В категории:България

След абсурден дебат – Деница Сачева е новият социален министър

В двучасовите прения не бяха разисквани темите за непрекъснатия натиск на работодателските организации за отнемане на още права на работниците, желанията им за демонтаж на трудовия кодекс и други фундаментални въпроси от трудовата и социална сфера, които касаят живота и съществуването на милиони български граждани буквално всеки един ден от седмицата

Деница Сачева. Снимка: parliament.bg

Народното събрание официализира осмата рокада в кабинета „Борисов“ 3 като постави Деница Сачева на поста министър на труда и социалната политика. Смяната се наложи след оставката на Бисер Петков през миналата седмица.

Сачева, която до този момент изпълняваше поста заместник-министър на образованието, получи подкрепата на 114 народни представители от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Те се оказа само пет повече от гласовете „против“ и „въздържал се“. БСП, ДПС и вече независимите депутати от „Атака“ гласуваха против – общо 106 гласа, а трима души от групата на „Воля“ се въздържаха.

Преди гласуването се проведе до голяма степен абсурден дебат, съсредоточен не върху реалните отговорности, планове и равносметка на свършеното в социалната сфера от досегашния министър и неговия наследник, а върху т.нар „джендър идеология“, благодарение на която политиците в България от няколко години успешно прикриват своята несъстоятелност и липса на умения и желание за решаване на реалните проблеми в държавата.

Вместо да обсъждат защо България остава трайно на дъното по разходи за социална защита, като същевременно е на върха по почти всички негативни класации за бедност, социално изключване, материални лишения, неравенство, липса на достъп до качествено здравеопазване и образование, депутатите избраха да се съсредоточат върху опциите за посочване на пол в анкети и турското робство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова критикува ГЕРБ, че „сменят министри като носни кърпи“ и нападна Сачева, че тя била човек, който налагал в България „противоконституционната джендър идеология“. В този тон се изказа и нейният заместник Драгомир Стойнев, който добави „фундаменталния“ аргумент, че според Сачева „няма турско робство, а османско присъствие“. На това от „Обединени патриоти“ контрираха, че Сачева „е израсла в семейство на един истински патриот, написал книгата „Българите са в основата на човешката цивилизация“. Сачева е дъщеря на професор Евгений Сачев. „Такъв баща няма как да не възпитава в патриотизъм своите деца“, настоя Валери Симеонов.

От ГЕРБ не сметнаха за необходимо нито да мотивират защо предлагат именно Деница Сачева, нито защо искат смяната на Бисер Петков. Загатнаха още веднъж, че Петков не е успявал да комуникира достатъчно добре с останалите си колеги в Министерски съвет. Искането на опозицията конкретните министри да обяснят пред парламента защо не могат да работят с Бисер Петков остана неуважено.

Самата Сачева също влезе в тона на „антиджендърския“ дебат и от трибуната влезе в обяснения като това, че „полът се определя биологично“ или че е привърженик на „традиционното семейство между мъж и жена“.

По време на двучасовия дебат не бяха разисквани темите за непрекъснатия натиск на работодателските организации за отнемане на още права на работниците, желанията им за демонтаж на трудовия кодекс и други фундаментални въпроси от трудовата и социална сфера, които касаят живота и съществуването на милиони български граждани буквално всеки един ден от седмицата.

Стана ясно обаче, че големият проблем в биографията на Сачева – „джендър анкета в училищата“, по думите ѝ, е била „въведена преди пет години от министър на БСП и отменена от ГЕРБ“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар