В категории:Общество

Масова смърт и катастрофален размножителен период за пингвините в Антарктида

Единствено две малки от вида пингвин на Адели са оцелели от цялата колония на птицата в Източна Антарктида – останалите малки са умрели от глад по време на размножителния период.

Причината за катастрофата са необичайно високи количества лед в края на сезона, което е принудило пингвините да преминават големи разстояния пеша, за да намерят храна, съобщават от BBC. Необичайно силните летни дъждове също са допринесли за масовото измиране на малките пингвини.

Колонията, намираща се във френската част на Антарктида, е наброявала около 40 000 индивида, но всички техни малки с изключение на две птици са умрели тази година, пише The Guardian.

Само за 5 години това е вторият катастрофален сезон за вида, след като през 2015 година всички малки на колония загинаха от гладна смърт. Антарктика като цяло страда от рекордно ниски нива на летния лед, но територията около пингвинската колония е изключение.

Йан Роперт от Френския Център за научни изследвания отбелязва, че колонията на вида е била сериозно засегната от откъсването на айсберга Мерц през 2010 година. Откъснатото парче лед бе с размерите приблизително на Люксембург – с дължина от 80 км и ширина от 40 км.

„Откъсването на айсберга коренно промени района. Може да има нормални размножителни периоди за в бъдеще, дори силни такива, но сценарият вече е написан – подобни катастрофални събития ще се случват все по-често“, коментира френският учен.

По този повод природозащитници призовават за спешни действия по създаването на нова защитена зона в източната част на Антарктида, която да гарантира оцеляването на останалите около 36 000 пингвина.

WWF настоява за забраната на улова на дребната скарида крил в района, което ще помогне за оцеляването не само на пингвина на Адели, но и на всички антарктични видове. Организацията провежда научните изследвания заедно с френски учени от региона, които следят броя на пингвините от 2010 г. насам.

 

„50% от императорските пингвини и 75% от пингвините на Адели ще загинат, ако температурите се покачат само с 2 градуса по Целзий – нещо, което може да стане в средата на века“, заключват в доклад на WWF.

В части от Антарктида ледената покривка е намаляла с 60% за последните 30 години. Ледът е необходим за нормалното размножаване на скаридата крил. Това, заедно с уловът на скаридата, намаля храната на пингвините. По-топлото време предразполага излюпването на яйцата да става в период, когато храната е най-малко, съобщават от организацията.

В частите на Антарктида, където климатичните промени не се усещат, броят на пингвините от вида е стабилен, дори се е покачил. Но на места където са  отчетени промени в температурата и ледената покривка, броят на пингвините на Адели е намалял с 65% за последните 25 години.

Предложението за създаване на защитената зона бе обсъдено в понеделник (16.10)  на среща на Комисията за опазване на живите морски ресурси на Антарктика (CCAMLR). Комисията се състои от 25 члена, измежду които и представител на ЕС.

„Ужасяващото събитие контрастира с представата, която повечето хора имат за пингвините“, споделя Род Дауни, ръководител на полярните програми в WWF.

„Рискът от това уловът на крил на продължи и на практика да „конкурира“ пингвините за прехраната им и то след два катастрофални размножителни периода е немислим. Затова CCAMLR трябва да действа, като постанови създаването на нова морска защитена зона във водите край източната част на Антарктида – само така може да бъдат защитени пингвините“, казва Род Дауни.

Оставете коментар