В категории:Свят

Уплашени от Корбин, хедж фондовете наливат пари в Джонсън

Залагащите на „твърд“ Брекзит спекуланти се надяват консерваторите да им донесат печалби на пазара – и да ги предпазят от „опасността“ да плащат по-високи данъци на лейбъристко правителство 

Корбин „страхува“ големите риби от Лондонското Сити. Снимка: Wikimedia Commons

Запътвайки се към битката за спечелване на предсрочните избори през декември, британският премиер Борис Джонсън знае, че може да разчита на поне една група лоялни поддръжници: хедж фондовете.

За по-малко от година Джонсън е получил над 400 000 паунда (516 хил. щатски долара) дарения за кампанията си от директори на хедж фондове, инвеститори и банкери, пише Bloomberg. Според публикуваните официални данни, тази група съставлява половината от донорите на Джонсън.  След като Джонсън се кандидатира за заместник на Тереза Мей през юни, неговите поддръжници дори са организирали тайни срещи за набиране на средства, целящи да привлекат изявени мениджъри на хедж фондове, включително представители на Odey Asset Management and CQS. Говорителят на Джонсън е отказал да коментира темата.

Ухажването на една конкретна класа донори подхранва спекулациите за нечестив съюз между министър-председателя и бизнеси, които ще бъдат облагодетелствани от особено „твърда“ форма на Брекзит. Тези опасения достигнаха връх в края на септември и началото на октомври. Тогава лейбъристкият финансов министър в сянка Джон Макдонъл призова за разследване за потенциален конфликт на интереси, а бившият министър от правителството на Тереза Мей Филип Хамънд раздуха допълнително пламъците със своя статия в The Times, в която заявява, че „Джонсън е подкрепян от спекуланти, които са заложили милиарди на твърд Брекзит. Има само една възможност плановете им да проработят – катастрофално излизане от ЕС без сделка, което да срине валутата“. Дори собствената сестра на Джонсън – Рейчъл, която е привърженик на оставането в ЕС, предположи в интервю за BBC, че министър-председателят е в съзаклятие с тези, които „залагат срещу паунда и страната“.

Макар да няма преки доказателства, че Джонсън се опитва да помогне на приятелчетата си от хедж фондовете да печелят на пазара, въпросите за отношенията между партията му и спекулантите вероятно само ще се увеличават с навлизането в официалната предизборна кампания. Според последните налични данни, Консервативната партия е получила дарения от Лондонското Сити в размер на поне 500 000 паунда само в първите пет седмици, след като Тереза Мей обяви оставката си като премиер.

Има някои очевидни причини, поради които за консерваторите на Джонсън и финансовите спекуланти е естествено да са в едно легло – не на последно място сред тях е страхът от алтернативата.

Няма съмнение, че хедж фондовете ще положат големи усилия да спечелят от търговските възможности, създавани от Брекзит. През миналата година Bloomberg разкри как финансисти са плащали за тайни екзитполове, които да им осигуряват в реално време информация в деня на референдума през 2016 г. Други пък са плащали, за да получат преди официалното им публикуване  резултатите от социологически проучвания, които биха могли да се отразят на финансовите пазари.

Но да се правят пари на пазара в текущата ситуация, когато има толкова много променливи извън контрола на правителството, е доста по-рисково занимание. Краткосрочните залози за курса на паунда например се оказват неадекватни с всяко ново развитие от Уестминстър или Брюксел. Многократно обещаваното от Джонсън излизане от ЕС на 31 октомври също не се осъществи.

Според поддръжника на Брекзит Криспин Оди, оглавяващ фонда Odey Asset Management, подкрепата за Джонсън сред финансистите се дължи на политически фактори, а не на търговски сметки. „Ние искаме по-малка държава“, казва Оди, който е организирал събиране на средства и сам е дарявал не само за Джонсън и Консервативната партия, но и за бившата партия на Найджъл Фараж UKIP. „Аз съм израснал, когато Обединеното кралство беше едно нерегулирано място до твърде регулираната Европа, и всички от Европа идваха в Лондон за да работят, защото данъците бяха ниски и беше привлекателно място за работа. Саморегулацията е много по-добра, и ние скоро ще се върнем към това“, заявява той.

„Рисковият“ капиталист Джон Майнихан, който е дарил 100 000 паунда за кампанията на Джонсън, не одобрява разбирането, че хедж фондовете непропорционално подкрепят Брекзит. „Не става въпрос за хедж фондове, Ситито и т.н. Вижте списъка с подкрепящи напускането и ще видите, че ние сме тази група. която реално гради нещо и предприема рискове, за да създаде работни места и богатство – ние сме хората, които разрастват икономиката“.

Страх от лейбъристите 

Голям брой от благодетелите на Джонсън са и отдавнашни поддръжници на Консервативната партия или на провалилата се UKIP. За неспадащите към тези категории просто е целесъобразно да отделят няколко десетки хиляди за изграждане на отношения с бъдещия лидер. Най-големият обединяващ фактор обаче се нарича Джереми Корбин.

Лейбъристката партия обещава да повиши данъците върху капиталовите печалби, корпорациите и горните 4-5% от хората с най-високи доходи. Партията също така възнамерява да принуди компаниите да отделят 10% от акциите си за своите служители, както и на практика да сложи край на частните училища. Хора като Оди също така са сред тези конкретни мултимилионери и милиардери, които Корбин е критикувал публично.

Не е никак изненадващо, че изправени пред перспективата от лейбъристко правителство, мениджърите на хедж фондове се редят на опашка пред Джонсън с портфейли в ръка. Както един съветник на Джонсън отбелязва: „Корбин ни служи чудесно при набирането на средства“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар