Втори нападател с мачете стресира Белгия

Полицията в град Лиеж блокира цял квартал, за да задържи размахващ внушително хладно оръжие мъж само ден, след като подобен нападател рани две полицайки в Шарлероа

Голяма полицейска операция блокира квартал Каре в белгийския град Лиеж, след като дойде сигнал за засечен там мъж, размахващ мачете. Жителите на квартала бяха евакуирани, а мъжът беше задържан. Това се оказа 20-годишен младеж от турски произход, който досега няма регистринани правонарушения. Той незабавно бе предаден на прокуратурата.

Белгийската полиция е на крак в Шарлероа и Лиеж
Белгийската полиция е на крак в Шарлероа и в Лиеж

Инцидентът за втори път изправя Белгия на нокти в рамките на едно денонощие. В събота друг мъж, въоръжен също с мачете, нападна полицейски участък в град Шарлероа с викове „Алах акбар”. Той успя да рани с порезни рани по лицата двете жени полицайки, охранявали участъка, но трета се намеси и го застреля.

Една от пострадалите служителки на реда се оказа с по-тежки поражения и бе подложена на спешна операция. Животът ѝ е извън опасност, но ще ѝ е необходима поне още една хирургическа интервенция.

Убитият нападател е 33-годишен алжирец, живеещ в Белгия от 2012 г. Той има криминално досие, но в него няма отбелязани негови връзки с терористични организации. Белгийската прокуратура веднага обяви нападението за терористичен акт и започна разследване.

В неделя Ислямска държава пое отговорност за атаката в Шарлероа.

През юли пак с мачете млад сириец уби два пъти по-възрастна от него полска гражданка в германския град Ройтлинген в провинция Баден-Вюртенберг, като инцидентът бе представен от властите като любовна разправия.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар