В категории:Русия / Свят

Ще откарат Навални в Германия, след като жена му писа на Путин

Първоначално лекарски консилиум в болницата в Омск смяташе транспортирането със самолет на намиращия се там в кома руски опозиционер за опасно в сегашното му състояние. Неговите съратници твърдят, че той е отровен и че на прехвърлянето му в чужбина се пречело, за да не се откриели следите от отровата.

Юлия Навалная дава изявления пред медиите до входа на болницата в Омск. Снимка: ТАСС

Юлия Навалная, съпругата на руския опозиционер и остър критик на Кремъл Алексей Налани, който от 20 август се намира в кома в болница за спешна помощ в Омск, изпрати писмо до президента на Русия Владимир Путин с настояване мъжа ѝ да бъде пуснат в Германия за лечение. Германска НПО осигури специално оборудван санитарен самолет, който кацна днес в Омск и остана в готовност да превози пациента до Берлин.

Пристигнаха и германски лекари, за да се запознаят със състоянието на болния. Днес те бяха на посещение в болницата, където е настанен Навални, но след това напуснаха лечебното заведение от задния вход, без да направят изявления пред медиите.

В късните следобедни часове пресаташето на Навални – Кира Ярмиш, извести, че въпреки първоначалния отказ на лекарите от Омск да разрешат транспортирането на пациента с мотива, че това може да е опасно за състоянието му, вече се е появила вероятност все пак Навални да бъде превозен до Германия в близките часове. „Жалко, че за взимането на това решение на лекарите им беше необходимо толкова време,“ коментира Ярмиш.

Предстоящото транспортиране бе потвърдено и от зам.-главния лекар на болницата в Омск д-р Анатолий Калиниченко, който поясни, че германските лекари са дали „гаранции, че ще го закарат до Берлин жив“.

По-рано главният лекар на Омската болница д-р Александър Мураховски заяви на пресконференция, че провелият се лекарски консилиум с участието и на специално пристигнали от Москва специалисти от реномирани клиники смята за опасно Навални да бъде транспортиран в сегашното си състояние. Това можело да стане само след по-сериозно негово стабилизиране.

Навални бе хоспитализиран по спешност в тази болница в Омск, след като на 20 август, по време на авиополет от друг сибирски град – Томск, за Москва, му прилоша и загуби съзнание, което наложи извънредно кацане в Омск и постъпване на опозиционера в местно болнично заведение за спешна помощ.

Съратниците на Навални подозират отравяне. Затова е и упоритото им настояване той незабавно да бъде прехвърлен за лечение в чужбина.

Лекарите в Омск обаче твърдят, че излезлите досега резултати от изследванията на пациента не показват следи от отрова в организма му. Д-р Мураховски каза днес сутринта пред медиите: „Състоянието (на Навални – б. р.) през нощта донякъде се подобри, но все едно ясна стабилност засега не можем да постигнем. Въпросът за транспортирането, както счита консилиумът, засега е преждевременен”. Главният лекар добави: „Той (Навални – б.р.) е получил нарушение в обмяната на веществата, в частност – снижаване на глюкозата в кръвта, при рязката промяна на налягането. Тоест – всички свързват това с излитането… За да се избегнат всички тези големи рискове с геодинамични нарушения… За да няма рискове от конвулсивен синдром… Реаниматолозите, включително от нашата болница, включително московските колеги, настояха пациентът да остане за лечение тук до постигане на трайна стабилизация”.

В същото време съратниците на Навални, съпругата му и неговите лични лекари продължават да поддържат твърденията си, че той е отровен, че вероятно с това са свързани руските власти и че оставането му в руска болница е опасно за него.

Те разпространиха твърдения на служителка от транспортната полиция, според която по кожата и по дрехите на Навални е било открито силно отровно вещество, опасно не само за него, но и за околните.

По този въпрос д-р Мураховски увери, че въпросното вещество било „обичайна промишлена химия” и можело да се получи дори от обикновена пластмасова чашка. Той подчерта, че веществото е открито само по външни повърхности и не е установено в кръвта или вътрешните органи на пациента.

Пресаташето на Навални – Кира Ярмиш, който е пътувала с него в самолета, атакува обективността и независимостта на д-р Мурхалски, припомняйки в социалните мрежи, че той е депутат в градската Дума на Омск от управляващата партия „Единна Русия”.

Тезата на отбора на Навални е, че го държат в Омската болница, изчаквайки да минат три дни, за да може през това време от организма му да се изчисти евентуалната отрова. И че това е истинската причина, поради която се пречи за транспортирането му в болница в чужбина.

Коментарът на Юлия Навалная по този въпрос пред медиите днес сутринта бе следният: „Смятаме, че всичко това се прави, за да може химическото вещество, което се намира в организма на Алексей, да изчезне… Разбира се, че не можем да се доверяваме на тази болница и настояваме да ни го предадат”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков още в четвъртък, на 20 август, скоро след вестта за постъпването на Навални в болницата в Омск по спешност, заяви, че ако близките на опозиционера поискат той да бъде лекуван в чужбина, такава молба би била разгледана „оперативно”. Днес, на 21 август сутринта, той отговори на журналистически въпрос, че формално такова искане още не е било отправено, но „тук сигурно не е и необходима излишна бюрокрация”. По отношение конкретно на транспортирането на Навални, Песков добави: „Що се отнася до превозването по въздух – лекуващият лекар, който носи отговорност за състоянието на здравето на болния, има гледната точка, че засега не е докрай известно каква е била причината, засега ние само констатираме, че на болния му е прилошало именно в самолета след набиране на височина”.

Веднага след днешните изявления на Песков Юлия Навалная изпрати своето официално писмо до Путин. В него тя пише:

„В настоящия момент моят съпруг Алексей Анатолиевич Навални се намира в Градската клиническа болница за бърза медицинска помощ № 1 на град Омск в тежко състояние. Считам, че на Алексей Анатолиевич Навални е необходима квалифицирана лекарска помощ във Федерална република Германия. От 12:00 на 21 август имаме всички възможности за незабавно транспортиране на Алексей под наблюдението на лекари на най-високо ниво. Официално се обръщам към Вас с настояване да се разреши транспортирането на Алексей Анатолиевич Навални във Федерална Република Германия”.

Часове след изпращането на писмото Кира Армиш съобщи, че преговорите с лекарите в Омск за превозването на Навални до Германия  „помръднаха от мъртвата точка“.

Случаят с Навални предизвика и силен международен отзвук. Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, които имаха днес своя двустранна среща, едновременно заявиха за готовността си да помогнат на руския опозиционер и да му осигурят необходимата квалифицирана медицинска помощ. Макрон изрично подчерта: „Разбира се, важно е да станат известни всички обстоятелства на случилото се. Ние изключително бдително ще наблюдаваме разследването”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар