В категории:Здравеопазване / Общество

Как действа руската ваксина против Covid-19?

Ето какво разказва Александър Гинцбург, директорът на създалия ваксината „Спутник V“ Национален изследователски център по епидемиология и микробиология „Академик Н. Ф. Гамалея” към руското министерство на здравеопазването

Флакончетата за двете инжекции, с които се слага руската ваксина против Covid-19 „Спутник V“. Снимка: Министерство на здравеопазването на Русия

Ваксината против Covid-19, чието създаване бе обявено в Русия днес, на 11 август, от президента Владимир Путин и която беше официално регистрирана в страната, е дело на учени от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Академик Н. Ф. Гамалея” към руското министерство на здравеопазването в сътрудничество и с министерството на отбраната. Още в началото на август те обявиха, че ваксината, състояща се от две инжекции, които се поставят с определен интервал, е факт и че вече са завършени нейните клинични изпитания. Създалите я учени бяха първите доброволци, които я изпробваха върху себе си и се увериха, че тя действа, изгражда имунитет и не предизвиква сериозни странични ефекти. Освен това тя е била изпробвана с добър ефект върху две групи доброволци – всяка по 38 души, или общо 76 души.

Оповестявайки днес на онлайн съвещание с членове на руското правителство официалното регистриране на ваксината, Путин разказа, че и една от дъщерите му си я е инжектирала. Той даде и следните подробности за реакцията на дъщерята: „След първата инжекция температурата ѝ беше 38 градуса, на следващия ден – 37. И край”. Руският президент подчерта, че ваксинирането на гражданите ще е доброволно, а здравното министерство препоръча с приоритет да се ваксинират здравните работници, които са изложени на риск от заразяване с Covid-19, както и преподавателите в училищата.

Руската ваксина получи името „Спутник V” – като прочутия съветски спътник, излязъл пръв в околоземна орбита през 1957 г., защото и тя е първа в света.

Техническото ѝ наименование е Гам-КОВИД-Вак. Тя е двукомпонентна и е създадена на основата на човешкия аденовирус, без да съдържа компоненти от вируса Covid-19. Двукратното ѝ вкарване в организма позволява да се изгради дълготраен имунитет, като според учените от института „Гамалей” той остава активен в течение на 2 години.

В отзив на вестта за създаването на руската ваксина Световната здравна организация (СЗО) обяви, че за да я признае, трябва да бъде направен обстоен анализ на данните за нейната безопасност. „Ние сме в близък контакт с руските здравни власти и продължаваме обсъжданията относно възможно сертифициране на ваксината от СЗО”, заяви говорител на организацията в Женева.

Същевременно в много световни медии се появиха публикации, подлагащи на съмнение ефективността и безопасността на „Спутник V”. Руски медицински специалисти и редица коментари в руски медии приписаха това на черен пиар от страна на световни фармацевтични компании, които също разработват свои варианти за ваксини срещу Covid-19 и виждат конкуренция в руското постижение.

Всеобщият интерес на аудиторията по цял свят, естествено, е как именно действа „Спутник V”. По този повод предлагаме интервю с АЛЕКСАНДЪР ГИНЦБУРГ, директор на института „Академик Н. Ф.Гамалея”, което той е дал на 7 август пред руското издание vesti.ru.

Александър Гинцбург, директор на института „Гамалея“. Снимка: profile.ru

За ваксината против коронавируса като основа е била използвана ваксина против ебола. Защо точно ебола? С какво помогна африканският вирус?

Ако трябва да се обясни простичко, съставът е… Например, ето моята длан. Свита или отворена – съставът ѝ е един и същ, но значението и формата са съвсем различни. Същото става и с белтъците. Онзи антиген – тоест белтъкът на вируса на ебола, срещу който се изработват антитела в организма ни, неутрализиращи вируса на ебола – трябва да се намира в определено конформационно състояние (конформацията е пространствено разположение на атомите в молекули, което може да се получи чрез свободно въртене на атомите около единична връзка – б.пр.).

Това може да се постигне, ако този белтък се синтезира вътре в нашите клетки. Това от една страна. От друга страна, когато той се синтезира, той трябва да попадне точно на онова място вътре в клетките, където може да се свие в определена конформация. Затова в аденовирус беше вкарана съответстваща ДНК-копия на определен вирус на ебола, срещу който се изработва имунен отговор. За разлика от нуклеиновите киселини РНК и ДНК, които също проникват в нашите клетки, когато те са покрити от обвивката на вируса, научил се в процеса на еволюция да се промъква в клетките ни, ефективността в доставката на нуклеинова киселина нараства хиляди, десетки хиляди пъти.

В резултат на проникването на тази псевдоаденовирусна частица в нашите клетки тя се „съблича” като аденовирус, освобождава се от ДНК, върху ДНК се синтезира РНК, върху РНК се синтезира необходимия ни белтък, който после мигрира в нашата клетъчна мембрана. Там се свива, добива необходимата структура и в това нужно ни конформационно състояние се явява пред нашата имунна система.

Както знаете, в дискусиите в социалните мрежи много се обсъжда дали хората са готови за ваксинация. Основното опасение е, че ваксината може да постигне обратен ефект – да стимулира заболяването. Доколко това е обосновано? Може ли човек да се зарази с коронавирус от ваксината?

Дадените частички, с които ние ваксинираме организма – частиците, произлезли от аденовирус, не са живи. Живи са онези частици, онези обекти, които могат да възпроизвеждат себеподобни. А тези частици не могат да се размножават. Затова няма основания да се опасяваме, че могат да причинят нещо лошо в нашия организъм. Единственото, което могат, е да внесат известен дискомфорт. Както, когато вкараш чужд антиген, имунната ти система започва мощно да работи и редица хора, естествено, вдигат температура. Според нашите клинични изпитания, температурата се вдига до 37, понякога до 38 градуса. Пак от клиничните изпитания знаем, че тези нежелателни ефекти са преодоляват с хапче парацетамол.

Ще стане ли като с ваксината против греп? Всяка година очакваме един или друг грипен щам, ваксинираме се превантивно. И срещу коронавирус ли всяка година ще се ваксинираме?

Добър въпрос. Как ще тръгне еволюцията на един или друг обект, както ние с вас знаем, е известно само на Господ Бог и на Чарлз Дарвин. Нито с единия, нито с другия, за съжаление, не можем да се свържем, за да ги питаме. Всичко останало ще наблюдаваме като факт. Може да стане така, както го описахте – като с грипния вирус. Тогава ще се наложи веднъж на 2-3 години, или пък, не дай Боже, всяка година, да се сменя антигенния състав на ваксината. В продължение на цялата човешка история хората живеят с вируса на шарката, той изглежда никога не се е променял. И ваксината при него е една и съща. Би ми се искало еволюцията да върви по същия начин. Но, за съжаление, тя ще действа по собствените си закони, които са неизвестни за нас. Ние ще можем само да видим резултата на онова, което ще стане. Аз мисля, че ще го видим в течение на близките година и половина-две.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар