Игра на папараци бе взета за атентат и хвърли в паника курорт в Каталуня

Освободени под гаранция са петте германски туристки – инициаторки на „флашмоба”, при който хора с камери и стикове за селфи преследвали из улиците на Плажа д’Аро измислени „знаменитости” тичешком и с крясъци на немски.

Германките на възраст между 20 и 25 години първоначално бяха задържани по обвинение за предизвикване на масови безредици.

Туристите и местните жители в курортния град Плажа д’Аро, район Хирона, област Каталуня, Испания, изпаднаха в ужас в късните вечерни часове на 2 август, вторник, след като из улиците се понесе, тичайки и викайки на немски, тълпа от хора с камери и стикове, които мнозина в суматохата взели за оръжие. Случващото се масово било възприето като терористичен акт и породило паника.

Всъщност германките и организираните от тях няколко десетки техни приятели, правели „флашмоб”, имитирайки преследване на знаменитости от папараци. По маршрута си „играчите” влизали тичешком и в заведения, също с крясъци и бурни жестове, търсейки някого вътре, и после изхвърчали отново навън.

Бегом от ужаса

„Играта” предизвика драматични реакции у гости и жители на града. Много от наплашените хора хукнали също да бягат, без да са съвсем наясно какво става, но убедени, че е налице терористична заплаха. В един момент из улиците на града се носело множество от над 200 души, увличайки още и още ужасени хора по пътя си. Чували се вече викове „Бомба, бомба” и „Атентат”.

Масовата паника в каталунския курорт докара и припадъци
Масовата паника в каталунския курорт докара и припадъци

В суматохата имало припаднали възрастни хора, обърнати инвалидни колички, плачещи деца, изгубили родителите си. Някои туристи скачали от балконите и терасите на хотели и заведения, за да избягат. Мнозина носели на ръце и децата си.

Из ресторантите останали зарязани купища чанти, мобилни телефони, детски колички и т.н. Както и изпочупени чинии, чаши, маси и столове, обърнати при бързото скачане на хората да бягат и да се крият. Мнозина предпочели вместо да тичат из улиците, да потърсят убежище из тоалетни, кухни и вътрешни дворове, където също са нанесени много щети.

Доста от тичащите отвън търсели убежище из заведения по пътя си, чиито собственици ги приемали и им давали безплатно вода.

Полицията внася яснота, пострадали искат обезщетения

Местната полиция реагирала светкавично и веднага заела позиции по ключови места в града, въоръжена с автомати. Спешният телефон 112 загрял от обаждания. Спешна медицинска помощ била оказана на десетки хора, като неколцина са приети в болница.

„Беше тежка ситуация за овладяване. Когато един човек хукне да тича, останалите около него също хукват, дори без да знаят какво става. Всичко това е много трудно да бъде спряно,” обяснява пред испанския в. „Ел Паис” източник от местната община.

Все пак полицията успяла да се ориентира и да задържи организаторите на тази играчка-плачка, които трябвало да дадат писмени обяснения за действията си.

Ресторантьори и хотелиери от града вече са се обединили, за да настояват виновниците за масовата паника да понесат подобаващо наказание и да възстановят нанесените щети.

Диагноза за нагнетения страх в обществото

Всички, преживели ужаса в Плажа д’Аро, разказват пред испанските медии, че се поддали на общата паника заради пресните впечатления от трагедията в Ница.

Случилото се в каталунския курорт е очевидна диагноза за степента на нагнетения страх в европейските общества, преживяващи кошмар от неспиращите терористични нападения.

Няма съмнение, че правораздавателните органи трябва да приложат сериозна санкция спрямо лицата, позволили си „играта” в каталунския курорт. Редно е също общественото мнение и ангажираните с обективното му отразяване медии в цяла Европа да поставят в цялата му тревожност въпроса за ефекта на провокирания световен хаос върху масовата психика и върху самото съществуване на все още благополучния европейски модел.

Не на последно място сериозен разговор изисква и ролята на медиите във всичко това – включително през призмата на факта, че хората с лекота вече възприемат камерите не като журналистически инструмент, а като вид терористично оръжие…

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар