В категории:Русия / Свят

Говорителят на Кремъл, който е с Covid-19: „Вирусът е абсолютно кръвожаден”

Заразилият се с коронавирус прес-секретар на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, даде интервю за в. „Коммерсантъ”, в което описа състоянието си по време на болничното лечение от развитата от него двойна бронхопневмония.

Дмитрий Песков. Снимка: ТАСС

„Този вирус е абсолютно кръвожаден. Макар че, слава Богу, лекарите вече имат опит от борбата с него. Но винаги има доза непредсказуемост. Тя е свързана с индивидуалните особености.” Това заявява в свое интервю за руския вестник „Коммерсантъ” прес-секретарят на президента на Руската федерация Владимир Путин – Дмитрий Песков. Той се намира на болнично лечение от двустранна бронхопневмония, след като бе диагностициран с Covid-19. Със същата диагноза и също в болница е и съпругата му – известната шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка.

Песков обяснява пред вестника, че семейството му било в строга изолация, но той самият ходел на работа. Сътрудниците на президентската администрация се подлагат на тестове ежедневно. „Затова имаш чувството, че сякаш контролираш ситуацията. Но после, за съжаление, се разболя един от моите сътрудници, с когото бях общувал. След 1 май и аз останах в режим на самоизолация,” разказва прес-секретарят.

Той продължил да си прави редовни тестове и един от тях се оказал положителен. Според Песков в първия ден след това нямал никакви симптоми, а после започнала „неприятна” температура над 37 градуса плюс болки в тялото. Съпругата му Татяна Навка проявила същите симптоми, като температурата ѝ била малко по-висока. Два-три дни двамата си стояли у дома и се самонаблюдавали, но после разбрали, че „процесът вече върви нагоре” и отишли в болница, за да си направят компютърна томография. Така е била установена двустранната пневмония на Песков.

Кремълският говорител подчертава, че заболяването било „хванато навреме” и че поначало при тази болест най-важното е да не се изпусне моментът, да не стане късно. Той обяснява, че белите дробове са „изяждани” не толкова от вируса, колкото от самия организъм, който се опитва да се бори със заразата и атакува собствените си органи.

„Разразява се една хормонална буря и имунната система се опитва да надвие вируса. Така започва заедно с вируса да изяжда белите дробове. Вследствие на което се появява ефектът на „матовото стъкло”. Това може да доведе до белодробна емболия. Зависи от организма,” казва Песков.

За контактите си с президента Путин разболелият се прес-секретар потвърждава вече съобщения по-рано от руските медии факт, че не е общувал с него пряко от над един месец, защото работата била уредена и се вършела дистанционно, а „съвременните технологии позволяват да се осигури и режим на секретност”.

Песков набляга още: „Вирусът наистина е много опасен. Лесно се предава от човек на човек и гарантирано да се предпазиш от него е много, много сложно. Единственият начин е да си седиш у дома и да избягваш контакти с външния свят. Това трябва добре да го разберат онези, които имат хронични заболявания или се отнасят към старшата възрастова група”.

Според Песков на човечеството му предстои да живее с различни коронавируси: „Това са живи организми, които воюват за съществуването си на Земята”. Той добавя още в интервюто си, че трябва да се дочака ваксина, за която самоотвержено работят и руски специалисти, изпробващи я върху себе си. „Няма да назовавам институцията, където това се прави, нито конкретните хора. Но те са истински фанатици в своята работа – в най-добрия смисъл на думата,” уверява Песков.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар