В категории:Икономика / Информации

Транстихоокеанското партньорство (ТРР) увисва на волята на Тръмп

Договорът за свободна търговия между 12 държави от Азия, Америка и Австралия, лансиран от правителството на Барак Обама, бе подписан през февруари т. г., но още не е ратифициран от Конгреса на САЩ. Сега бе оповестено, че това няма да се разглежда преди смяната на властта в Белия дом

"НЕ на ТРР–договора на смъртта" и "Долу Звяра САЩ–666"–пише на плаката най-отпред, издигнат на демонстрация в Лима, Перу, срещу ТРР
„НЕ на ТРР – договора на смъртта“ и „Долу Звяра САЩ – 666“ – пише на плаката най-отпред, издигнат на демонстрация в Лима, Перу, срещу ТРР

Отиващата си администрация на президента на САЩ Барак Обама няма да настоява за ратификация на договора за Транстихоокеанско партньорство (ТРР) от Конгреса на САЩ в оставащите два месеца до изтичането на мандата на настоящия държавен глава, съобщиха от Белия дом. Този въпрос остава в ръцете на новоизбрания президент Доналд Тръмп, който ще може да го придвижи или да го блокира след встъпването си в длъжност през януари догодина.

Договорът ТРР бе сключен на 4 февруари т.г. в Оукланд, Нова Зеландия, където бе подписан от ръководителите на 12 държави от Азия, Америка и Австралия, споделящи тихоокеанския регион, но е необходима и ратификацията му от националните парламенти.

ТРР бе усърдно лансиран от екипа на Обама още през първия му мандат с оглед на обявената тогава линия за „обръщане към Азия”. В договора обаче не е включен Китай и де факто ТРР е възприеман като съюз под предводителството на САЩ, насочен към възпиране на геополитическото и икономическото влияние на азиатския гигант. Държавите, подписали договора в Оукланд, са САЩ, Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили, Япония.

Републиканецът Доналд Тръмп, който превърна протекционизма в знаме на своята предизборна кампания, подложи на остри критики ТРР, защото според него договорът ще доведе до загуба на работни места в САЩ. Тръмп се зарече дори да ревизира „първата лястовичка” в тази серия договори за свободна търговия – стартиралия още на 1 януари 1994 г. договор NAFTA между САЩ, Канада и Мексико.

Впрочем, ТРР бе критикуван и от съперничката на Тръмп – демократката Хилари Клинтън, която така се опита да направи реверанс към олевялата електорална маса на партията си.

Републиканската партия, която след изборите в САЩ на 8 ноември запази мнозинството си в Конгреса и в Сената, по принцип е апологет на свободната търговия. Но по време на кампанията протекционистката реторика на Тръмп позволи в републиканския лагер да бъдат привлечени представители на работническата класа, разочаровани от демократите.

Дали обаче милиардерът ще запази този дискурс и след като влезе в Белия дом е твърде съмнително. Но дори и да продължи тази линия, очевидно е още по-малко вероятно републиканците в Конгреса и Сената да изневерят на идеологията си и да гласуват против свободната търговия.

Що се отнася до Обама, той ще направи своята прощална изява пред лидерите на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество (APEC), част от които са подписали и ТРР, идната седмица в перуанската столица Лима, където се събира годишният форум на организацията.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар