление „Зелените”?

Новият съпредседател на партията е бивш служител на олигарха

От партия „Зелените” долетя интересна новина. Формацията има нов съпредседател, след като Петко Цветков подаде оставка в разгара на президентския вот. През миналия уикенд на мястото му е избран Владислав Панев. Партията винаги се е ръководела от съпредседатели, другият лидер е Зарица Георгиева.

Кой е Владислав Панев? Той е икономист, не е нов човек за „Зелените” – бе член на Националния съвет на партията, както и кандидат за общински съветник в столицата през 2015 г. Така го представиха повечето медии. Но има и друго – Панев е бивш журналист от притежавания от Прокопиев вестник „Дневник”, бил е и в „Банкер” (така пише във визитките му, разпространявани от „Зелените”). Във вестник  „Банкер” пък преди време се подвизаваше Прокопиев. „Реформаторът” Трайчо Трайков наскоро заяви, че за кратко бил дописник в „Банкер” и от там се знаел с мастития бизнесмен. Интересна „банка кадри”, нали?

vladislav-panev
Владислав Панев грееше преди 2 години на предизборни плакати в столицата.

Още по-любопитни са професионалните занимания на Панев. На сайта на „Зелените” е представен като “собственик на компания за управление на инвестиции от 2006 г. досега”. Преглед на пресата показва, че в това си качество той трайно дефилира във вестниците на Прокопиев „Капитал” и „Дневник” – като експерт по финансови въпроси. Но не по какви да е въпроси – най-често в областта на пенсионните фондове, където, добре известно е, се простират част от многото бизнес интереси на Прокопиев.  „Владислав Панев е председател на съвета на директорите на „Скай управление на активи“ от 2006 г.”, така го е представил „Капитал” преди време при интервю. А „Скай управление на активи“ си има и старо име. Как ли се е казвало? Гледай ти – „Предишно наименование Статус Капитал”, четем на самия сайт на компанията.

Панев оглави „Зелените”, само два дни след като бившият правосъден министър Христо Иванов представи публично проект за нова партия. Семейство Прокопиеви блесна на първия ред, Иво раздаде интервюта. Там бяха десетина представители на „Зелените”, също Радан Кънев и Атанас Атанасов (ДСБ), президентският съветник Кристиян Таков, Трайчо Трайков, видни площадни активисти, т.нар. протестъри. Около партията на Иванов се готви коалиция, която, по думите на участниците, няма да е „нито лява, нито дясна”.  Това по същество е Реформаторски блок 2 – „добрата” част от нея, без „гадните” Кунева, Лукарски и т.н. И е продължение на манифеста „Няма ляво, няма дясно”, който същият кръжец спретна през пролетта.

В публичното пространство все по-упорито се говори, че партията на Христо Иванов и цялото „Няма ляво, няма дясно” е новият политически проект на Иво Прокопиев. Политическият инженеринг отдавна е любимо занимание на всеки уважаващ себе си едър модерен бизнесмен – не само у нас, но и в развития свят. Прокопиев, без съмнение, е едър модерен бизнесмен. Преди месец и половина Бойко Борисов каза, че е “същият като Пеевски” – натресъл му министри при първия кабинет, конкретно – Плевнелиев, Трайков, Дянков и Нона Караджова. Президентът се разсърди. Прокопиев отрече да е Пеевски и че е редил министри. Кой му повярва? Та нали цялото общество отдавна знаеше за топлите му връзки точно с посочените министри – и професионални, и лични. Жената на Плевнелиев работи в „Капитал”, с Трайков се знаели като журналисти… – гледай ти, какво съвпадение!

vlad
Иво Прокопиев често е усмихнат – дори, когато е сравняван с Пеевски, или пък при твърдения, че реди министри.

През 2014 г. „Зелените” бе на крачка от предизборна коалиция с Реформаторския блок, но заради разминавания в програмата и вътрешни несъгласия се отказа. Сега партията с бодри крачки се е запътила към „Няма ляво, няма дясно”. Нуждае се да влезе там, за да има шанс да вкара депутат. Самостоятелните участия досега носят по 0.5%. А защо „Няма ляво, няма дясно” и инженерите му се нуждаят от „Зелените”? Като сертификат за качество, разбира се.

„„Зелените” с ново ръководство, готвят се за избори и коалиция”, възвести вестник “Дневник” ден след избирането на Панев. „Като една от политическите сили, с които биха могли да си партнират, Панев вижда заявката за нова партия на Христо Иванов. Появата на този политически субект е добра новина за нас, каза Панев”, четем вътре. Ах, припадаме от изненада!

Реформаторският блок е мъртъв, да живее… новият Реформаторски блок! Да живее политическият инженеринг! По всичко личи, че този път, с този (съ)председател, „Зелените” няма да избягат от новата „реформаторска“ коалиция. И ще ѝ дадат търсения етикет – елитна, модерна, с хубава кауза…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар