Борис Джонсън – черната овца на европейската дипломация

Вашингтон се опитва да спечели новия министър на външните работи на Великобритания с мили жестове – вчера американците поздравиха Борис Джонсън за встъпването му в длъжност. За разлика от тях Европа изглежда ужасена от назначаването му

 

Борис Джонсън в средата. Снимка: Wikimedia Commons
Борис Джонсън в средата. Снимка: Wikimedia Commons

Полският външен министър Витолд Вашчиковски най-накрая има шанс да изпадне от първото място в класацията за брой дипломатически гафове. Новият му колега от Великобритания Борис Джонсън пое длъжността си със забележителен актив – вече е успял да напише стихотворение за Реджеп Тайп Ердоган и да подхвърли иронични забележки за „първия съпруг“ Бил Клинтън и жена му – „старшата медицинска сестра в психиатричната болница“ от пиесата на Артър Милър „Полет над кукувиче гнездо“.

И все пак Вашингтон, в лицето на Марк Тонер, секретар на Държавния департамент н САЩ приветства новия шеф на британската дипломация и изрази надежда за по-нататъшно успешно американско-британско сътрудничество във външната политика. Тонер подчерта „дълбоката и трайна връзка“ между Великобритания и САЩ. Щатите засега очевидно опитват с „добро“, но никой не може да гарантира крайния резултат, тъй като Джонсън има своя собствена дефиниция за дипломация.

И двамата кандидати за президент на САЩ не могат да се чувстват спокойни. След поредицата си от забележки срещу семейство Клинтън, а също така и срещу Барак Обама („Този наполовина кениец е наследил от предците си лошото отношение към Британската империя“), Джонсън не пощади и Доналд Тръмп. Сподели, че някой някога го взел за американския милиардер (а двамата наистина си приличат колкото по екзотичните прически, толкова и по удоволствието, с което шокират хората) и това бил „най-лошият момент в живота му“.

Освен за американските лидери, Джонсън има в актива си обидни квалификации и към политици от Конго, Папуа-Нова Гвинея и Китай. В социалните медии дори циркулира карта на страните, върху чиито държавници е упражнявал остроумието си новият първи дипломат на Нейно величество. За руския президент Владимир Путин пък Джонсън се е изказвал, сравнявайки го с Доби – домашния дух с големи уши и изпъкнали очи от поредицата „Хари Потър“.

Засега „класацията“ по гафове в дипломацията е водена от поляка Витолд Вашчиковски с враждебните му изявленията за вегетарианците и колоездачите и с неподражаемите му сравнения за приликата между председателя на полския конституционен съд и иранските аятоласи. Но Джонсън още не е казал последната си дума.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар