И сириец проля кръв в Германия

Новото нападение бе извършено с мачете в град Ройтлинген и продължи черната серия с двете предходни атаки в рамките на една седмица, осъществени от афганистанец и ирано-германец в Бавария.

 

Нападателят сириец от град Ройтлинген лежи на земята, след като беше задържан от полицията. Пред другата група полицаи е мачетето, което е използвал за убйството. Снимка: Туитър.
Нападателят сириец от град Ройтлинген лежи на земята, след като беше задържан от полицията. Пред другата група полицаи е мачетето, което е използвал за убйството. Снимка: Туитър.

Трето нападение, извършено от младеж мюсюлманин, преживя Германия в рамките на по-малко от седмица. Този път 21-годишен сириец, който очаква да получи статут на бежанец, съсече с мачете жена след скандал с нея на улицата и рани още двама души на автобусна спирка в град Ройтлинген в южната германска провинция Баден-Вюртенберг.

Тя е съседна на Бавария, в която пък станаха предишните две нападения. На 18 юли в баварския град Вюрцбург 17-годишен афганистанец, настанен в приемно семейство, атакува с брадва и нож пътниците във влак и рани четирима души, трима от които тежко. При преследването му нападателят, за когото после се доказа, че е бил привърженик на Ислямска държава, бе убит.

На 22 юли отново в Бавария, в столицата на провинцията Мюнхен, 18-годишен иранец с германски паспорт застреля с пистолет 9 души  в ресторант за бързо хранене и се самоуби. Медиите усърдно тиражираха съобщенията на полицията, че младежът нямал нищо общо с ислямисткия тероризъм и бил почитател на норвежкия крайнодесен масов убиец Андерс Брейвик.

Днешният нападател е единственият от тримата, който бе заловен жив. Още преди да бъде оповестено дали е разпитан и как обяснява действията си, полицията побърза да разгласи, че младежът и по-рано е участвал в конфликтни ситуации и че случилото се сега не приличало на терористичен акт. Веднага беше пусната и версията, че вероятно е познавал жената, която е съсякъл, и че причина за убийството можело да бъдат техни предишни отношения.

Германските власти несъмнено са заинтересовани да отклонят общественото мнение от подозрения, че и трите атаки са свързани в мрежа за ислямистки тероризъм. Но дори и действително последните две да са дело на самотни психопати, поредицата зловещи насилнически актове е способна да произведе експлозивен ефект в германското общество, където и без това е набъбнало силно недоволство от политиката на канцлера Ангела Меркел по бежанския проблем.

След атентата в Ансбах. Снимка: Туитър.
След атентата в Ансбах. Снимка: Туитър.

Напрежението се засили още повече, когато късно вечерта в неделя, 24 юли, експлозия в ресторант в град Ансбах недалеч от Нюрнберг, отново в Бавария, причини гибелта най-малко на един човек. Още преди да има яснота за характера на взрива, полиция и медии припряно тиражираха версията за изтичане на газ, което може да е довело до взрива.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар