В категории:България

Варна стана първа спирка на “Пътеводител за защита на работното място”

Ваня Григорова и Колектив за обществени интервенции представиха първото по рода си издание, с помощта на което всеки ще може да отстоява по-добре трудовите си права

Първият у нас модерен наръчник за трудови права – “Пътеводител за защита на работното място”, беше представен във Варна. Морската столица беше първата спирка от националната обиколка, която ще има за цел да срещне българските работници с авторката и дългогодишен синдикалист Ваня Григорова и да популяризира сред тях изданието, с помощта на което всеки ще може да отстоява по-добре трудовите си права.

Григорова обърна специално внимание на все по-масовата практика хората да бъдат наемани на граждански вместо трудови договори, като по този начин те биват лишавани от специалните защити, предвидени в Кодекса на труда и поне отчасти и от осигурителни права. “Това може да се нарече само по един начин – ограбват ви”, подчерта тя.

Съгласявайки се на такива неизгодни условия, ние споделяме разходите със своя работодател, но след това той не споделя с нас печалбата и по този начин ние субсидираме от своя джоб неговия бизнес. Много от присъстващите на дискусията посочиха, че в контекста на настоящата ситуация такива случаи зачестяват. Посочен бе пример от голяма търговска верига, където работното време на служителите е увеличено от 8 на 12 часа, като това е оправдано със “заповедта на здравния министър”.

Не може да се очаква от хора, които през по-голямата част от деня са на работа, а в останалото време трябва да се грижат за семействата си, да бъдат информирани за всяко развитие в епидемиологичната обстановка и истинността на такива твърдения и това се използва от недобросъвестни работодатели, изтъкна Ваня Григорова. Затова е особено важно да сме запознати с правата си на работното място, за да можем да се предпазим от подобни опити за експлоатация.

В друг от дискутираните на срещата примери стана дума за опитите за натиск върху майките да не ползват болнични или да напуснат “по взаимно съгласие”, т.е. без право на обезщетение. Григорова сподели от своята практика, че когато работникът знае какво позволява закона и какво – не, често работодателите се виждат принудени да се откажат от такива необосновани претенции. 

По повод настоящите протести и призивите за национална стачка в дискусията стана ясно, че въпреки че конституцията гарантира правото на стачка на всеки български гражданин, Закон за стачките няма. Има единствено Закон за уреждане на колективните трудови спорове, но това са две различни ситуации. Настоящото законодателство е силно рестриктивно по отношение на процедурата за обявяване на стачка, като трябва да се изпълнят редица изисквания и ако това не стане, стачката може да бъде атакувана в съда от работодателя и да бъде обявена за незаконна. По този начин се обезсмисля и исканата национална стачка, защото законът изисква всеки работник да стачкува на работното си място, а не на площада. Т.е. въпросът не е къде са синдикатите, а къде е законодателят. Според Ваня Григорова решението е да се иска от следващото правителство да се изготви и приеме специален Закон за стачките, където тези положения да бъдат уредени.

Видео от представянето: 

Варненци изразиха безпокойство от положението на моряците, които традиционно представляват голяма група от работещите в града. След появата на коронавируса и мерките за справяне с него много от тях са блокирани в различни пристанища или не могат да намерят нова работа, а освен това много от тях не работят на трудови договори според българското законодателство. Вместо това или се използват законодателствата на други държави (тъй като и самите кораби плават под чужд флаг), или се търсят заобиколни форми на наемане, които гарантират по-малко права за моряците. България има спогодби с някои държави в това отношение, но и те често са недостатъчни, за бъде осигурена пълна законова защита на трудовите права на нашите моряци. За съжаление тук синдикатите имат ограничени възможности за въздействие и отново топката е в полето на правителството, подчерта Ваня Григорова.

В края на срещата присъстващите в Морската градина бяха поканени да си вземат копие от “Пътеводителя”, който излиза у нас с подкрепата на фондация „Роза Люксембург“, както и различни други публикации на сдружение “Солидарна България” и Колектив за обществени интервенции.

Още снимки от представянето: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар