В категории:Анализи / Свят

Духът на неонацизма излиза от бутилката

Крайнодесните в Германия инструментализираха смъртта на мъж от Кемниц, с което мобилизираха многохилядна антимигрантска демонстрация. Тази картина стана възможна благодарение на дългогодишния отказ на държавата да отговори на грижите и проблемите на своите граждани.

Расизъм, насилие и хайки от десни екстремисти, маршируващи дружно по улиците  – такова настроение е обгърнало бившия Карлмарксщат. Мнозина журналисти, отишли на мястото на събитията, се отказват да говорят от мястото, не защото няма какво да предават от там, а защото  са се почувствали застрашени за сигурността си. Някои телевизии дори са ангажирали собствена охрана, за да не бъдат в опасност екипите им.

В нощта на събота срещу неделя 35-годишен германец е ранен смъртоносно в Кемниц при конфликт между хора от различни националности след градския празник. Издадени са заповеди за арест на двама предполагаеми извършители: един сириец и иракчанин. Така в неделя се появяват призиви за организиране на демонстрации срещу чужденците, а още в 15.00 ч. симпатизантите на „Алтернатива за Германия“ излизат групово по улиците. В 16.30 ч. се събира втора група демонстранти, които вече не са готови на диалог, а за бой – сдружението на десните футболни ултраси „Kaotic Chemnitz”.

След криминалното произшествие, десни неонацистки групи спонтанно започват да сформират демонстрации. На видеоклиповете от събитието може да се види как случайни хора биват разпознавани като чужденци и са атакувани от огромната тълпа. В понеделник вечерта паметникът на Карл Маркс в града е обграден от новопристигнали с автобуси хиляди крайнодесни, желаещи да се включат в шествията и скандиращи „Wir sind das Volk”(„Ние сме народът“).

Понеделник вечер беше обявена от въпросните нацисти като тяхната голяма победа. Въпреки предупрежденията и очакваната многохилядна демонстрация, не е имало достатъчно служители на реда, които да овладеят ситуацията. В опасност са били поставени освен чужденци, така и журналисти, антифашисти и леви сили, дошли като контрапротестиращи да заявят, че Кемниц е интернационален град. При сблъсъците десетки хора от тях са ранени и преследвани безпрепятствено заради неподготвената и „претоварена“ (по думи на самата институция) полиция. Според туитове на журналисти, насилието е инициирано еднозначно от нацистите, противно на полицейските твърдения. Видеоклиповете в социалните мрежи показват открити атаки срещу мигранти и оскъдно присъствие на органите на реда. Гражданите на Кемниц, уплашени от развоя на тежките насилствени схватки, открито споделят в интервюта, че се притесняват за сигурността си и тази на семействата и децата им.

Това, което се вижда ясно на кадрите, е зловещо окупираният и озвучен от тътена на неонацисти град. Картина, станала възможна благодарение на дългогодишното омаловажаване от страна на държавата, че Саксония има сериозен проблем с расизма и че една правова държава трябва сериозно да се намеси с всички сили за справянето с него. Саксонската полиция вече трябва да отговори на въпроса защо няколко хиляди упражняващи насилие неонацисти са били допуснати да се движат по улиците на града, въпреки че още в началото на крайнодясната демонстрация е имало няколко нападения срещу контрадемонстранти и репортери. Репортери от място допълват също така и липсата на достатъчно служби за спешна помощ, които биха спомогнали да се предотврати по-нататъшна ескалация в конфликта.

Снимка: Шпигел

В понеделник вечер, около 21.30 ч., крайнодясното движение “Pro Chemnitz” официално обяви десния парад за приключил, след което пусна националния химн на Германия. Това е организация, наричаща себе си „гражданско движение“, борещо се „срещу престъпленията на бежанци“, „левия екстремизъм, застрашаващ спокойния живот в Кемниц“ и за повече „гражданска воля, отколкото натиск на държавата отгоре“. На фона на струпването на поддръжници на това и други крайнодесни формирования устремът към насилие още не изглежда да се е усмирил. След края на самата демонстрация са регистрирани още няколко случая на ранени хора.

За повторното събиране в понеделник на над 1000 неонацистки демонстранти се е знаело от социалните мрежи и медиите. Сред тях не са били само поддръжници на „Алтернатива за Германия“, но и симпатизанти на неонацистката партия “Der III Weg” („Третият път“), както и много хулигани, очевидно подготвени за насилие. Голяма част, според репортерски разкази, са изглеждали крайно агресивни и алкохолизирани. Около 1000 са били и контрадемонстрантите, които са се събрали в градския парк на Кемниц, за да демонстрират със скандирания „Нацитата вън!“, „Правова държава вместо саморазправа!“ и „Погромът е същият като през 30-те“.

Във всички репортерски разкази се набива на очи едно нещо: това, че не е имало достатъчно полицаи, които да се справят със ситуацията, а и самата полиция според по-късните изявления коментира, че нещата са излезли извън контрол.

Приспивната песен, която дългогодишно звучи в управленските стратегии на християндемократите и техните съюзници от Християнсоциалния съюз, а и в програмата на социалдемократите на Шрьодер сега отеква гръмко и с различен от приспивния тон под експлозивното звучене на хитлеристки поздрави. Ще събуди ли този шум германската политика, успяла да съкрати достатъчно полицейски служители, така че неолибералното икономическо жигосване на социалната система да ни отведе до сценките от последните дни, където всеки се изправя срещу всеки и държавата няма никакво значение? Освен отрезвяващо сверяване на часовника по отношение на степента на разпространение на неонацизма в Германия, тези многохилядни демонстрации са и демонстриране на отказа на държавата да пристъпи към грижите и проблемите на своите граждани.

Ето една малка статистика от 2018 г. за нивото на безработица в различните германски провинции. В Бавария безработицата до юли 2018 г. е едва 2,7%, а най-високите нива са в провинциите Заарланд (6,2%) и Саксония (5,9%). Отчетливо масивната и засилваща се антимигрантска вълна в тези райони показва, че политиката е напуснала хората. Тези маршове са следствие на това, че германската икономика на цифри процъфтява, но заплатите на хората не, жилищата са все толкова скъпи, а социалните придобивки, с които хората бяха свикнали, се отдалечават все повече от тях. Мигрантите са евтина работна ръка, която дава удобна възможност да се спестява от разходи за труд, а с това да се пренасочва гневът на масите – вместо към отчуждената държава и нейната политика, към чужденците, които „идват, за да ни застрашат сигурността.“

Но не трябва да се вадят изводи, че всичко се свежда до състоянието на изоставената работническа класа,  която се поддава лесно на деструктивни национализми. За ситуацията играе роля и състоянието на една реакционерска средна класа, която според проучванията все повече затъва в дългове и кредити, въпреки икономическия ръст. Една огромна част от гласоподавателите на „Алтернатива за Германия“ са реорганизирани реакционери от средната класа, чийто житейски стандарт е спаднал поради глобалния капитализъм. Така започва постепенното вербуване на консервативната неолиберална средна класа. Заедно с неолиберализма в Германия се установява и една икономическа и обществена концепция, чиито предпоставки са възходът и промяната на старите екстремно десни с нови такива. В цяла Европа след кризата през 2008 г. десният популизъм беше подсилен и се показа ясно в политическото поле. Икономистът Джоузеф Стиглиц вижда във възхода на „Алтернатива за Германия“ „яростните жертви на глобализацията“, която е работила много по-добре за бизнеса и богатите, отколкото за всички останали.

Благодарение на икономическите стратегии, създаващи неравенства и безперспективност, емоционалното отмъщение ще се изразява в подобни екстремни движения. Също както са екстремни самите неравенства и отчаяние.

Картините от Кемниц ни дават да разберем, че неравенствата в Германия са все по-отчетливи, а с това обществото е все по-поляризирано да изразява чрез крайности кои хора иска в страната си и кои не. Насилието от последните вечери е извънредна ситуация за Германия, но в Саксония ежедневно има сбирки и шествия на десни радикали, които тръгват „за лов на бежанци“ и обикалят около центровете за настаняване. Изглежда, че това се е превърнало в нормално ежедневие дори в една държава, в която редът е основнополагащ.

Освен обаче „иновативните“ икономически политики на спестяване, за разиграването на тези батални сцени можем да виним и дългогодишното подминаване на проблема с расизма и десния екстремизъм. Заниманието с този проблем на политическите сили, управляващи страната през последните години, беше сведено до минимум. С този подход на неглижиране на една крайно проблематична и обезпокояваща ситуация, същото поведение в реакциите на полицията е съвсем логично, то е просто отражение. Все повече зачестяват случаите, в които полицията застава на страната на атакуващите десни екстремисти, което им предоставя още по-голяма свобода на действие. За съжаление дяснорадикалната сцена в Германия е свързана много добре в свои мрежи. Става дума за хора, които могат много бързо да се мобилизират, а освен това политици от „Алтернатива за Германия“ в Саксония много усърдно помагат в това съединяване. А сега просто идва времето на отмъщението за това, което управляващите са изработили на гърба на своите хора.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар