В категории:Информации / Общество / Свят

Втори средиземноморски курорт в паника заради фалшив атентат. Случайно?

Инцидентите в Жуан-ле-Пен и в Плажа д’Аро напомнят на учения с психотронно оръжие, но дори и да не са, сочат до какви масови психози в обществата води световният хаос

След като преди десетина дни каталунския курорт Плажа д’Аро стана арена на масова паника заради улична шумотевица, взета от туристите за атентат, сега същото преживя и Жуан-ле-Пен на френския Лазурен бряг. Изстрелян от кола фойерверк, а според други данни хвърлена пиратка предизвика шок и ужас у курортистите. Те решиха, че това е начало на терористично нападение, и хукнаха да бягат от уличните заведения, трошейки чинии и маси, събаряйки се и стъпквайки се един друг. В резултат са били ранени над 40 души.

Паниката в Жуан-Ле-Пен
Паниката в Жуан-Ле-Пен

Полицията оповести по-късно, че нападение не е имало, но ще разследва какво точно се е случило и ще проучи записите от камерите за наблюдение.

Жуан-Ле-Пен е разположен между Кан и Ница. Вторият град преживя на 14 юли брутален терористичен акт, при който с камион бяха прегазени 84 души и отговорност за престъплението пое „Ислямска държава”. Последвалата серия от атентати и нападения в Германия, извършени от „самотни вълци”, засили страховата психоза от терористични актове из цяла Европа.

Случките в Плажа д’Аро (където причина за паниката бе „флашмоб” на германски туристки) и в Жуан-ле-Пен са показателен симптом както за нивото на стреса в обществото, така и за очевидната податливост на масовото съзнание към манипулации, внушения и управление.

Лесното предизвикване на неуправляема паника и спонтанната реакция на хората – еднаква и при двата инцидента – биха били ценен емпиричен материал, ако някой се стреми да отиграва „на живо” действието на психотронно оръжие. Многобройни публикации свидетелстват, че такива оръжия са разбаротвани в САЩ и в СССР/Русия.

Дали стналото в Плажа д’Аро и Жуан-ле-Пен е част от подобни упражнения, едва ли ще разберем дори и от най-подробно полицейско проучване на камерите за наблюдение. Но при всички положения е повод за замисляне накъде ни тласка световният хаос и нагнетените от него обществени страхове.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар