Срещата на АРЕС в Да Нанг завърши с траектория за споделено бъдеще

Усилията на виетнамските домакини помогнаха и за приемането на позитивна заключителна декларация, и за ново продължение в преговорите около споразумението за Транстихоокеанско партньорство, а и за разговори между Тръмп и Путин

Путин и Тръмп разговарят "на крак", до тях сияе усмихнат виетнамският президент Чан Дай Куанг, а от другата му страна е китайскиет лидер Си Цзинпин
Путин и Тръмп разговарят „на крак“, до тях сияе усмихнат виетнамският президент Чан Дай Куанг, а от другата му страна е китайскиет лидер Си Цзинпин

Виетнам може да отчете като пълен свой успех току-що приключилата в неговия трети по значение град – Да Нанг, 25-та годишна среща на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АРЕС). Въпреки многобройните различия и противоречия между участвалите ръководители на 21 държави и икономики и въпреки най-вече изрично декларираната от американския президент Доналд Тръмп негова решимост повече да не влиза в никакви колективни договорености и позиции, все пак срещата излезе с общ документ – Декларация от Да Нанг. За нея тържествуващо извести и разказа на специална пресконференция виетнамският президент Чан Дай Куанг, който има несъмнена лична заслуга за позитивния резултат. Именно неговото предразполагащо домакинство, както и цялостната мащабна, търпелива и упорита работа на виетнамската дипломация и държава направиха възможно изработването и подписването на този важен документ, трасиращ стратегически посоки в развитието на Азиатско-Тихоокеанския регион. А като се има предвид, че тук живеят 3 милиарда души, произвеждат се 60% от световния БВП и се въртят 50% от световната търговия, няма съмнение, че Декларацията от Да Нанг предначертава тенденциите и за цялата световна икономика.

Пет са основните стъпки, които предлага документът с мотото „Създаване на нов динамизъм, насърчаване на споделено бъдеще”.

На първо място подписалите декларацията държави се ангажират да съдействат за иновационния ръст, за включването, за устойчивата заетост и развитие. С тази цел е очертана и задачата за обузение на качествени човешки ресурси за цифровата икономика.

Вторият акцент е в изграждането на нови двжещи сили за регионалната икономическа интеграция – включително и на Азиатско-Тихоокеанска зона за свободна търговия.

Третият приоритет е нарастването на потенциала и иновационното развитие на малките и средни предприятия.

На четвърто място е посочено постигането на сигурност в производството на храни и в прехраната, като за тази цел се изгражда устойчиво селско стопанство и се търси ефективен отговор на климатичните промени.

Петата точка е най-амбициозната – да се върви към общо, споделено бъдеще. Както коментираха журналисти в международния пресцентър на срещата на АРЕС, алергичният към споделяния и общности Тръмп вероятно е бил „подкупен” да подпише този текст с включването в него и на специална клауза за борба с „нечестната търговия” – а такава, както се разбра от речта на американския президент на форума, според него е всяка търговия, която не е от полза за САЩ.

Така или иначе, риториката на Тръмп не помрачи този мащабен заключителен документ, който, макар и да не включва конкретни договорености, чертае нещо по-стратегическо – посоки за развитие, фундамент на бъдещи градежи.

В последния ден на срещата Виетнам и Япония съвместно известиха и за важен пробив в друг един висящ въпрос – какво става със споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТРР), от което Тръмп изведе САЩ миналата година? Първоначално се очакваше останалите 11 страни, които го бяха подписали, да договорят в Да Нанг окончателния текст на корекциите му, смекчаващи най-драстичните му социални и правни негативи. Въпреки усилията на виетнамските домакини, това не можа да стане заради отказа на Канада „да се бърза” с приемането на текста. Но все пак споразумението не бе погребано. Висши представители на Виетнам и Япония дадоха специална пресконференция, на която обявиха, че е деговорено координацията и съгласуването да продължат, като споразумението вече да носи и по-разширено име – СРТРР, което се разщифрова като Всестранно и прогресивно Транстихоокеанско партньорство.

Третят казус на срещата на АРЕС, привлякъл световното внимание – ще се срещнат ли за подробен разговор или не президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, също бе разрешен компромисно и с усърдното съдействие на виетнамския им колега Чан Дай Куанг. Той направо сияеше на телевизионните кадри, хванали го как крачи редом до оживено беседващите Тръмп и Путин, докато цялата голяма компания на световните големци се движи от закуска към заседание и от заседание към обяд в луксозния курортен комплекс InterContinental Danang Sun Peninsula Resort, където бяха настанени и осъществяваха работните си срещи държавните раководители.

В крайна сметка Тръмп и Путин успяха да пообщуват съвсем пълноценно, макар американската администрация и да се въздържа от организирането на формална среща, съвсем очевидно притеснена от поредната спирала на антируската истерия в САЩ. Впрочем, Тръмп не пропусна да заяви, че вярва на уверенията на Путин в пълната му непричастност към повдиганите американкски обвинения. Двамата дори успяха да одобрят и декларация за бъдещо политическо решение в Сирия, договорена предварително от експертите им.

Светът очевидно няма скоро да стане нито лесно, нито кротко място за живеене. Но красивият виетнамски град Да Нанг, на чийто бряг навремето, през 1965 г., дебаркират първите американски войници, включили се в сухопътни действия по време на Виетнамската война, днес влиза в историята с друго, позитивно послание – за динамичен и отговорен диалог в името на общо, споделено бъдеще.

Впрочем, за Да Нанг и неговите хора, както и за днешния ден на модерен Виетнам, ще разкажа специално в следващи репортажи в „Барикада”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар