В категории:Икономика

Президентът на Виетнам: 21-ви век ще е азиатско-тихоокеански

Дори тайфунът „Дамри” не успя да попречи на перфектната организация на 25-ата годишна среща на АРЕС (Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество) във виетнамския град Да Нанг. Президентът Чан Дай Куанг изтъкна в словото си на откриването на мениджърската част на форума, че „инвестирането в хората е пътят към постигането на социален консенсус относно либерализирането на търговията”. В срещата, на която са представени 21 икономики, произвеждащи над 60% от световния БВП, на 10 ноември наред другите държавни глави ще се включат и Доналд Тръмп, Владимир Путин и Си Цзинпин

Пресцентърът на годишната среща на върха на АРЕС в Да Нанг
Пресцентърът на годишната среща на върха на АРЕС в Да Нанг

Световноизвестният стоицизъм на Виетнам, доказан през дългите години на войни, водени на тази изстрадала земя, отново бе подложен на изпитание, този път от свирепо природно бедствие. Разрушителният тайфун „Дамри” се развилня из Централен Виетнам в самото навечерие на провеждащ се точно тук, в Да Нанг, главния град на този район, престижен международен форум.

Става дума за 25-ата годишна среща на АРЕС – с тази английска абревиатура е известно Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, което обединява 21 икономики, произвеждащи над 60% от световния БВП. (Приет е именно терминът „икономики”, а не членки или държави – заради особения статут на Тайван и съответната позиция на Китай).

През 2017-та домакин на срещата е Виетнам и по-специално споменатият Да Нанг – третият по големина град в страната след столицата Ханой и южния мегаполис Хо Ши Мин, ключово морско пристанище и притегателен курорт от световна класа, „столица” на Централен Виетнам.

Мостът-дракон е една от забележителностите на Да Нанг
Мостът-дракон е една от забележителностите на Да Нанг
Тази гледка се отваря пред прозореца на хотела ми в Да Нанг–десният небостъргач е подслонил градската управа. Снимка: Къдринка Къдринова
Тази гледка се отваря пред прозореца на хотела ми в Да Нанг – десният небостъргач е подслонил градската управа. Снимка: Къдринка Къдринова

Цялата държава в продължение на много месеци хвърли огромни усилия в подготовката и организирането на събитието, предвидено за периода 6-11 ноември. В различни виетнамски градове се състояха над 200 предварителни конференции и прояви. Целта бе да се покажат в пълния им потенциал разрасналите се виетнамски възможности и да се създадат максимално добри условия за работа на форума, на който се събира най-мощният световен бизнес, както и държавните ръководители на участващите 21 икономики.

Но природната стихия „Дамри” се разрази и предизвика жестоки разрушения, наводнения и човешки жертви тъкмо в съботата и неделята преди откриването на срещата на АРЕС. Макар Да Нанг да остана в периферията на тайфуна, дори и тук, в града, имаше отнесени билбордове и покриви, съборени дървета и стълбове. А проливният дъжд засега не спира да се лее, поне през първите три дни на форума. Доброволци и специализирани екипи обаче непрестанно се грижат да отстраняват всякакви възникнали затруднения и повреди.

Макар и с периферията си, тайфунът закачи и Да Нанг
Макар и с периферията си, тайфунът закачи и Да Нанг
Съборени билбордове и отнесени покриви имаше и в Да Нанг
Съборени билбордове и отнесени покриви имаше и в Да Нанг
Специализирани звена и доброволци бързат да оправят пораженията
Специализирани звена и доброволци бързат да оправят пораженията

Уви, зоните южно от Да Нанг продължават да са бедстващи. Наводнени са обширни участъци от основната жп линия и от автомагистралата, свързващи северната и южната част на Виетнам. Десетки хиляди къщи се отнесени, над 30 000 души са евакуирани, жертвите – повечето от тях рибари (това е основният поминък на хората в региона), надвишават 100, стотици хора се водят и изчезнали.

Наводнен бе и разположеният недалеч от Да Нанг исторически град Хой Ан, който е под закрилата на ЮНЕСКО и е любима туристическа дестинация.

Любимият за туристите Хой Ан бе наводнен от стихията
Любимият за туристите Хой Ан бе наводнен от стихията

Виетнамците солидарно и енергично са мобилизирани да преодоляват последствията от бедствието. За целта е задействан добре отработен механизъм за подобни екстрени ситуации. Природните катаклизми тук никак не са редки – само за тази година това е вече 12-ият по-силен тайфун. Слабите изобщо не ги броят.

Форумът на АРЕС, който започна със серия работни срещи и с представителен икономически форум, обсъждащ инвестиционните планове на мощни световни компании, плавно прелива и в среща на държавните глави от участващите икономики. Лидерите вече прииждат – всеобщо внимание привлече например кацналият на 8 ноември вечерта президент на Филипините Родриго Дутерте.

"Поразяващата уста"–президентът на Филипините Родриго Дутерте, вече кацна в Да Нанг
„Поразяващата уста“ – президентът на Филипините Родриго Дутерте, вече кацна в Да Нанг

Любопитство буди и току-що избраната за премиер на Нова Зеландия лейбъристка Джасинда Ардерн, която също ще пристигне.

С голямо любопитство се очаква новата министър-председателка на Нова Зеландия Джасинда Ардерн
С голямо любопитство се очаква новата министър-председателка на Нова Зеландия Джасинда Ардерн

Но с най-голям интерес несъмнено се очаква засичането в Да Нанг на „тримата големи”, президентите на членуващите в АРЕС САЩ, Русия и Китай – Доналд Тръмп, Владимир Путин и Си Цзинпин, които ще се появят тук и ще държат речи на 10 ноември.

Още на 7 ноември от Кремъл бе съобщено, че Путин ще дойде в Да Нанг с 5 милиона долара хуманитарна помощ за пострадалите от тайфуна „Дамри” във Виетнам. Известявайки за това, шефът на кремълската пресслужба Дмитрий Песков подчерта: „Президентът на Руската федерация се ръководи от това, че тази инициатива ще бъде чута и че страните, които във втората половина на тази седмица ще участват в срещата на върха на АРЕС във Виетнам, в град Да Нанг, ще проявят солидарност с виетнамския народ във формата и в обема, които сметнат за възможни”.

Засега тук, в Да Нанг, е известно, че инициативата на Путин е била последвана само още от японския премиер Шиндзо Абе – той също ще носи хуманитарна помощ.

Все още никой не знае дали тайфунът „Дамри” и разрушенията му изобщо ще бъдат тема на изявленията, които ще прави Доналд Тръмп при пристигането си тук. Но сред акредитираните западни журналисти се коментира, че природата сякаш нарочно демонстрира на президента, оттеглил подкрепата на САЩ за Парижкото споразумение по климата, колко тревожно всъщност е положението с нарушените баланси в околната среда.

Погледите на наблюдателите са вторачени с подчертан интерес в предизвестената вече среща в Да Нанг между Путин и Тръмп. Че двамата ще разговарят тук, бе потвърдено и от Вашингтон, и от Москва. Знаят се и темите – кризите около Северна Корея, Сирия, вероятно и Украйна.

Тръмп е включил пристигането си в Да Нанг и участието си в АРЕС в рамките на своята азиатска обиколка, която минава също през Япония, Южна Корея, Китай и след Виетнам ще приключи във Филипините – там пък американският президент ще участва във форум на АСЕАН. На виетнамска земя се очаква той да остане три дни, като след Да Нанг ще посети и Ханой.

Изявленията на Тръмп по севернокорейския проблем, правени досега, подсказват, че и в Да Нанг той вероятно ще поддържа твърдия подход към Пхенян. Нещо, което Русия и Китай не споделят – лидерите им нееднократно са изразявали мненията си, че кризата не може да се решава само с „тояга”, а е нужен и „морков”.

Виетнамските домакини, верни на винаги балансираната и внимателно обмислена национална дипломация, се пазят да изразяват очаквания от първото посещение в страната им на Тръмп в качеството му на президент. Те са наясно с прословутата му непредсказуемост, както и с факта, че възгледите му за ролята на Азиатско-Тихоокеанския регион явно се различават от разбиранията на предшественика му в Белия дом Барак Обама, за когото зоната беше водещ приоритет. За Виетнам бе разочарование наложеното от Тръмп замразяване на Транстихоокеанското сътрудничество – и на срещата на АРЕС се възлагат надежди тази тема да намери достойно съживяване.

Виетнам внимателно ще лови и евентуални сигнали от страна на Тръмп по повод много болезнената тема около териториалните спорове за две групи острови в Източно море – Параселите и Спратли, които исторически са виетнамски, но Китай е обявил за свои. Освен това ги разширява изкуствено, милитаризира района около тях, а и претендира да глътне като „своя” зона на икономически интерес почти цялото Източно море.

Островният казус нагнетява напрежение насред ключови морски пътища и носи тътена на възможен открит конфликт, какъвто вече е имало в миналото. Така че желанието на Виетнам, който е еднакво твърд както в отстояването на суверенитета си над островите, така и в политиката си за траен мир и сигурност в региона, е да се постигнат достатъчно категорични международни гаранции за избягване на ескалации и за сдържане на китайската агресивност. В същото време виетнамците не търсят съюзи с тази или онази свръхсила срещу евентуалното ѝ съдействие за решаването на въпросния казус, защото, както ми обясниха, достатъчно са си напатили от променливите им настроения и интереси. Разчитат основно на собствената си принципна и внимателно премерена дипломация.

На темата за островите и Източно море тепърва ще се върна в следващите ми репортажи оттук и ще разкажа за интересни разговори със специалисти в Ханой. Сега само ще изразя предположението си, че на срещата в Да Нанг (впрочем, градът обхваща в административната си единица и Параселите) Тръмп едва ли ще тръгне да нагазва в разбуненото особено сега Източно море. Достатъчни ще са му темите за Северна Корея и за протекционизма в международната търговия, който очевидно влиза в дисонанс с принципите на АРЕС за либерализация.

Специално трябва да бъде откроена ролята на Виетнам не просто като домакин и организатор, а и като ключов визионер на сегашната годишна среща в Да Нанг. В усложнената международна обстановка, в която заплахи и конфликти връхлитат едни през други със силата на тайфуни, а световната икономика все още е лабилна заради разразилата се преди десетилетие криза, Виетнам като годишен ротационен председател пое нелеката мисия да предложи нови траектории в развитието на икономиките на АРЕС с оглед търсенето на по-ефективни отговори на предизвикателствата. Още в края на 2016-та изпълнителният директор на Секретариата на АРЕС Алан Болард апелира към виетнамското председателство за „издигане на глобални инициативи от нов тип”.

Тази мисия бе поета с огромна отговорност и с ясно осъзнаване на важността ѝ за международния авторитет на страната. Резултата от работата на подбрания високопрофесионален екип начело с председателя на организационния комитет – вицепремиера и външен министър Фам Бин Мин, ясно го виждаме сега, по време на работата на годишната среща на АРЕС. Самото ѝ мото е много красноречиво:  „Създаване на нов динамизъм, насърчаване на споделено бъдеще”. Отправени са и конкретни послания – за подкрепа на средния и малък бизнес, включително на микробизнеса, за развитие на човешките ресурси, за обвързване на икономическия растеж със социалните ангажименти, за преодоляване на разрива в нивата на развитост на различните страни, за сигурност на храните и питейните източници и т.н.

Тези ключови насоки бяха ясно откроени в словото на президента на Виетнам Чан Дай Куанг пред срещата на висши ръководители на водещи световни компании от страните на АРЕС, която предшества същинската среща на върха. Заслужава си да се цитират по-обширни пасажи от словото, в което виетнамският държавен глава провъзгласи например, че „21-ви век ще е азиатско-тихоокеански”. Защото – страните от АРЕС до 2050 г. ще произвеждат вече 70% от световния БВП. И в региона са базирани над половината от 20-те най-големи икономики в света. Но има и по-важно – прокарваното разбиране, че икономиката сама по себе си не е самоцел и не може да се води само от стремежа към печалба, ако не върви ръка за ръка с хуманизма и устойчивото развитие.

Президентът на Виетнам Чан Дай Куанг по време на словото си
Президентът на Виетнам Чан Дай Куанг по време на словото си

Ето още показателни пасажи от речта на президента Чан Дай Куанг:

„…Сред задълбочаващата се глобализация и Четвъртата индустриална революция ползите от растежа и технологичното развитие не бяха разпределени равномерно. Стотици милиони хора в нашия регион все още живеят в бедност с безпрецедентни последици от изменението на климата и природните бедствия…

…От този форум бих искал да призова предприятията да засилят сътрудничеството и да подкрепят икономиките на нашите държави в насърчаването на инвестициите в образование и обучение с цел нашите икономики и служители да могат по-добре да се адаптират към новата икономическа среда. В дългосрочен план инвестирането в хората ще спомогне за постигането на социален консенсус относно либерализацията на търговията и инвестициите…

…APEC трябва да засили усилията си за приобщаване. Да превърнем „икономическите чудеса“ в двигатели за приобщаващо развитие… АРЕС трябва да продължи да играе водеща роля в осъществяването на целите на ООН за устойчиво развитие. Компаниите трябва да поставят по-силен акцент върху социалната отговорност, активно да допринесат за изграждането на устойчиви и приобщаващи общности, да гарантират сигурността на хранителните продукти и водата, да внедряват предприемачеството, да насърчават икономическото овластяване на жените и да подкрепят малките и средни предприятия…

…За да се насърчи споделеното бъдеще, всички вие, както и милионите други компании в региона, трябва активно да допринасяте за развитието и реализирането на визията на APEC за периода след 2020 г. – за изграждане на мирен, стабилен, динамичен, интегриран и проспериращ Азиатско-Тихоокеанския регион…”

Разбира се, Чан Дай Куанг отдели в словото си и специално внимание на успехите, постигнати от Виетнам с програмата му за обновление през последните 30 години и през двете му десетилетия  в рамките на АРЕС. Очерта и задачите на над 90-милионната си страна за следващия период: подобряване на институциите на пазарната икономика, насърчаване на качественото развитие на човешките ресурси, развиване на модерна инфраструктурна система. „В същото време трябва да се съсредоточим върху трансформирането на модела на растеж, развитието на икономика на знанието и напредналите технологии, модернизирането на селското стопанство, подпомагането на промишлеността, морската икономика и туризма,” каза президентът.

Впрочем, тъкмо с оглед стимулирането на националния туризъм Виетнам избра и Да Нанг за град домакин на годишната среща на АРЕС. Не само защото според класация на „Форбс” тук е един от петте най-добри плажа на планетата или защото модерният градски профил олицетворява съвременния облик на страната. Но и защото в близост са пръснати още виетнамски туристически перли – споменатият Хой Ан, старата столица Хюе, руините на Ми Шон – център на древната индуистка култура Чам… Но непрестанните дъждове, за които прогнозите не дават шансове да секнат в близките дни, удавиха желанието за туризъм у около 7000-те участници в срещата на АРЕС и отразяващите я около 3000 журналисти.

Лошото време обаче се компенсира от изключителното внимание и сърдечност и на организаторите на събитието, и на включените като доброволци многобройни местни студенти с отличен английски, и на жителите на Да Нанг, които всячески се стремят да улеснят гостите на града.

Дружелюбието на жителите на Да Нанг компенсира лошото време
Дружелюбието на жителите на Да Нанг компенсира лошото време

Редно е да се отбележи също представителният, просторен, удобен и отлично организиран пресцентър, в който пратениците на медии от цял свят намират много добри условия за работа. Плюс безплатни кафета, типична виетнамска храна и редовни шатъли до хотелите.

Кът от международния пресцентър на срещата на АРЕС. Снимка: Къдринка Къдринова
Кът от международния пресцентър на срещата на АРЕС. Снимка: Къдринка Къдринова
Пресцентърът е и просторен, и уютен. Снимка: Къдринка Къдринова
Пресцентърът е и просторен, и уютен. Снимка: Къдринка Къдринова

В едно бързо интервю „на крак” за „Барикада” в кулоарите на пресцентъра министърът на информацията на Виетнам Чуонг Мин Туан припомни, че страната има вече опит в организирането на годишни срещи на АРЕС – била е домакин и през 2006 г. Но сега, с натрупания междувременно опит, се надява форумът в Да Нанг да затвърди изградения вече авторитет на Виетнам не само като бързо развиваща се икономика, но и като достоен за доверие международен партньор, допринасящ за устойчивото развитие и разбирателството в света.

Министърът на информацията на Виетнам Чуонг Мин Туан (вляво) даде кратко интервю на пратеничката на "Барикада" в Да Нанг. Снимка: Vietnamnet
Министърът на информацията на Виетнам Чуонг Мин Туан (вляво) даде кратко интервю на пратеничката на „Барикада“ в Да Нанг. Снимка: Vietnamnet
Докато заедно с екипа си оглеждаше готовността на пресцентъра за работа министърът на информацията на Виетнам Чуонг Мин Туан (в срдата) отговори и на въпроси на "Барикада". Снимка: Къдринка Къдринова
Докато заедно с екипа си оглеждаше готовността на пресцентъра за работа министърът на информацията на Виетнам Чуонг Мин Туан (в срeдата) отговори и на въпроси на „Барикада“. Снимка: Къдринка Къдринова
 А навън вали ли, вали... Снимка: Къдринка Къдринова
А навън вали ли, вали… Снимка: Къдринка Къдринова
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар