Взривът в Ансбах не оставя съмнение, че Германия е под атака

Три от четирите нападения само за една седмица удрят Бавария – провинцията, в която е най-силно недоволството от бежанската политика на Ангела Меркел.

 

Сириецът е трябвало да бъде депортиран обратно в България, след като германски съд му отказва убежище преди година
Сириецът е трябвало да бъде депортиран обратно в България, след като германски съд му отказва убежище преди година

„За съжаление, това е нова атака,” призна съкрушен вътрешният министър на южната германска провинция Бавария Йоахим Херман на извънредна пресконференция в ранните зори на 25 юли, след като предишната вечер 27-годишен сириец се взриви в ресторант в баварския град Ансбах, недалеч от Нюрнберг. Този 40-хиляден град досега бе известен главно с факта, че там се намира американска военна база.

При експлозята са ранени 12 души, трима от тях тежко. Самият нападател е единственият загинал. Беше съобщено, че той е пристигнал в Германия преди две години, но му бил отказан статут на бежанец. Той имал право на временно пребиваване и ползвал социално жилище.

Това е втората атака, извършена от сириец в Германия в рамките само на няколко часа. По-рано през деня на 24 юли друг сириец, 21-годишен младеж, който очаквал статут на бежанец, уби с мачете жена и рани двама души на улицата в град Ройтлинген, разположен в съседната на Бавария провинция Баден-Вюртенберг.

Тези две нападения идват и след още две, извършени за по-малко от седмица на 18 юли в баварския град Вюрцбург 17-годишен афганистанец рани с брадва и нож четирима пътници във влак и бе убит от силите на реда, а на  22 юли отново в Бавария, в столицата на провинцията Мюнхен, 18-годишен иранец с германски паспорт застреля с пистолет 9 души в ресторант за бързо хранене и се самоуби.

За извършителя на експлозията в Ансбах се съобщава, че се опитал да проникне на провеждащия се в града музикален фестивал на открито, на който се били събрали около 2500 души. Но не го пуснали, защото нямал билет. Тогава задействал експлозива с метални елементи, който носел в раницата си, в ресторант близо до мястото на провеждане на фестивала.

Германските власти вече определиха взрива в Ансбах като атентат. Но в съобщенията неизменно се повтаря, че 27-годишният сириец имал суицидални наклонности и през последните две години правил два опита за самоубийство. Отбелязва се също, че не било ясно дали и този път той искал само да се самоубие, или целял да причини и други жертви. Въпреки че действията на въпросното лице имат всички характеристики на самоубийствен атентат.

Няма как да се избегне заключението, че всячески се търси внушението атентаторът да се възприеме като поредния субект с увредена психика, а не като част от координирана мрежа от „вълци единаци” за дестабилизиране на Германия и Европа. В подобен ключ бяха поднесени пред обществото и нападенията в Мюнхен и Ройтлинген. Очевидно е, че германските власти са силно заинтересовани общественото мнение да бъде отклонено от натрапващото се заключение за пряка връзка между кървавите инциденти и политиката на отворени врати към бежанците, следвана от правителството на канцлера Ангела Меркел. Силното недоволство от тази политика се отчита от много социологически проучвания.

Прави впечатление също фактът, че като място на три от последните четири атаки е избрана провинция Бавария, а единствената извън нейната територия е осъществена в съседната Баден-Вюртенберг. Трябва да се припомни, че в Бавария противопоставянето на бежанската политика на Берлин е най-силно. Неин противник е включително баварският премиер Хорст Зеехофер, който нееднократно отправя ултимативни искания към канцлера Меркел за промяна на курса. Нагнетяването на обстановката точно в Бавария чрез последната кървава поредица носи голям риск от детониране на това напрежение и сериозна вътрешна дестабилизация на Германия.

Изборът на последното място за удар баварския град Ансбах, е допълнителен фактор за повишаване на рисковете с оглед на предизвикателството да се осъществи атентат не къде да е, а в град, в който дори има американска военна база. Психологическият ефект върху обществото от всичко това е засилване на усещането за хаос, липса на сигурност и вътрешна агресия.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар