Фотогалерия: Протест срещу насилието над жени

Протест срещу насилието над жени в София. Снимка: Барикада

Стотици се събраха в София на протест срещу насилието над жени като блокираха кръстовището на „Орлов мост“. Демонстрацията се проведе ден след международния ден, посветен с резолюция на ООН на елиминацията на този тип насилие, като датата е избрана заради убийството на сестрите Мирабал в Доминиканската република през 1960 г., за което „Барикада” вече разказа. Паралелни протести се проведоха във Варна, Лондон, Берлин, Прага, Букурещ и Кентънбъри.

Надежда Дерменджиева от „Български фонд за жените” посочи, че демонстрацията е подкрепена от множество международни организация за равни права на жените, посолства на редица страни в България и български организации като Студентско общество за равенство, Постоянна ромска конференция и т.н.

Организаторите съобщиха за 28 случая на жени, убити от своите бивши или настоящи съпрузи или партньори само от началото на 2018 г., с уточнението, че тази информация е базирана само на изнесените в медиите инциденти. Действителната статистика може да се окаже още по-лоша, но държавата не събира данни за полово мотивираното насилие, тъй като то не е изрично дефинирано в Наказателния кодекс.

Сред исканията на протестиращите е инкриминирането на насилието, основано на пола, чрез промени в НК, което ще е предпоставка и за събирането на нужната информация за схващането на реалните мащаби на този проблем. От „Български фонд за жените” настояват също така за „провеждане на проучвания и събиране на статистики за причините и размера на насилието над жени и домашното насилие в България”, както и на „социалните, икономически и политически последствия от него”.

Радослав Стоянов определи мерките, предложени от ГЕРБ и включващи утежняване на наказанията за домашно насилие и криминализиране на преследването като нужни, но подкрепящи абсолютния минимум от необходимите действия за ограничаване на насилието над жени. Отказът на управляващите от ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие бе посочен като показателен за недостатъчната ангажираност на държавата с проблема.

Освен за политическа воля за справяне с явлението от „Български фонд за жените” настояват и за финансов ангажимент от страна на държавата, който да гарантира прилагането на исканите мерки, както и за създаването на кризисни центрове за настаняване на пострадали от насилие във всяка област.

Мария Иванчева от „Фабрика Автономия“ и ЛевФем посочи, че „при растящото неравенство жените често се превръщат в жертви и на икономическо, и на физическо насилие“, а орязването на социалните системи се стоварва най-вече върху тях. Иванчева се застъпи за увеличение на социалното подпомагане, касаещо майчинството, отглеждането на деца и пенсиите, и за оттегляне на предложението на БСК по време на отпуска по майчинство на жената да не се натрупва платеният годишен отпуск. Според ЛевФем това минава и през реформа на данъчната система в страната чрез премахване на плоския данък и намаляване на ДДС за детски стоки, храни и други продукти от първа необходимост.

Иванчева подчерта, че спекулациите в публичното пространство с образа на „многодетната млада ромка“ се използва за орязване на социалните програми за всички и в услуга само на бизнеса. С тази теза се солидаризираха и представителите на Постоянната ромска конференция, обединяваща над 100 организации в цялата страна.

Всички снимки от протеста:

ВИДЕО

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар