В категории:България

Хомофобски погром над изложба за човешки права в София

Повредените пана на Моста на влюбените изобразяват индивидуални и общи снимки на хора от глухата и ЛГБТИ общността, информация за ромската и глухата общност и обща информация за дискриминацията

Снимка: https://www.facebook.com/equalityleaguebg/

Неизвестни лица са унищожили част от изложбата „Заедно е супер“, която беше поставена часове по-рано на Моста на влюбените в София. Изложбата е част от Летния фестивал на равнопоставеността, който ще продължи до 26 август в столицата с различни събития.

„Да сме глухи, роми или гей хора не е нито срамно, нито само по себе си трудно. Бариерите, с които се сблъскваме, не са резултат от нашата идентичност, а са ограничения на средата, която не винаги е приспособена да ни приеме. В повечето случаи – защото не ни познава“, казват за изложбата организаторите от Лигата на равнопоставеността. Организацията обединява три други граждански сдружения, посветили дейността си на правата на глухите, ромите и ЛГБТИ хората.

Вчера в 19:30 часа – едва осем часа след поставянето на „Изложба на равнопоставеността „Заедно е супер“ на Моста на влюбените – установихме, че 10 от 60-те изложени пана са унищожени. От тях девет са били свалени, а едно е повредено, докато е все още на постамента. Повредените пана изобразяват индивидуални и общи снимки на хора от глухата и ЛГБТИ общността, информация за ромската и глухата общност, обща информация за дискриминацията. Начинът, по който паната са повредени, не оставя съмнение, че става въпрос за използване на човешка сила“, съобщиха организаторите в социалните мрежи.

Снимки: 

Подаден е сигнал в полицията и по случая тече разследване, като е потвърдено, че на мястото на инцидента има видеонаблюдение, а организаторите се надяват, че това ще спомогне извършителите да бъдат установени. „В комуникация сме със Столична община, с чието партньорство се организира изложбата, като обсъждаме варианти за засилване на безопасността на изложбата. Сигнализираме Европейската комисия, които подпомагат финансово изложбата и свързания с нея Летен фестивал на равнопоставеността, както и други местни и международни партньори“, посочват още авторите на изложбата.

Изложбата „Заедно е супер“ показва лицата, историите и посланията на хора от групи, които често остават невидими. Тя е илюстрация на тяхната смелост и сила, както и на красотата на многообразието. Портретните снимки в изложбата са дело на ромския фотограф и активист Емил Методиев (Photo EMOtions), обясняват организаторите.

„Случилото се не ни плаши – Лигата на равнопоставеността, смелите членове от нашите три общности и нашите приятели и съюзници ще продължим работата си през август по предстоящия фестивал по план. Едновременно с това обаче приемаме тази атака срещу изложбата като атака срещу нашите общности и това силно ни разочарова. Кара ни да се питаме защо послания за равнопоставеност не могат да оцелеят в центъра на многообразен град като София, столица на европейска държава, дори едно денонощие. Налага се остро да поставим въпроса по какъв начин се управляват обществените отношения в обществото ни, щом то се е превърнало в силно враждебна среда за общочовешки ценности и послания за приемане и равнопоставеност. И не на последно място, питаме се кой носи отговорност за създаването и поддържането на среда, в която се оспорва съществуването и добруването на уязвими общности като глухите, ромите и ЛГБТИ хората“, добавят те.

От Лигата на равнопоставеността посочват още, че считат атаката срещу изложбата за безспорно доказателство, че съществуването на Лигата на равнопоставеността и дейностите, които организират, са „жизненоважни точно тук и точно сега“.

„Оставаме мотивирани да отстояваме общочовешки ценности и призоваваме българското общество да ни подкрепи в тази задача. Каним ви да отправим това послание заедно чрез общо Шествие за равнопоставеност в сряда, 19 август от 18:30 на Паметника на съветската армия“, завърша писмото им.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар