В категории:България

Антифашисти от страната и чужбина на шествие в София (снимки и видео)

Снимка: „Барикада“

Шествие под надслов „Без нацисти по улиците ни“ се проведе за поредна година в София. Анархистки и други леви организации от страната и чужбина се събраха в центъра на столицата и проведоха общо антифашистко шествие, което премина покрай сградата на Министерския съвет и Народното събрание.

Антифашисткото шествие традиционно се обяви срещу реабилитираното на крайно десни идеологии и исторически фигури, което продължава да се случва в България, включително чрез включване на хора с подобни възгледи във властта.

„Не на страха!“, „Да бъдем хора, не нацисти“ и „Вън фашистите от управлението“ гласяха част от плакатите, които няколкостотин участници развяха из столицата часове преди предвиденото традиционно шествие „Луковмарш“, което също се провежда в София във възхвала на лидера на пронацистката и антисемитска организация „Съюз на българските национални легиони“ Христо Луков.

В материал на официалната страница на Луковмарш, в свой монолог Луков твърди:

„Няма да ни спаси Търновската конституция. Не по пътищата на конституциите Хитлер намери ония шестнадесет хиляди младежи, които се хвърлиха с парашути в Ротердам и го знаеха. И утре, ако потърси сто и шестдесет хиляди души, за да се хвърлят с парашути в Англия, пак ще ги намери, защото създаде новия човек, с нов светоглед, със съзнателната саможертва на личността пред нацията той успя да наложи Германия над цял свят и да я поведе от победи към победи. Ето, това е пътят, по който трябва да тръгнем и ние, и само така можем да спасим страната, да спасим народа си.“

„Фашизмът не е мнение, а престъпление“, беше едно от основните скандирания по време на шествието, което стартира в градинката до ЦУМ, премина през няколко столични улици и държавни институции и завърши пред сградата на Столична община. Основен организатор на шествието беше Antifa Bulgaria, а участие взеха представители на различни формални и неформални организации от целия ляв спектър.


Забранен, но не съвсем 

Тази година ежегодното събиране на неонацисти в София привлича повече медийно внимание, тъй като по-рано този месец прокуратурата поиска прекратяване на регистрацията на „Български национален съюз Еделвайс“, които са основен организатор на Луковмарш. Като аргумент за искането се посочва, че „дейността и целите на „БНС-Еделвайс“ се различават от декларираните такива в устава на сдружението с нестопанска цел. В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на чл. 42, ал.2 от Конституцията на Република България, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие„.

Това се случи след като през януари член на БНС се самоуби в сградата на ДАНС, след като бе привикан във връзка с проверка за Луковмарш. По-късно в дома му бе открит цял арсенал незаконни оръжия и боеприпаси, както и нацистки пропагандни материали. Стана известно и че през 1981 г. самоубилият се се е опитал да отвлече пътнически самолет.

Подобно на предишни години, Столична община издаде заповед за забрана на шествието, но с формулировка, която неминуемо отпада при обжалване в административния съд. Обикновено общината си измива ръцете с решението на съда, но този път издаде втора заповед, с която променя характера на събитието от шествие на митинг, ограничен пред къщата на Луков, където обикновено завършва шествието.

Галерия от антифашисткото шествие: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар