В категории:Балкани / България

Борисов намекна за своя оставка и нов премиер в този парламент

Премиерът обяви пред актива на ГЕРБ, че ще предложи на коалиционните си партньори различни варианти, включително той да не бъде министър-председател, но правителството и парламента да продължат работа до редовните избори. Около мястото на провеждане на партийното събитие пък се случиха сблъсъци, включително с журналисти

Министър-председателят Бойко Борисов направи открит намек пред актива на ГЕРБ и коалиционните си партньори, че е възможно скоро да не е премиер. По време на своето изказване на свиканото извънредно национално съвещание на ГЕРБ, лидерът на партията коментира, че му предстоят още разговори и обсъждане на варианти за излизане от създалата се ситуация, включително и такъв, при който той не е премиер.

Преди това Борисов напоително обяви защо Народното събрание не трябва да бъде разпускано. От думите му стана ясно, че ще се обсъжда вариант, при който той подава оставка като премиер, но при връщането на мандата на него или коалиционните му партньори, настоящият 44-ти парламент избира нов премиер и продължава работата си до редовните избори.

В средата на юли в медиите изтече информация, че управляващите обсъждат три различни опции за излизане от политическата криза, включително изкарване на мандата, но без Борисов като премиер. На пръв поглед, след поредица разговори, тези варианти бяха отхвърлени и кабинетът продължи само след кратък „ремонт“ и смяна на няколко министри, а управляващите, поне до днес, бяха спрели да говорят за нови коалиционни срещи и по-големи промени.

Междувременно стана ясно, че покрай „София Тех Парк“, където се провеждаше събитието на ГЕРБ, е имало сериозни сблъсъци между актива на партията и протестиращи срещу нея. Стигнало се е и до блъскане и агресия срещу журналисти.

Камерата на bTV, която излъчваше пряко изказването на Борисов, пък улови бой по време на самата реч на премиера.

Освен преди началото на партийната конференция и по време на нея, сблъсъци е имало и след нейния край.

„Готов съм да си тръгна, ще предложа варианти“

„Аз съм готов по всяко време да си тръгна, правил съм го, готов съм, и заради мене по никакъв начин не искам да има напрежение. Аз не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците и затварят кръстовища“, каза Борисов по време на речта си.

„Ако ние сме толкова силни и толкова единни, колкото казвате, какъв е проблемът да има служебно правителство, какъв е проблемът? Страх ни от кой? Ние сега сме в такава ситуация, че или трябва органите на реда да работят по маса време, или пазейки се с цялата си дисциплина, да не ни обвинят нас за провокатори.

Така че, аз ще продължа разговорите с коалиционните партньори и ще им предложа варианти, включително вариант аз да си тръгна и да продължи правителството“, каза Бойко Борисов, а всеки подобен намек в изказването му беше посрещан предварително с възгласи „Нееееееее“ и „Боооой-кооо“ от присъстващите.

„Понеже тука е елита на партията, ние трябва да поработим със структурите, на места има дерибеи, които ако не се намеся лично на места, ще продължим да страдаме. Аз държа на подписа си и ще ги убеждавам, тогава правителството може за остане, да има парламент, а тези, които са водачите на протестите, да дойдат и да кажат как го виждат и те“, продължи Борисов, с което намекна, че ще се заеме с партийни дела, но ще остави на друг поста на премиер.

„Имаме всякакви варианти и ние трябва да работим върху тях. Не съм човек, който може да се опиянява от масите и да казва – понеже сме повече, сме по-добри. Имаме да направим много, много обвинения са прави и това може да стане само на място. Иначе още днеска щях да кажа датата, на която ще подам оставка, но съм поел ангажимент. Искам с моите приятели, колеги и приятели, с които три години изкарахме и свършихме толкова много неща, да осигурим стабилността“, добави той.

След което за пореден път в последните месеци обясни колко тежки месеци ни очакват заради коронакризата и очакваната нова силна вълна заразени през есента. От думите му стана ясно, че ще се търсим нова легитимност за евентуални по-тежки рестриктивни мерки във връзка със заразата.

„Зимата ще бъде много трудна и на нас ни трябва вот, подкрепа, ако народа избере нас. За да можем да застанем и да кажем – да, пак ще затворим. Не ви казвам нищо днеска. Сутринта говорих с Каракачанов и Симеонов, надявам се да намерим вариант. Никога не съм ви подвел. Никога“, добави Борисов, след което разказа романтична история от времената на създаването на ГЕРБ като „партия, създадена от народа“, която в началото имала две стаи в НДК.

„Трябва да си се върнем до корените. Нашата сила са хората и всичко досега сме го правили заради тях. Един ден ден повече не трябва да стоим в управление, ако хората не ни искат. Ще проведем много разговори с вас, искам да мислите, да си разговаряте и вие с хората, защото много от вас са се отлепили от това, което мислят по места много хора за нас. И ако искаме да продължаваме като партия… и това го казвам, когато всички агенции казват, че сме безспорна първа сила в най-тежкото ни време, след COVID-19“, продължи разсъжденията си Борисов.

Той многократно призова симпизантите и членовете на ГЕРБ „да не се поддават на провокации“, защото „те това целят“ и затова „са пратени“.  А кои са „те“ стана ясно от финала на изказването му, когато Борисов в типичен стил оплете в интриги куп имена: „Тези до болка познати неблагодарни хора… единият го правихме омбудсман (бел.ред – Мая Манолова), другият ни беше коалиционен партньор. Бъчварова го водеше Христо Иванов задкулисно да ни каже как ще си махне постовете. Георги Георгиев (бел. ред. – председателят на БОЕЦ) лежеше там да се срещне с мене като представител във Видин. Вежди ще ви каже и за скулптора (бел.ред – Велислав Минеков, един от тримата от Отровното трио, което организира протестите), добре си изкарваше, докато бяхме коалиционни партньори…“.

Преди да премине към същината на изказването си, Борисов направи обичайния дълъг преглед на успехите на своето управление. А единственият път, в който чете от листата пред себе си, беше когато изброи какви са негативите, ако няма действащо Народно събрание – че не могат да се гласуват важни закони, свързани с COVID-19 кризата, не може да се актуализира бюджета, да се въвежда извънредно положение и други.

Преди Борисов от трибуната говориха евродепутата Андрей Новаков, вицепремиерът и коалиционен партньор Красимир Карачанов, областният управител на Разград и бивш депутат от ДПС Гюнай Хюсмен и други, като целта на техните изказвания най-общо може да бъде обобщена като надъхване на актива и демонстрация на партийна сила.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар