В категории:Балкани / Информации / Свят

В стачката в Гърция се включиха дори полицаи

Южната ни съседка е парализирана от общонационален протест срещу новата порция социални орязвания, договорени с международните кредитори и подлежащи на гласуване в парламента в Атина на 18 май

Многохилядни шествия на стачници заляха Атина и други гръцки градове. Снимка: sigmalive
Многохилядни шествия на стачници заляха Атина и други гръцки градове. Снимка: sigmalive

В първата за тази година национална стачка в Гърция, която буквално парализира цялата страна, за първи път се включиха и униформени полицейски служители, въпреки че законът им го забранява, съобщи испанският в. „Ел Паис” в кореспонденция от Атина. Изданието свидетелства, че поради тази причина по улиците на гръцката столица по време на многохилядното шествие на стачниците в сряда е имало по-малко пазители нареда от обичайното. Също както обичайно, част от по-екстремистки настроените демонстранти са търсили сблъсъци с полицията и са предизвикали отделни инциденти с хвърляне на камъни и коктейли „Молотов”.

По-същественото за цялостната картина е хаосът, предизвикан от включването в стачката на практически целия обществен транспорт. Придвижването може да става само с частни коли, поради което навсякъде има задръствания. Само някои мотриси в метрото и в железниците циркулират, за да улесняват главно придвижването на стачниците, участващи в демонстрациите. Авиодиспечерите също са в стачка.

Още от вторник, 16 май, са спрели и фериботите, които ще останат закотвени до петък включително. Те са много ключов транспорт между гръцките острови. Журналистите масово спряха работа и оставиха гърците без новини също във вторник, 16 май. Но от 17 май, когато де факто започна обявената като 48-часова национална стачка, новинарските мисии заработиха, основно за да отразяват протеста. В него участват държавни и общински служители, учители, лекари, като по болниците се обслужват само спешните случаи. Стачкуват също работещите в банките, електроснабдяването, телекомуникациите, водоснабдяването, пощите.

Фериботите остават закотвени до петък включително. Снимка: katimerini
Фериботите остават закотвени до петък включително. Снимка: katimerini
Метрото в Атина спря. Снимка: thereport
Метрото в Атина спря. Снимка: thereport
Само някои влакови мотриси се движат, като тази вляво, за да превозват участващи в демонстрациите стачници. Снимка: EFE
Само някои влакови мотриси се движат, като тази вляво, за да превозват участващи в демонстрациите стачници. Снимка: EFE

Масовият протест е срещу плановете на властите за нови сурови мерки за икономии, наложени от последното споразумение с международните кредитори. Замислено е ново орязване на пенсиите и заплатите, повишаване на данъците, свиване на социалните помощи, масови уволнения.

Законопроектът беше внесен за разглеждане в парламента в началото на седмицата, дебатите по него преминаха на 17 май, а гласуването му е насрочено за 18 май, четвъртък.

Наблюдателите не предвиждат изненади в одобряването на законoпроекта от депутатите, сред които управляващите имат стабилно мнозинство, а и опозицията не е против споразумението с кредиторите.

Премиерът Алексис Ципрас неколкократно се опита да увери сънародниците си, че срещу всяко наложено от това споразумение орязване правителството ще лансира програми за компенсации, но въпреки това недоволството на улицата е много силно. Де факто траншът от 7 млрд. долара, който се очаква след сигурното одобрение на споразумението, дори не е „спасителен”, а просто е преливане на средства, които директно трябва да отидат за погасяването на стари дългове в размер на около 7 млрд. долара.

Гърците са крайно скептични и към обещанията на Ципрас, че от 2019-та нататък дълговата примка ще се разхлаби и ще започне покачване на доходите. В репортажа на „Ел Паис” е цитиран пенсионера Андонис Павлопулос, който през 2009 г. е имал пенсия от 3000 евро, а сега получава 1050 евро, като с тях трябва да издържа двамата си възрастни синове, останали без работа, съпругите им, както и четиримата си внуци. Андонис казва: „Моля? 2019-та? А ще съм жив ли тогава? Ще стане като във вица: операцията беше успешна, но пациентът умря”.

Последните сондажи сочат покачване на подкрепата за консервативната Нова демокрация с около 10-15 пункта. Управляващата сега „Сириза” все пак запазва мнозинство, но „на ръба” – ако изборите бяха сега, тя би взела 153 от 300-та депутатски места в парламента.

Гласуването в пленарна зала в четвъртък на така оспорваното споразумение с кредиторите ще премине без участието на депутатите от неонацистката „Нова зора”. Парламентарната етична комисия ги лиши всичките от правото да участват в дебатите и в гласуването на документа заради скандалното поведение на председателя на тяхната парламентарна група Илиас Касидиарис.

Момент от скандала между Илиас Касидиарис и Никос Дендиас. Източник: YouTube
Момент от скандала между Илиас Касидиарис и Никос Дендиас. Източник: YouTube

В понеделник, 15 май, докато произнасяше слово в парламента, Касидиарис удари преминаващия край него депутат от Нова демокрация Никос Дендиас, бивш министър на отбраната. Други депутати от „Нова зора” пък заляха Дендиас с вода. Сега цялото ръководство на крайнодясната партия е под домашен арест, докато тече следствие.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар