Обречена ли е битката за очовечаване на Транстихоокеанското партньорство?

На срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АРЕС) във виетнамския град Да Нанг новозеландската министър-председателка Джасинда Ардерн се опитва да коригира и да съживи транстихоокенаското търговско споразумение, от което Доналд Тръмп изведе САЩ. Но отказът на Канада да приеме новия вариант е на път да погребе тези усилия, на които много се надяваха виетнамските домакини. Иначе речите на Тръмп и на китайския лидер Си Цзинпин пред форума не донесоха изненади – единият брани протекционизма, другият – глобализацията. Руският им колега Владимир Путин си спести словата и наблегна на делата – донесе 5 милиона долара плюс 40 тона помощи за пострадалите от тайфуна „Дамри” и хората в Да Нанг говорят главно за това

Новозеландската министър-председателка Джасинда Ардерн и виетнамският президент Чан Дай Куанг на срещата на АРЕС в Да Нанг
Новозеландската министър-председателка Джасинда Ардерн и виетнамският президент Чан Дай Куанг на срещата на АРЕС в Да Нанг

Една от напрегнатите дипломатически битки, белязали годишната среща на върха на Азиатско-Тихоокаенското икономическо сътрудничество (АРЕС) във виетнамския град Да Нанг, е на път да завърши безрезултатно, сблъсквайки двама медийни любимци – новата министър-председателка на Нова Зеландия, лейбъристката Джасинда Ардерн, и либералния премиер на Канада Джъстин Трюдо.

Поелата преди броени седмици управлението в страната си Джасинда се втурна с летящ старт и в световната политика и икономика, опитвайки се да постигне в рамките на сегашния форум на АРЕС договаряне на важни корекции в споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТРР) и задействането му в 11 от 12-те подписали го миналата година страни. Критикувано от много посоки, споразумението увисна, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли страната си от него. Но заинтересовани от бонусите, които то може да донесе при определени условия, останаха влиятелни страни като например Япония и Канада. Сред адептите му е и домакинстващият на сегашната среща на АРЕС Виетнам, който вижда плюсове за развитието си в безмитната търговия.

Джасинда Ардерн, водена от убеждението си, че малките държави също могат да играят решаваща роля в значими каузи, се хвърли с ентусиазъм да координира и стикова становищата на 11-те страни за ТРР, като междувременно успя да изчисти споразумението от клаузата, даваща право на чужди инвеститори да съдят държавите, ако се почувстват ощетени. Форсирането на въпроса беше довело дори до насрочване на пресконференция за следобеда в петък, 10 ноември, на която да се обяви, че съответните 11 държави (Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Япония и Чили) продължават с коригирания ТРР, без САЩ.

В последния момент обаче Канада, чийто премиер Трюдо уж също дейно пледираше за съживяване на споразумението, се дръпна и отказа да подкрепи предлагания сега вариант, защото в него не били отчетени канадските претенции – и изобщо нямало за къде да се бърза в такива стратегически теми. Така че пресконференцията беше отменена. А с това и очевидно старта на поправения ТРР.

Освен, че е международен фал-старт за Джасинда, това е и разочарование за виетнамските домакини, които разчитаха споразумението да се прероди за нов живот именно в Да Нанг и силно вярваха, че младата и енергична новозеландка ще успее да го прокара.

Въпреки тази засечка обаче, домакините остават оптимисти, че форумът на АРЕС ще успее да постигне сплотеност сред участниците в главното си послание, превърнато и в мото – „Създаване на нова динамика, насърчаване на споделено бъдеще”. Единението се търси около препоръките, изработени от регионалната бизнес общност и залегнали в представения доклад на АВАС (АРЕС Business Advisory Council). Сред тези препоръки са изтъкваните тук вече многократно поощрения и подкрепа за малките и средни предприятия при навлизането им в световния бизнес, улесняване на жените-предприемачи, преодоляване на неравенствата, социална ангажираност, инвестиране в човешките ресурси, дигитализация на икономиката, продължаване на интеграцията и на либерализацията в търговията и т.н.

Тази траектория се споделя от мнозинството участници във форума на АРЕС. В контраст с нея влезе засега само речта на американския президент Доналд Тръмп, с която той се изяви в Да Нанг. Тя остана в познатата му протекционистка стилистика и не изненада никого. „Слагайте и вие страните си на първо място, както аз слагам Америка!” – призова Тръмп. Обсипвайки с комплименти за успехите им цяла поредица страни от АРЕС, включително и Виетнам, американският президент ги призова да „се грижат за домовете си” и ги поучи, че „икономическата сигурност е и национална сигурност”.  Напълно очаквано подчерта, че САЩ няма вече да се занимават с колективни споразумения, а ще сключват само двустранни. И ще бранят твърдо собствения си интерес.

В международния пресцентър на срещата на АРЕС по време на речта на Донал Тръмп, която бе излъчвана на видеостена от разположения на 10 километра конгресен център "Ариана". Снимка: Къдринка Къдринова
В международния пресцентър на срещата на АРЕС по време на речта на Донал Тръмп, която бе излъчвана на видеостена от разположения на 10 километра конгресен център „Ариана“. Снимка: Къдринка Къдринова

Без да цитира поименно коя страна има предвид, Тръмп остро атакува пиратството срещу американска интелектуална собственост и предупреди, че вече ще се реагира остро срещу подобни нарушения. За наблюдателите бе ясно, че той визира Китай, откъдето всъщност пристигна във Виетнам. Но по време на китайската си визита не си позволи никакви остри изказвания. Разбираемо – посещението му там не само протече с най-висши почести, но доведе и до подписването на китайско-американски споразумения за над 250 милиарда долара. Стигнал обаче до Виетнам, явно Тръмп реши да си излее всичко недоизказано, верен на стила си. Все пак наблюдателите отбелязват, че е спазил известна умереност – защото имаше опасения, че ще се изкаже още по-рязко за целия Азиатско-Тихоокеански регион, но той предпочете да увие посланието си „оправяйте се, както можете” в любезни комплименти.

Нямаше изненади и в речта на изказалия се веднага след Тръмп китайски лидер Си Цзинпин. Следвайки известната си линия, той се изяви като бранител на глобализацията и либерализацията, пречупвайки ги през решенията на току-що завършилия конгрес на ККП и през стратегията на „новия път на коприната”. Китайският президент също не пропусна, прозрачно насочено към американския му колега: „Отвореността тласка към развитие, затвореността – към самоизолация”.

Речта на Си Цзинпин също бе излъчена на видеостена в международния пресцентър. Снимка: Къдринка Къдринова
Речта на Си Цзинпин също бе излъчена на видеостена в международния пресцентър. Снимка: Къдринка Къдринова

Третият привличащ всеобщо внимание държавен глава – лидерът на Русия Владимир Путин, си спести словата и наблегна на делата. Той пристигна в Да Нанг с 5 милиона долара плюс 40 тона хуманитарна помощ за пострадалите от тайфуна „Дамри”, вилнял в районите около града в самото навечерие на срещата на АРЕС и причинил тежки поражения, включително човешки жертви. Жестът на Путин развълнува много виетнамците. Хората в Да Нанг говорят предимно за това. Специални благодарности към руския гост отправи президентът на Виетнам Чан Дай Куанг по време на състоялата се между двамата среща тук. А Путин отвърна, че „това е нещо естествено, особено между такива стари приятели като Русия и Виетнам”.

Никой друг обаче от лидерите в АРЕС не последва примера на руския президент и не донесе помощи.

На официалната вечеря в чест на държавните и правителствените глави от АРЕС виетнамският президент Чан Дай Куанг сложи от едната си страна Си Цзинпин, а от другата, редом до съпругата си – Владимир Путин. Доналд Тръмп бе оставен по-далечко – в компанията на индонезийския президент Джоко Видодо и съпругата му.

На вечерята в чест на ръководителите от АРЕС виетнамският президент Чан Дай Куанг (в анфас, в средата) сложи от едната си страна Си Цзинпин, а от другата, досами жена си–Владимир Путин
На вечерята в чест на ръководителите от АРЕС виетнамският президент Чан Дай Куанг (в анфас, в средата) сложи от едната си страна Си Цзинпин, а от другата, досами жена си – Владимир Путин
На официалната вечеря Доналд Тръмп бе оставен в компанията на индонезийския президент Джоко Видодо и съпругата му
На официалната вечеря Доналд Тръмп бе оставен в компанията на индонезийския президент Джоко Видодо и съпругата му

А пък за прословутата „семейна снимка” на всички лидери от АРЕС домакините се постараха да подредят един до друг Тръмп и Путин – така, че те неизбежно се здрависаха и дори поговориха.

Здрависването на Доналд Тръмп и Владимир Путин при подреждането им за "семейната" снимка
Здрависването на Доналд Тръмп и Владимир Путин при подреждането им за „семейната“ снимка
"Семейната" снимка на президентите и премиерите от АРЕС
„Семейната“ снимка на президентите и премиерите от АРЕС

Това си имаше подтекст, естествено. Въпреки че цял свят очакваше среща и сериозен разговор между Тръмп и Путин в Да Нанг по теми като Северна Корея и Сирия, въпреки че самият Тръмп неколкократно спомена за желанието си за такава среща, всъщност в последния момент Белия дом обяви, че тя няма да се състои „поради несъвпадение в графиците на двамата президенти”. Целия петък обаче прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков се пазеше от категоричен отговор по темата и повтаряше, че сигналите от президентската администрация на САЩ „са противоречиви”. А руският външен министър Сергей Лавров подметна, че напук на желанието на самия Тръмп за среща, неговите „чиновничета” явно са решили друго.

Що се отнася до графиците, този на Путин наистина беше пълен. Освен с виетнамския си колега, той проведе срещи и с президентите на Китай и Филипините Си Цзинпин и Родриго Дутерте, както и с премиера на Япония Шиндзо Абе.

Междувременно синоптиците предупреждават, че към Да Нанг приближава нов тайфун…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар