В категории:Свят

Как се поддържа общество по време на епидемия

Извънредните мерки в Италия освен всичко друго осветяват тъжната разлика в мисленето между управляващите там и в България 

Wikimedia Commons

Ето какво предвижда новият италиански правителствен декрет заради ситуацията с коронавируса, който трябва утре да влезе в сила след гласуване в парламента:

  1. Сметките за ток, вода, газ, такса смет и телевизионна такса се замразяват за два месеца. След като кризата отмине, ще бъдат изплащани на части, като още не е решено за какъв период от време ще трябва да се изплатят.
  2. Мораториум върху изплащането на ипотечните заеми към банките от страна на домакинствата и на банковите заеми за малките фирми. Държавата им става гарант, за да не настъпва банкова криза заради неизплащането им.
  3. Замразява се заплащането на данъци за два месеца (в края на март е срокът за плащането на местните данъци, така че се отнася предимно за тях).
  4. Замразяване на плащането на осигуровките към осигурителните фондове. Ще се плащат след кризата, но още не се знае на какви вноски и в какъв срок.
  5. Включване на всички работници от засегнатите сектори към Cassa integrazione – държавен фонд, който позволява на техния НОИ (казва се INPS) да изплаща заплатите на хора, които поради затруднения на фирмите не ходят на работа. Работещите служители, разбира се, ще си получават нормалните заплати от работодателите. Призивът е всички дейности, за които това е възможно, да се извършват от домовете.
  6. Тъй като училищата и детските градини са затворени, родителите ще получат платен родителски отпуск, за да си гледат децата, а ако са принудени да ходят на работа поради естеството ѝ, ще получават ваучери от 600 евро на месец за детегледачка.

Тези мерки ще струват на държавата 10 млрд. евро допълнителен дефицит. ЕС вече декларира, че ще разхлаби изискванията си за бюджетния дефицит – т.е. прословутото ограничение от 3% бързо замина на боклука.

Освен това в Италия вече действат мерки като доставки по домовете на хранителни стоки за всички възрастни над 75 г., които са поети са от хранителните вериги. Всякакви спекулации с цените на маски и препарати са забранени, преследвани и наказвани. Финансовата полиция вече действа, има арести.

На фона на наглостта на нашето правителство с опита му да не заплаща болничните на хората в карантина, на Запад начинът на мислене изглежда напълно различен.

Ситуацията е много тежка, но нямам съмнения, че Италия ще се справи. Освен, че там мислят за работниците и затруднените фирми, имат и напълно безплатно здравеопазване (включително лекарствата). При съмнение за зараза се обаждаш на тел. 1500 и идват у вас да ти вземат проба. Абсолютно е забранено излизането. Тъй като обдишващите апарати не достигат, вече се препоръчва да поискаш да дойдат да те вземат в болница само при влошаване на състоянието. Колко ли такива апарати имаме в България? Между другото, вие помните ли рекламирания у нас телефон за кризата? Лесен ли е, а? Не са ли нашите управници истински гении?

Ще допълня, че цялото ми семейство е в Италия. Баща ми е шофьор на камион и доставя хранителни продукти в най-засегнатите райони. В началото се чуваха доста критики за „прекалено рестриктивните мерки, които само всяват паника“. Днес всички се ядосват на правителството, че не ги е въвело по-рано. Казвам това по повод решението на нашето правителство да върне децата на училище и да се прави, че няма страшно. Дали на нашия Спасител ще му хрумне да звънне на Джузепе Конте да си поговорят? Барем му присветне за какво иде реч.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар