3D протеза на ученици спаси пингвин

abcnews
Всички са във възторг, защото очарователният пингвин Пърпс отново ходи. Снимка: abcnews

Пингвинът Пърпс най-накрая може отново да се катери по скалите, да плува и да движи гордата си осанка като всички други африкански пингвини.

Изобретателни ученици от гимназия в американския град Мистик, щата Кънектикът, използват фирма за 3 D печат, за да помогнат на застрашения от изчезване африкански пингвин на име Пърпс (от англ. purpose), да проходи пак.

През 2011 г. птицата е била контузена по време на кавга с други пингвини в аквариума в Мистик. Отскоро обаче има технология, която може да поправи вредите, нанесени преди пет години. Възпитаници на средното училище в града са се организирали заедно с аквариума и местна фирма с 3 D системи, за да помогнат на Пърпс.

Отначало, децата изработили на ръка протеза за птичето стъпало. Тя обаче се оказала твърде тежка за пингвина, затова учениците решили да използват технология за 3 D печат и да направят по-подходяща форма, която да прилепне към крачето на Пърпс, за да може да ходи отново.

Както можете да видите във видеото, те успяват. Пърпс демонстрира скално катерене, плуване, и дори клатушкане из класната стая на децата. Сю Принс от средното училище в Мистик заяви пред пресата:
„Този проект не само помогна на представител на един застрашен вид, но и запозна децата на практика с процеса на 3 D принтиране“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар