В категории:България

Избират Деница Сачева за министър-председател?

Бойко Борисов ще подаде оставка, но ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще останат на власт без разпускане на парламента и без предсрочни избори

Деница Сачева. Снимка: facebook.com/MinistryofLabourandSocialPolicy/

Бойко Борисов ще подаде оставка пред 44-ото Народно събрание, но след това настоящите управляващи ще се възползват от конституционната процедура и ще сформират нов кабинет в рамките на този парламент. За министър-председател ще бъде избрана Деница Сачева – настоящ министър на труда и социалната политика в кабинета „Борисов 3“.

Това е най-вероятният сценарий за развитие на политическата ситуация в страната, научи „Барикада“ от свои източници. Припомняме, по време на изказването си пред Националната конференция на ГЕРБ на 5 август, лидерът на партията и настоящ премиер Бойко Борисов намекна, че се мисли върху вариант, при който той подава оставка, но Народното събрание продължава да функционира без предсрочни избори до редовните такива. Единственият вариант това да се случи е сформирането на нов кабинет, избран от този парламент.

При оставка на министър-председателя пред Народното събрание, конституционната процедура е президентът да връчи отново до три пъти мандат за съставяне на правителство. Първият мандат се връща на най-голямата парламентарна група (ГЕРБ), вторият – на втората по големина (БСП), а евентуалният трети опит е по избор на държавния глава на една от останалите партии. Най-вероятно ГЕРБ ще се възползва още от първото връчване на мандата и групата им ще предложи Деница Сачева за премиер. Съставът на Министерския съвет също трябва да бъде гласуван отново, което означава, че са възможни още промени, а теоретично дори и изцяло нов състав.

Деница Сачева е родена през 1973-та година в Добрич, където завършва Езикова гимназия „Гео Милев“, а след това завършва Висше училище по туристически мениджмънт в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена. Изучава и завършва Бакалавър по „Социална педагогика“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Магистър е по „Здравен мениджмънт“ в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Впоследствие завършва и магистърска степен по „Връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Политическата си кариера започва като началник на кабинета на здравния министър в правителството на ОДС Илко Семерджиев, преди това работи в НЗОК. През 2013-та година е кандидат за депутат от ДСБ, а след това и на „Десните“ – и двата пъти неуспешно. През 2016-та година става заместник-министър на труда и социалната политика при министър Зорница Русинова, а в третия кабинет на Бойко Борисов е назначена за заместник-министър на образованието при министър Красимир Вълчев. След оставката на Бисер Петков като социален министър, Сачева поема неговия пост.

„ГЕРБ се занимават с рекет, идват от силовите структури, средата е убийствена“

Преди няколко седмици в социалните мрежи се появи видео запис от изказване на Деница Сачева отпреди години, когато не е част от правителството на Бойко Борисов. В него тя отправя тежки критики към неговата фигура и към управлението му, подобно на други настоящи депутати и активисти на ГЕРБ като Тома Биков и Антон Тодоров.

„България стана полицейска държава, но това със сигурност не я направи по-сигурна. Неведнъж съм казвала, че когато някой се занимава, когато някой идва от силовите структури, ние от него не може да очакваме нещо друго, освен силов ред. Няма друга опция, защото просто такъв е начинът на мислене на тези хора. Съвсем естествено, те няма как да мислят по начина, по който мислите вие.

Биографията на човека, който подкрепяте вие, определя вашето бъдеще. Ако в случая с хората, за които говорим от политическа партия ГЕРБ, няма как в продължение на 20 години те да се занимавали с рекет, част от тях. Няма как те да се занимавали с покровителство на едни ли други сенчести бизнеси и изведнъж внезапно, когато са станали на 40-45 години, да са станали човеколюбци. В крайна сметка независимо дали говорите за къпините, за малините, за здравеопазването или за друго нещата в крайна сметка нагоре по веригата стигат до един общ център. България страда заради 100- 500 души, които стоят на върха на централизираната пирамида на мафията. В крайна сметка една държава, която не може да се справи с такива хора, не е държава.

За мен партия ГЕРБ не е дясна партия и има много доказателства, които могат да се видят веднага. За всички е ясно, че средата е убийствена. Тази тенденция е в големите градове, усеща се и в София и започна да става застрашителна.

Имам личен опит с голяма част от проблемите, които съпътстват ежедневието на хората. Първо като човек, който има компания и прави частен бизнес. На гърба си изпитвам проблеми и трудности със законодателството, с данъчните проверки, с репресиите. Движението на парите е най-важното, за да има благосъстояние. В момента движението на парите върви само в кръгове или политически или между монополи и олигарси. Когато глупави хора правят договорки надолу по веригата страдат стотици хиляди хора естествено нещата ще са такива. Как другите нации са отишли и са се защитили с по-качествени политици, а ние не сме.”, казва преди време Деница Сачева.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар