В категории:България

Княжево на протест, иска „град за хората, а не само за автомобилите“ (снимки)

Жители на столичния квартал не искат разширение на бул. „Цар Борис III“, което ще доведе до заличаване на вело и пешеходната алея и ще стимулира допълнително и без това големият транзитен трафик, който от години тормози хората и води до инциденти

Снимки: Николай Драганов, „Барикада“

Стотици жители на столичния квартал „Княжево“ излязоха на протест срещу плановете на Столична община и Агенция „Пътна инфраструктура“ за разширението на бул. „Цар Борис III“ през квартала. Княжевци са недоволни, че плановете предвиждат основната улица в квартала, която и сега е претоварена от автомобилен трафик, да се превърне в минаваща между къщите магистрала.

Проведеният в сряда протест беше организиран от Сдружение за Княжево, като в късния следобед стотици княжевци се събраха на кръстовището на Околовръстния път и бул „Цар Борис III“, където се предвижда изграждането на тунел и разширяване на булеварда, което включва заличаване на велоалеята. Мероприятието беше подкрепено и от Сдружение „Велоеволюция“.

„Реализирането на подобен проект е свързан с унищожението на локалното платно, велоалеята, пешеходната алея, вековни исторически сгради, нарушен достъп до домовете на хората, повишена опасност от ПТП, влошена среда за живот, опасност за минералните извори“, посочват организаторите.

Те посочват, че проектът за изграждане на тунел и разширение на булевард „Цар Борис III“, ще стимулира още транзитен трафик през сърцето на квартала.

„Тук, където трафикът в момента надвишава 30 000 автомобила за денонощие. Интензитет, съпоставим с магистрален трафик!“, посочват от Сдружение за Княжево.

Заради това планирано разширение на булеварда, кварталът ще загуби локалното платно на булеварда, което е продължение на вело и пешеходната алея от Руски паметник, и което и в момента се използва активно за разходки, както и за връзка с Витоша от много хора, посочват още те.

Именно и поради тази причина, един от основните лозунги на протеста гласеше: „Град за хората, а не само за автомобилите“.

Протестиращите жители на квартала и организаторите на протеста са категорични, че планирана вело алея в проекта за разширение на булеварда в публикувания проект няма.

Те добавят, че не е било проведено реално обществено обсъждане на въпросния проект, а едномесечния срок за мнения и възражения за проекта е текъл в абсолютна липса на информираност на жителите на Княжево и по време на карантина заради пандемията от COVID-19.

От „Велоеволюция“ посочват, че Околовръстният път трябва да бъде изграден в тази му част, но не с цената на загуба и заличаване на част от най-старата велоалея в София. „Няма как да приемем да се заличи велоалеята, а нова на друго място да бъдела построена някога, ама незнайно кога“, посочват те.

На протеста присъства и общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев, който разговаря с протестиращите и по-късно коментира във „Фейсбук“, че притесненията им са основателни, а общината трябва да седне на масата за преговори и да изслуша аргументите на жителите.

Княжевци настояват, че на са против разширението на Околовръстния път, но проектът трябва да бъде насочен именно и само към неговото разширение и отвеждането на трафика към съществуващата магистрала за Перник, а не да бъде стимулиран допълнително и без това големият транзитен трафик през квартала. „Магистрала има, но тя не е Княжево“, обявиха протестиращите.

Жителите на квартала се опасяват, че предвиденото засега частично разширение на „Цар Борис III“ откъм кръстовището с Околовръстния път е първа стъпка към ново по-дълго разширение на следващ етап.

Снимки от протеста:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар