В категории:България

На втора инстанция: Марешки осъден на 4 години затвор

Делото за изнудване срещу лидера на „Воля“ и зам.-председател на Народното събрание претърпя междинен обрат, след като Варненският апелативен съд отмени оправдателната му присъда от първата инстанция. Решението обаче още не е окончателно

Варненският апелативен съд наложи на Веселин Марешки присъда от 4 години лишаване от свобода при общ режим и глоба от 8 хиляди лв. за това, че през 2014 г. е заплашвал да разруши заведение и да създаде пречки на собственика му с цел да прекрати търговската му дейност, и за да го принуди да му плаща по 10 хил. лв. месечно. Заплахите са били придружени с унищожаване и повреждане на имущество.

Това е решението на Апелативния съд във Варна, който отмени оправдателната присъда на първата инстанция – Окръжният съд във Варна. Решението обаче подлежи на последната трета проверка от Върховния касационен съд.

Присъдата по дело за изнудване срещу лидерът на „Воля“ и заместник-председател на Народното събрание беше прочетена в понеделник, 14 септември.

Първата инстанция оправда Марешки, но апелативните магистрати отмениха частично оправдателната присъда срещу Марешки и Красимира Колева. Освен да лежи 4 години в затвора при общ режим, съдът реши, че Марешки трябва да плати и 8 хил. лв. глоба. Колева бе осъдена на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 6000 лв. глоба.

Двамата са признати за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен М. да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. „Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество“, обясняват от съда.

Колева е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея.

Апелативният съд потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част – без уважение остават гражданските искове: 40 хил. лв. – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838 лв. – за увредено имущество.

Справки от Агенцията по вписванията и разпит на свидетел са изяснили пред съда, че заради заем от 65 000 лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на Марешки, в качеството ѝ на управител на търговско дружество и Колева.

Според прокуратурата задължението на Колева към Марешки е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен М. да започне да плаща рекет“.

Защитата на бизнесменът-политик пледира, че той не е извършил престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Колева не е е имала имуществено задължение към него. Той ѝ е помагал, без да има материален интерес.

Припомняме, преди няколко дни след виртуозен политически лупинг, Веселин Марешки и неговата партия подкрепиха проекта на ГЕРБ за нова конституция, въпреки че часове по-рано бяха обявили, че няма да го направят.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар