В категории:Свят

Украинският кошмар на Джо Байдън

Бившият вицепрезидент на САЩ е използвал позицията си, за да спре разследване срещу украинската газова фирма, за която работи синът му. Подновеното разследване по случая може да хвърли сянка върху амбициите му да влезе отново в Белия дом

След Майдана Джо Байдън бе определен от Барак Обама за основен отговорник по отношенията с Украйна. Снимка: Wikimedia Commons

Джон Соломон, The Hill

Две години след като сдаде позицията си в Белия дом, Джо Байдън не се сдържа да се похвали пред конференция на външнополитически експерти, че докато е бил вицепрезидент, е принудил Украйна да уволни главния си прокурор.

По време на събитие на Комитета по външнополитически отношения миналата година Байдън описа как през март 2016 г. е заплашил украинския президент Петро Порошенко, че Вашингтон ще изтегли кредитни гаранции за един милиард долара и ще изправи страната пред банкрут, ако главният прокурор Виктор Шокин не бъде незабавно уволнен.

“Аз казах: няма да получите милиарда. Погледнах го и казах: заминавам след шест часа. Ако прокурорът не е уволнен, няма да получите парите”, пресъздава разговора Байдън. “Е, кучият му син беше уволнен. И те сложиха на мястото му някакъв, който беше солиден по онова време”. Байдън също така заявява, че президентът Обама е подкрепял тази заплаха.

Интервюта с шестима висши държавни служители са потвърдили казаното от Байдън, но според тях натискът е бил осъществяван в продължение на няколко месеца в края на 2015-а и началото на 2016 г., а не само за шест часа в един драматичен ден. При всички случаи Порошенко и украинският парламент се подчиниха и прекъснаха мандата на Шокин като главен прокурор. Той бе остро критикуван в Украйна, както и от представители на САЩ, задето не е произвел достатъчно разследвания за корупция.

Украинските официални лица обаче са заявили пред The Hill, че Байдън е пропуснал да спомене нещо от съществена важност: уволненият по негово настояване прокурор по това време е наредил мащабна проверка в компанията за природен газ Burisma Holdings, в чийто управителен съвет е бил назначен по-младият син на тогавашния американски вицепрезидент – Хънтър.

Според банковите данни в САЩ, фирмата на Хънтър Rosemont Seneca Partners е получавала редовни трансфери от Burisma – обикновено по над 166 хил. долара месечно – между пролетта на 2014-а и есента на 2015 г. В този период вицепрезидентът Байдън бе назначен за основен представител на САЩ в отношенията между Вашингтон и Киев.

Официалните документи за прокурорската проверка на Burisma, които са били предоставени на журналистите от The Hill, показват че Хънтър Байдън и неговият бизнес партньор Девън Арчър са потенциалните получатели на парите.

Шокин е заявил пред The Hill, че преди да бъде уволнен е подготвял “специфични планове” за разследване, които са включвали “разпити и други процедури за криминално разследване за всички членове на борда на компанията, включително Хънтър Байдън”. Той допълва, че “в Украйна се спазва принципът на презумпцията за невинност” и не може да опише по-подробно доказателствата по случая.

Говорителят на Джо и Хънтър Байдън – Уилям Русо, не е отговорил на въпросите на медията.

Интересният момент, в който Хънтър Байдън и Арчър са назначени в борда на Burisma, вече е бил подчертаван в САЩ, например от New York Times през декември 2015 г., както и в книга на консервативния автор Питър Швайзер от 2016 г.

Макар че Байдън не споменава нищо за своя син в речта си през 2018 г., представители на щатските и украински власти са потвърдили пред The Hill, че бившият вицепрезидент и екипът му са били наясно с наредената от украинския главен прокурор проверка на Burisma и ролята на Хънтър. Източниците на изданието подчертават няколко неща:

  • Назначаването на Хънтър Байдън е било широко отразено в щатските медии;
  • Посолството на САЩ в Киев, което е координирало работата на Байдън в страната, многократно и публично е обсъждало прокурорската проверка на газовата компания;
  • Великобритания е предприела открити действия срещу Burisma по времето, по което Байдън работи с Лондон по украинските въпроси;
  • Офисът на Джо Байдън е коментирал ролята на Хънтър в Burisma в статия в New York Times, посветена на прокурорското разследване, която е излязла четири месеца преди вицепрезидентът на САЩ да принуди Киев да уволни Шокин. Тогава от екипа на Байдън са коментирали, че Хънтър е адвокат, който е свободен да сключва собствени бизнес сделки.

Президентът Обама назначи Байдън да отговаря за Украйна през февруари 2014 г., веднага след свалянето на Виктор Янукович. Според книгата на Швайзер, вицепрезидентът се е срещнал с Арчър през април 2014 г., веднага след като той е влязъл в борда на украинската газова компания. Месец по-късно Хънтър Байдън също влиза в борда като ръководител на правния екип на Burisma.

Украинското разследване и усилията на Байдън да уволни отговорния прокурор обаче не са привлекли особено внимание в САЩ. Разследването на Burisma е било фокусирано върху три отделни казуса, но е прекратено веднага след уволняването на Шокин. Най-същественият казус около газовата компания е прехвърлен към друга украинска служба – Националното антикорупционно бюро, която е тясно свързана с щатското посолство в Киев.

Бюрото затваря случая, а друго разследване – засягащо неправомерни парични трансфери в Лондон, отпада след като украинските власти не успяват да внесат необходимите документи в срок. Пред The Hill сегашният главен прокурор Юрий Луценко заявява, че е подсигурил многомилионна присъда по свързан случай на укриване на данъци, но не коментира кой е бил ответникът по това дело.

В резултат на всичко това семейство Байдън изглежда е избегнало опасността от неудобно разследване в последните месеци на администрацията на Обама, както и по време на предизборната кампания на Хилъри Клинтън през 2016 г.

Но на фона на подготовката на Джо Байдън за участие в президентските избори през 2020 г., Луценко – прокурорът, който Байдън някога бе определил като “солиден”, започва да проверява какво се е случило с разследването на Burisma. Прокурорът е заявил пред изданието, че докато преглежда документите по случая е открил, че “членове на борда на компанията, както и на базираната в САЩ Rosemont Seneca Partners, са получавали пари за консултантски услуги”. Луценко казва, че някои от доказателствата по случая с Burisma може да заинтересуват властите в САЩ и той би желал да представи информацията на новия щатски главен прокурор Уилям Бар, особено относно намесата на вицепрезидента през 2016 г. “За съжаление господин Байдън е наложил зависимост между американската помощта и някои проблеми и промени в кадровия състав на прокуратурата”, заявява Луценко.

Назар Холодницкий, водещият антикорупционен прокурор в екипа на Луценко, е потвърдил пред The Hill, че част от разследването на Burisma е било подновено през 2018 г. след изказването на Байдън по време на конференцията. По думите му обаче отделната антикорупционна агенция не се престарава в събирането на доказателства. “Не виждаме никакви резултати една година след повторното отваряне на случая заради външно влияние”, заявява той, но отказва да бъде по-конкретен.

На фона на ожесточените президентски избори, тлеещия военен конфликт и беснеещата корупция в страната би било оправдано заявленията на прокурора да се приемат с известна доза съмнение. Но твърденията на Луценко стават по-убедителни предвид това, че докато работят по различен случай, властите в САЩ са публикували финансови документи, показващи колко пари е получила компанията на Хънтър Байдън и Арчър, докато Джо Байдън е отговарял за отношенията на Белия дом с Украйна.

Между април 2014 г. и октомври 2015 г. Burisma е пратила над 3 млн. долара по сметки, свързани с Rosemont Seneca, показват съдебните документи по отделно дело, свързано с Арчър. Според банковите извлечения, през повечето месеци е имало по два трансфера от по 83 333, 33 долара в рамките на един и същи ден. След това от същата сметка, свързана с Rosemont Seneca, на Хънтър Байдън са пращани суми, вариращи от 5000 до 25 000 долара. Според информация на The Hill, разследващите са проверявали вътрешнофирмената документация и са поискали да разпитат Хънтър Байдън и съдружника му относно тези плащания.

Луценко заявява, че членовете на бордове в украински компании могат законно да плащат на себе си, ако работата им спомага за финансовите резултати, но прокуратурата не е успяла да определи доколко са основатели плащанията към Rosemont поради начина, по който е било прекъснато разследването.

Относно ролята на Джо Байдън за уволняването на предшественика му, Луценко заявява, че “ще се радва да обсъди този въпрос” с щатския главен прокурор Бар.

Както ни показа наскоро приключилото разследване за “тайно съглашателство” на Тръмп с Русия, всеки гражданин заслужава да бъде считан за невинен до доказване на противното, особено по въпроси, включващи чужденци. Презумпцията за невинност трябва да е гарантирана и за семейство Байдън и бизнес партньорите им. Въпреки това Джо Байдън ще трябва да отговори на някои трудни въпроси, особено ако възнамерява да участва в следващите избори за президент. Допустимо ли е било синът му да печели от бизнес в Украйна, докато той е отговарял за украинската политика на Вашингтон? Каква работа е била извършена в замяна на получените от Байдън и фирмата му пари? Знаел ли е Джо Байдън за разследването срещу Burisma? И след като синът му е работил за Burisma не е ли било редно да се въздържа от използване на щатската външна политика за натиск срещу прокурора, който е разследвал тази фирма?

*Джон Соломон е отличаван с награди разследващ журналист. Негови разследвания са изобличавали провалите на разузнавателните служби преди атаките на 11 септември, използването на сираци и ветерани в медицински експерименти, както и многобройни случаи на политическа корупция

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар