В категории:Свят

Тръмп иска да сложи ръка върху потенциална ваксина за коронавирус

Белият дом е предложил големи суми на германска фармацевтична компания с обещаващи разработки, за да прехвърли дейността си в САЩ. Правителството в Берлин се заканва да спре опитите за придобиване

pixabay.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да привлече германски учени, работещи върху ваксина срещу коронавирус, за да гарантира ексклузивни права на САЩ върху работата им. Това бе съобщено първо от германския вестник Welt am Sonntag, след което бе потвърдено и пред други медии от представители на германските власти.

Според материала на Welt am Sonntag Тръмп е предложил „големи суми пари“, за да убеди германската компания CureVac да премести дейността си в Съединените щати, което е принудило германското правителство да започне да прави контра-оферти, за да блокира потенциалното изкупуване. В момента фирмата работи по лечение за коронавирус съвместно с държавния Институт за ваксини и биомедицински лекарства Пол Ерлих, който е подчинен на германското здравно министерство.

След публикуването на статията CureVac излезе с официални изявление, в което отрича „слуховете за придобиване“. Биотехнологичната компания заявява, че поддържа връзки с много организации и правителства по света, но „се въздържа да коментира спекулации и отхвърля твърденията за оферти за придобиване на компанията или нейната технология.“ Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел също заяви в своя Twitter, че публикацията на Welt не отговаря на истината. „Тази история е изключително пресилена… Ние ще продължаваме да водим разговори с всяка компания, която твърди, че е способна да помогне. Всякакво решение, което бъде намерено, ще бъде споделено със света“, уверява той.

Говорителката на германското Министерство на здравеопазването обаче е потвърдила пред Reuters информацията на Welt. „Германското правителство е силно заинтересовано да подсигури, че в Германия и Европа също се разработват ваксини и активни вещества срещу новия коронавирус. В тази връзка държавата води интензивни разговори с компанията CureVac“.

Welt am Sonntag цитира неназован източник от германското правителство, според когото Тръмп се е опитал да придобие ексклузивни права върху работата на учените от CureVac и е готов да направи всичко, за да осигури ваксината за Съединените щати, „но само за Съединените щати“. Вестникът цитира и германския здравен министър Йенс Спан, който заявява, че придобиване на CureVac от страна на администрацията на Тръмп няма да бъде допуснато и компанията „ще разработва ваксина за целия свят, а не само за една държава“.

През уикенда германският вътрешен министър Хорст Зеехофер е потвърдил пред репортери, че правителството ще обсъжда случая с CureVac в понеделник. Говорителката на икономическото министерство от своя страна заявява, че Белин има „голям интерес“ в производството на ваксини в Германия и Европа. Тя също така е посочила, че според германския закон за външна търговия правителството има право да се произнася за сделки за придобиване на компании от страни извън ЕС, „ако интересите за сигурност на държавата или Европа са засегнати“.

Най-големият акционер в CureVac Диетмар Хоп е заявил пред Reuters, че няма намерение да продава дела си, и че иска компанията да разработи ваксина „за да помага на хората не само в региона, но и по целия свят“.

Централата на CureVac се намира в град Тюбинген, като компанията разполага с представителства и във Франкфурт и Бостън в САЩ. На 11 март CureVac съобщи, че главният изпълнителен директор – гражданинът на САЩ Даниел Меничела – неочаквано напуска фирмата и ще бъде заменен с нейния основател Ингмар Хоер. В началото на месеца Меничела бе поканен в Белия дом заедно с ръководители на други фармацевтични и биотехнологични компании, за да обсъди стратегия за бързо разработване и производство на ваксина за коронавирус. В срещата са участвали Доналд Тръмп, вице-президентът Майк Пенс и  членове на работната група за справяне с епидемията.

През миналата седмица Флориан фон дер Муелбе, директор по производството в CureVac’, е заявил пред Reuters, че компанията е проучила редица потенциални ваксини за коронавирус и е избрала двете най-обещаващи разработки за клинични изпитания. Компанията се надява до юни или юли да разполага с експериментална ваксина, която да бъде предложена на здравните регулатори за тестване върху хора.

CureVac специализира в т.нар. иРНК терапии. Лекарствата, базирани на иРНК, осигуряват един вид генетичен план, който да бъде инжектиран в тялото, за да инструктира клетките да произвеждат желаните терапевтични протеини. При ваксините от този тип иРНК подтиква клетките на тялото да произвеждат т.нар. антигени, които карат имунната система да реагира.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар