Телефонни шегаджии наплашиха член на Конгреса на САЩ с руски войски в Лвов

Това е поредният номер на вече нашумелите Вован и Лексус, които накараха миналата година и Елтън Джон да повярва, че са му се обадили Путин и прес-секретарят му Песков. Този път излъгаха Максин Уотърс от Камарата на представителите, че говори с украинския премиер Владимир Гройсман, разтревожен от руската агресия, стигнала чак до несъществуващата държава „Лимпопо” и сложила там марионетката си „Ох-Боли”

Вован (вдясно) и Лексус. Снимка: RT
Вован (вдясно) и Лексус. Снимка: RT

Представителката на Демократическата партия в Конгреса на САЩ  стана поредната жертва на вече добилите международна известност руски „пранкери” (телефонни шегаджии), прочути като Вован (Владимир Краснов) и Лексус (Алексей Столяров), съобщава Lenta.ru. Младежите от около 10 години се занимават с разиграване по телефона на известни личности и досега успяха да натрупат вече световна слава.

Ако в началото на своеобразната си кариера те взимат на мушка главно звезди от руския шоу-бизнес, то през последните няколко години активно излизат и на международен политически терен, поради което мнозина ги обвиняват, че изпълняват поръчки на Кремъл. Те винаги отричат.

Този път си избраха да се заемат с Максин Уотърс от Камарата на представителите. Както често са признавали в многобройните си интервю Вован и Лексус, те определят жертвите си обикновено в зависимост от това, до чии телефони успеят да се доберат. Явно сега този „късмет” е сполетял отдавна прескочилата невинната възраст Максин Уотърс. Вован по-късно обясни, че е бил подтикнат също от нейни изявления в Конгреса на САЩ, че „Путин продължава да укрепва позициите си в Корея”.

Максин Уотърс. Снимка: YouTube
Максин Уотърс. Снимка: YouTube

От разговора, качен от шегаджиите в YouTube, личи, че дамата доверчиво взима за чиста монета всичко, което ѝ се приказва. Вован ѝ се представя като украинския премиер Владимир Гройсман, който първо ѝ обяснява, че я търси за подкрепа на украинската позиция и за възпрепятстване на отмяната на антируските санкции. Поласканата от вниманието Максин Уотърс с радост уверява, че ще съдейства, а после в отговор на въпрос на събеседника си разказва и с какво се занимава в момента Хилари Клинтън.

Тогава „Гройсман” започва да ѝ разказва „новини” от Украйна. Казва ѝ, че руски войски са „окупирали” вече не само Донбас в източната част на страната, но и Лвов, който е в западната. Жената уточнява как се пише името на този град и къде именно се намира, а като ѝ се обяснява, се ужасява: „Войската на Путин вече се намира и на Изток и на Запад, така ли?!”

Страшните новини продължават. От името на Гройсман Вован я известява също, че Русия е манипулирала изборите в несъществуващата държава „Лимпопо”. Всъщност в Африка има само река с такова име. Според пранкера руски хакери разбили електронната система на „Лимпопо” по време на изборния процес и сложили на власт там своята марионетка „Ох-Боли”.

Всъщност добрият доктор Ох-Боли е любим герой от едноименната популярна приказка на съветския детски писател Корней Чуковски, в която се споменава и река Лимпопо – като синоним на страшно място с диви животни.

Без да знае тези подробности, Максин Уотърс по време на разговора искрено се възмущава от руската агресивност. Като допълнително доказателство „Гройсман” ѝ разказва също, че руски войски са се инсталирали и в Габон, където са извършили държавен преврат.

А за капак е сервирана и случка от кабинета на украинския президент Петро Порошенко. „Гройсман” разказва на членката на Камарата на представителите, че лично е присъствал в кабинета, когато президентският телевизор изведнъж сам се превключил от украински канал на руски – и то не кой да е, а рупора на „руската пропаганда” RT. Отгоре на всичко точно тогава излъчвали интервю с Путин.

Развълнуваната госпожа веднага реагира: „И с мен стана така!” И разказва, как по време на нейно изказване в Камарата, настъпил срив в микрофонната система и изневиделица се включила RT.

Събеседниците приключват разговора с взаимни уверения че ще поддържат връзка, ще укрепват позициите си и че дори може да се видят, когато, както споменава самата Максин Уотърс, тя пристигне „в Лондон или някъде там”.

След като шегаджиите разгласяват съдържанието на разговора в YouTube, говорителката на руското МВнР Мария Захарова изкоментира във Фейсбук: „Президентът Ох-Боли от страната Лим-по-по… руските приказки стават реалност. Боже, не изоставяй Америка”.

Вован и Лексус са се прочули с не едно разиграване на известни личности, сред които бившия съветски президент Михаил Горбачов, лидера на Беларус Александър Лукашенко, експрезидента на Грузия Михаил Саакашвили и др.

След изборите пред 2011-та те успяват сериозно да уплашат шефа на Централната избирателна комисия на Русия Владимир Чуров, на когото се обаждат уж от името на тогавашния премиер Дмитрий Медведев и го известяват, че е уволнен заради хаоса и демонстрациите по време на изборите.

А изпратено от Вован и Лексус писмо уж от името на Петро Порошенко е успяло да накара миналата пролет украинската жена пилот Надежда Савченко, която беше обявила гладна стачка в руски затвор, да прекрати стачката.

Често в телефонните разговори, които те имитират, младежите успяват да измъкнат от събеседниците си дори поверителна информация – и наричат това „пранк”-журналистика. Такъв е случаят от есента на 2014 г., когато след цяла поредица предварителни контакти Вован успява да разговаря с американскя генерал МакКинли уж от името на вътрешния министър на Украйна. И генералът му разкрива данни за доставката на военна помощ от САЩ за Украйна.

Но най-нашумелият им „хит” е разговорът с британската поп-икона Елтън Джон през есента на 2015-та, когато певецът се оставя да бъде убеден, че с него разговаря директно президентът на Русия Владимир Путин, а на и от английски му превежда прес-секретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Елтън Джон дори пуска в социалните мрежи записа на разговора, в който той многократно уверява каква гордост и чест за него е да получи обаждане от „един от най-влиятелните хора в света”.

Кремъл мълчи няколко дни по въпроса – просто по същото време Путин участва заедно с Песков в една среща на върха и няма кой да реагира. Чак когато се връщат, Песков обяснява, че президентски разговор с Елтън Джон не е имало. За да смекчи удара за певеца, Путин наистина се обръща към него и го моли да не се сърди на „телефонните момчета”.

Именно този израз – „Телефонни момчета”, после „пранкерите“ започват да използват за наименование на свое предаване по радиото на вестник „Комсомолская правда”.

Друг също нашумял удар на „пранкерите” е и телефонният им разговор с Ердоган насред обтягането на руско-турските отношения след свалянето на руския самолет през есента на 2015-та. Тогава Вован и Лексус му се представят като Петро Порошенко и все още премиера по онова време Арсений Яценюк. От разговора те извличат важна информация за истинското отношение на Ердоган към Русия и към конфликта в Сирия.

От април м.г. Вован и Лексус водят заедно седмичното шоу „Обаждане” по руската телевизия НТВ. Във воденето участва и Михаил Гендельов.

Нито Вован, нито Лексус са московчани – първият е роден в Краснодарския край през 1986 г., а вторият – през 1987 г. в Свердловск.

Т. нар. „пранк“-журналистика, доколкото това изобщо може да се нарече журналистика, не е измислена от Вован и Лексус, а се упражнява доста активно и безпардонно по света, като понякога предизвиква и трагични последствия. Такъв бе например нашумелият случай с британската медицинска сестра, която се самоуби през 2012 г., след като беше разиграна от австралийски радиоводещи, представили ѝ се като принц Чарлз и Камила и поискали да научат подробности за състоянието на Кейт, току-що родилата съпруга на принц Уилям. След като разбра пред кого е разказала подробности за височайшата особа, жената посегна на живота си…

 

Оставете коментар