В категории:Икономика / Информации

Авиостачката в Гърция се размина

Диспечерите в южната ни съседка са отказаха от заявените си 4-дневни протести, след като постигнаха компромис с правителството по спорен законопроект

Броени часове преди началото на заявената предварително 4-дневна стачка, която от днес щеше да блокира въздушното движение в Гърция, Съюзът на авиодиспечерите в южната ни съседка реши да се откаже от провеждането ѝ.

Стачката бе замислена като протест срещу спорен законопроект за реформиране на целия авиационен отрасъл. Буквално в последния момент в преговорите между диспечерите и министъра на  инфраструктурата, транспорта и съобщенията Христос Спирцис бил постигнат компромис. „Спорните моменти в законопроекта са отстранени вследствие на конструктивен и плодотворен диалог,” заяви ръководителят на Съюза на авиодиспечерите Серафим Петроу, цитиран от ТАСС.

Страхът от стачката на гръцките авиодиспечери остави празни летищата в южната ни съседка
Страхът от стачката на гръцките авиодиспечери остави празни летищата в южната ни съседка

Реорганизацията в гръцката агенция за гражданска авиация е един от малкото все още неизпълнени ангажименти на гръцкото правителство, които са условие за получаването от Атина на 2,8 млрд. евро по т.нар. „спасителен заем” на Тройката. Правителството бе изготвило своя проект за рефороми в отрасъла без да ги съгласува със синдикатите и те веднага реагираха със закана за стачка.

Заплахата доведе до отмяната на повечето полети на гръцки и чужди авиокомпании за 9, 10, 11 и 12 октомври, когато се предполагаше, че гръцките летища ще останат затворени, а това повлече и много загуби.

Все още са свежи спомените от тежките последствие, причинени от присъединяването на авиодиспечерите към общата стачка в Гърция през 2014 г.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар