В категории:Анализи / Свят

Двете десни партии в САЩ се обвиняват взаимно, че са крайно леви 

Динамиката на дебата между демократи и републиканци тласка приемливите политически позиции все по-надясно – и това едва ли е случайно 

Кейтлийн Джоунстоун, Medium

Кампанията на Джо Байдън пусна нова реклама на испански език, в която се твърди, че президентът Тръмп е от един дол дренки с леви лидери като Фидел Кастро, Уго Чавес и Николас Мадуро. Това се случва не за първи път – миналия месец за испаноезичните гласоподаватели във Флорида бе разпространена реклама със същите сравнения.

Тези дни в Twitter пък е много вървежен хаштага #ComradeTrump (ДругаряТръмп). Причината за това е един добре финансиран „Супер PAC“ (Комитет за политическо действие), ръководен от анти-Тръмп републиканци, който завъртя потресаващо глупаво видео, показващо кадри на Тръмп, преплетени със сърпове и чукове и образи на съветски лидери. Докато текат субтитри на английски, глас обяснява драматично на руски език как Майка Русия подкрепя „другаря Тръмп“. Видеото вече е гледано няколко милиона пъти.


Тази тактика на негативно асоцииране на Тръмп с комунизма и социализма, комбинирана с постоянно повтаряните обвинения, че той, видиш ли, не е достатъчно войнолюбив, може да проработи, само ако е насочена към хора, споделящи някаква реакционерска, патриотарска, дясна политическа идеология. И наистина работи, защото идеологията на Демократическата партия всъщност е точно такава.

Същевременно Тръмп, изглежда, позиционира цялата си предизборна кампания около това да представя десните си опоненти като крайно леви. Той прекара целия изминал месец в туитване на изявления като тези:

„Задрямалият Джо Байдън не само ще ОТНЕМЕ ФИНАНСИРАНЕТО НА ПОЛИЦИЯТА, той ще ОТНЕМЕ ФИНАНСИРАНЕТО НА НАШИТЕ ВОЕННИ! Той няма избор, демократите са контролирани от крайната левица“.

„Задрямалият Джо Байдън ще бъде (вече е) издърпан до края в ляво“

„Задрямалият Джо Байдън отказва да напусне своето „убежище“ в мазето и да каже на своите ШЕФОВЕ от радикалната левица, че вървят в грешна посока“.

Има и хора като MAGA карикатуриста и консервативен лидер на мнение Скот Адамс, който насърчава все по-често срещаното в САЩ мнение, че се задава някаква Голяма чистка на републиканци от страна на „радикално лявата“ Демократическа партия. Той съвсем сериозно твърди, че „ако Байдън бъде избран, има голяма вероятност да сме мъртви в рамките на година. Ще има лов на републиканци“.

Ама разбира се, драги републиканци, вашата мейнстрийм идеология на статуквото, която не отправя каквото и да е истинско предизвикателство към властта, буквално ще доведе до убийството ви.


Едно от безбройните налудни развития през 2020 г. е това, че и двете мейнстрийм политически партии в САЩ използват разнообразни стратегии, за да се обвиняват взаимно, че са крайно леви екстремисти. Това е доста извратено, като се има предвид, че по световните стандарти и двете са си съвсем десни партии. Нито една от тези партии няма интерес от основни мрежи за социална сигурност, които са нормата в другите развити държави, да не говорим за преразпределение на богатството с цел елиминиране на икономическото неравенство. И двете са възможно най-далеч от наистина леви цели като премахване на капитализма или работнически контрол над средствата за производство.

Когато кажа, че САЩ имат две десни партии, това винаги предизвиква истерично възмущение и объркване сред някакви републиканци, които очевидно са жертва на свиващия се прозорец на Овертон и искрено вярват, че хора като Джо Байдън, Нанси Пелоси или Чък Шумър са крайно-крайно-крайно-крайно леви комунисти. Това, разбира се, е тотално пропагандна конструкция.

И двете партии работят в услуга на интересите на олигарсите, военната промишленост и империалистическите шпионски служби – и го правят по почти един и същи начин. Те обаче успяха да изместят диапазона на приемливия обществен дебат към въпроси, за които на властващите капиталисти изобщо не им пука – като гей браковете или унисекс тоалетните. Така че сега мейнстрийм „консерваторите“ си мислят, че левичарство означава да имаш розова коса, а мейнстрийм „либералите“ смятат поддръжниците на Тръмп за полезни идиоти на Кремъл. Между двете групи обаче няма и грам разлика по отношение на заплахата, която (не) представляват за реалната власт.

Тази динамика на взаимни атаки от дясно и обвиняване на другата партия, че е крайно лява, има един явен ефект – измества политическия спектър в САЩ все по-надясно и унищожава възможността за развитие на леви движения – което, разбира се, не е случайно.

Ноам Чомски казва, че „умният начин да държиш хората пасивни и послушни е да ограничиш строго диапазона на приемливите мнения, но да позволяваш много оживени дебати в този диапазон“. Трудно ще се намери по-очевидна демонстрация на този принцип от американската политическа партия с две лица. Хората биват окуражавани от мениджърите на обществения дебат да се дърлят шумно за периферни глупости без никакви реални последствия и никога да не се замислят за начини за справяне с неща като милитаризма, непрозрачността на властта или плутокрацията, което би създало истински неудобства за върхушката.

Трудно е дори да се каже, че Републиканската и Демократическата представляват различни идеологии. Да, те се държат малко по-различно, по същия начин, по който боксьор замахва различно с лявата и дясната ръка. И подобно на юмруците на боксьора, двете партии са използвани за прокарване на един и същ дневен ред. Ако целта на боксьора е да нокаутира опонента, то целта на партията с две лица е да налага интересите на олигархията и империализма.

Отдавна не е оригинално да се казва, че двете партии в САЩ са като двете крила на една и съща птица – но е добре да се отбележи, че това е странна, мутирала птица с две десни крила.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар