В категории:Информации / Политика / САЩ / Свят

WikiLeaks: Победата на Клинтън срещу Сандърс е нечестна и фалшива

От анализа на документите, публикувани от WikiLeaks, излиза, че Демократическата партия в САЩ е фалшифицирала резултатите от предварителните избори на кандидат-президент, съобщиха медиите на 24 юли.

Уикилийкс разкри документи, показващи, че партийни игри са предрешили избора на Клинтън за кандидат на Демократическата партия
Уикилийкс разкри документи, показващи, че партийни игри са предрешили избора на Клинтън за кандидат на Демократическата партия

Британският „Обзървър“ (Observer) публикува на сайта си хиляди лични съобщения на сътрудници на партията. Анализирайки информацията в тях, изданието стига до извода, че ръководството на партията още от самото начало е решило да издигне кандидатурата на Хилари Клинтън за президент, а фигурата на вътрешнопартийния ѝ конкурент Бърни Сандърс е била дискредитирана по време на цялата предизборна надпревара.

В кореспонденцията си партийните функционери обсъждат различни тактики, за да намалят рейтинга на Сандърс – от премълчаване на електорални данни до откровено дискредитиране на неудобния кандидат.

Отделно от това документите съдържат данни за финансови манипулации с партийната каса и пряко вмешателство на партийното ръководство в процеса на първичните избори с цел получаване на необходимия резултат. Като цяло, подчертава „Обзървър“, от кореспонденцията може да се заключи, че победителят в първичните избори е бил известен още преди провеждането им, а мнението на обикновените избиратели е било изцяло пренебрегнато.

През юни Клинтън събра необходимите гласове за издигането ѝ за президент от Демократическата партия.  Първоначално Сандърс заяви, че възнамерява да продължи битката за президентския пост като се опита да убеди суперделегатите, че той „несъмнено е най-силният кандидат срещу Доналд Тръмп“. Впоследствие обаче се отказа и публично подкрепи кандидатурата на Клинтън.

Националната партийна конференция на демократите, която трябва да издигне официално кандидатурата на Клинтън за президент, ще се проведе от 25 до 28 юли във Филаделфия (щата Пенсилвания). Президентските избори са насрочени за 8 ноември.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар