В категории:Свят

Как Facebook обслужва дневния ред на Тръмп

Социалната мрежа обяви нова чистка на страници, която приравнява въоръжените крайнодесни милиции с антирасистките организации

Наташа Ленард, Intercept 

Тази седмица Facebook обяви разширяване на своята „Политика за опасни индивиди и организации“ и изтри или ограничи стотици страници, свързани с групи, за които социалната мрежа твърди, че насърчават насилие. Близо 800 QAnon групи, посветени на зловредна дезинформация и потенциално смъртоносни конспиративни теории, бяха премахнати. Facebook също така закри страниците на крайнодесни милиции в САЩ като New Mexico Civil Guard, въоръжена групировка, чиито лидери гордо носят татуировки със свастики.

Наред с групи, открито проповядващи геноцидни и расистки идеологии, които представляват съвсем реална заплаха за нарочваните от тях хора и общности, Facebook също така изтри страниците на много антифашистки, антикапиталистически групи, медии и организации. Тези действия следват един модел, който вече е твърдо установен от администрацията на Доналд Тръмп, и който остава неоспорван от повечето мейнстрийм медии в САЩ – да се прокарва фалшива еквивалентност между организирани расисти и неофашисти от една страна и антифашистите, които активно им се противопоставят, от друга.

Сред свалените страници е тази на антифашисткия новинарски и организационен сайт It’s Going Down – медийна платформа, публикуваща новини, анализи и изследвания за социалните борби, както и разследвания за изобличаване на неонацистки мрежи. Crimethinc, едно от водещите леви и анархистки издания в САЩ от 90-те години насам, също се оказа със свалена страница във Facebook. Страниците на групи, организиращи се около течащите в момента антирасистки протести също бяха изтрити, включително PNW Youth Liberation Front – мрежа от младежки колективи в северозападните щати.

„Набутването на анархисти и антифашисти заедно с крайнодесните милиции, които изрично подкрепят сегашната администрация, представлява стратегически ход за размътване на проблема“, заявява Crimethinc в отговор на забраните. „Това е същата операция, която главният прокурор Уилям Бар изпълни, като създаде към Министерство на правосъдието специална работна група, която да се занимава с „антиправителствените екстремисти„, поставяйки под един знаменател самопровъзгласили се фашисти и антифашисти. Това позволява на властите да използват атаките на крайнодесни групи и милиции като аргумент за получаване на повече ресурси, които след това използват за разправа точно с онези, които са на първа линия в защитата на общностите от такива атаки“, изтъкват от медийната платформа.

Както чрез реториката си, така и чрез конкретните си политики, властите в САЩ прикриват и омаловажават заплахата от екстремизма на борците за бяло превъзходство, докато в същото време представя сензационалистки рисковете, породени от крайната левица.

Демонизацията на антифашистите се превърна в централна част от предизборната пропаганда на президента Доналд Тръмп – тактика, която служи както за криминализация на несъгласието, така и за делегитимация на исканията на чернокожите граждани.

След кървавите събития в Шарлотсвил по време на шествието „Обединете дясното“ през 2017 г., Тръмп се прочу с похвалите си за „много приятните“ членове на расистката коалиция, и прехвърли върху „двете страни“ вината за насилието, извършено от крайнодесните – позиция, която оттогава кристализира в неговите политики.

Решението на Facebook да третира левите платформи за социална справедливост като еквивалентни на расистките милиции представлява просто продължение на позициите на властта в САЩ. „От месеци Доналд Тръмп настоява за такава разправа и изрично обвинява анархистите и антифашистите за обхваналата цялата страна вълна от протести, причинена от постоянното полицейско насилие в Съединените щати“, се изтъква още в изявлението на Crimethinc.

По-рано този месец републиканският сенатор от Тексас Тед Круз председателстваше фарсово заседание на съдебната комисия на Сената, посветено на „спирането на анархисткото насилие“. Сенаторът многократно хулеше демократите за това, че не са осъдили „антифа“ за убийство, което всъщност е извършено от крайнодесни – и отказваше да бъде поправен. Както Going Down, така и Crimethinc бяха споменати по време на изслушването, в контекста на неоснователни твърдения за заплахите от страна на крайната левица.

За трите десетилетия от основаването на Crimethinc, забраната във Facebook представлява „първият подобен случай“, заявява участник в колектива. Разбира се никоя от анархистките групи, премахнати от Facebook, не са и очаквали по-добро отношение от корпоративния гигант. „Ние в крайна сметка не сме изненадани от този ход и като цяло не понасяме Facebook, но социалните мрежи все пак са способ да се свързваме с хората“, заявяват от Going Down.

Тук под залог не са моралните устои на покварения монопол на Марк Зукърбърг, а по-нататъшното укрепване на това фалшиво приравняване, което задушава антифашисткото несъгласие във време на засилена държавна репресия и окуражени фашистки движения.

Нужно е да се повтаря до втръсване, че крайната десница е извършила 329 убийства в САЩ през последните три десетилетия, докато антифашистите са свързани с точно нула такива. Между 2009 и 2018 г., борците за бяло превъзходство и крайнодесните са били отговорни за 73% от екстремистките убийства в САЩ. И това дори не включва расистките убийства, извършвани от полицията под чадъра на държавата.

Няма съмнение, че редица от левите платформи, премахнати от Facebook, защитават протестите и подривните преки действия. Практиката на Антифа определено включва и готовност за физическа конфронтация с крайнодесните на улицата. Но действията на социалната мрежа представляват отражение на пробутваните от Тръмп митове и приравняват „насилието“ на анархистките протести с насилието на неонацисти, убиващи имигранти и цветнокожи.

„Тази линия на мислене продължава да приравнява протестите и разрушаването на собственост с крайнодесните движения, чиято фундаментална цел е да наранят или избият големи части от обществото“, посочват от Going Down.

Това, че Facebook третира войнственото антирасистко и антифашистко организиране като насилие, сравнимо с това на расистките милиции, представлява съвсем ясно заявление чии животи смята, че имат значение.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар