Антарктида позеленява заради глобалното затопляне (снимки)

Цъфтежът на микрископични водорасли на Белия континент се разраства заради климатичните промени и става видим дори от Космоса, сочи изследване на Университета в Кеймбридж и на Британската арктическа служба.

 

Зеленият цвят избива върху все повече снежни площи в Антарктида. Снимка: cam.ac.uk

Съвместно изследване на Университета в Кеймбридж и на Британската антарктическа служба обобщи събрани през последните три години сателитни данни и резултати от наземни наблюдения в Антарктида за промените в нейните снежни площи. Те прогресиращо позеленяват заради усиления цъфтеж на водорасли в резултат на глобалното затопляне. Макар отделните водорасли да са с микроскопични размери, растящото им количество прави зеления цвят забележим дори от Космоса. Изследването е публикувано на сайта на Унивеситета в Кеймбридж и в списанието „Нейчър Комюникейшънс”.

„Чрез това изследване постигаме значителен напредък в опознаването на живота на сушата в Антарктида, както и на това, как могат да се променят нещата, когато климатът стане по-топъл. Снежните водорасли са ключов компонент в способността на континента да улавя въглеродния диоксид от атмосферата чрез фотосинтеза,” казва оглавилият изследването доктор Мат Дейви от Университета в Кеймбридж.

Резултатите от изследването са резултат и на много наземна работа. Снимка: cam.ac.uk

Изследователите са установили също, че за разпространяването на зелените снежни водорасли много спомагат морските птици и бозайници, чиито екскременти са подхранващ природен тор. Над 60% от териториите със „зелен сняг” са открити на 5 км от колония на пингвини. Водораслите растат бързо и край местата за гнездене на други птици, както и в районите, в които тюлените излизат на брега.

Екипът учени е използвал снимки от спътника Sentinel-2 на Европейската космическа агенция, направени в периода между 2017 и 2019 г., обединявайки ги с резултатите, получени при наземни наблюдения в залива Райдър на остров Аделаида и на полуострова Файлдс, който е част от острова Кинг Джордж.

Почти две трети от цъфтящите зелени водорасли са на малки равнинни острови без възвишения. С покачването на глобалната температура тези острови могат и напълно да изгубят снежната си покривка в периода на антарктическото лято,а заедно с нея ще изчезнат и снежните водорасли.

„Открихме 1679 отделни петна с цъфтящи зелени водорасли на повърхността на снега, които заедно заемат площ от 1,9 квадратни километра. Това е равно на поглъщането на 479 тона въглероден диоксид годишно,” сочи доктор Дейви. Посоченото количество въглероден диоксид съответства на изхвърлянето на такъв газ при 875 000 пътувания с бензинов автомобил във Великобритания.

Промените в климата ще множат „зеления сняг“ в Антарктида. Снимка: cam.ac.uk

Според изследователите общото количество въглерод, задържан в снежните водорасли в Антарктида, вероятно е многократно по-голямо, защото въглеродният диоксид се поглъща и от другите видове водорасли – червени и оранжеви. Работата на учените ще продължи, за да се прецени цъфтежа на водораслите из целия Бял континент, съчетавайки и наземни наблюдения, и спътникови снимки.

През февруари 2020 г. снежната покривка край украинската база „Академик Вернадски” на остров Галиндез край Антарктическия полуостров придоби малинов цвят. Причината се оказа в снежната хламидомонада (Chlamydomonas nivalis) – вид едноклетъчни водорасли, на които не им пречат екстремалните температури и които се съхраняват в снега дори и в продължение на дълга зима. Когато времето стане по-благоприятно, те започват да цъфтят.

Още един кадър от „позеленяването“ на Антарктида. Снимка: The Nature

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар